Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Dashboard virusverspreiding Het dagelijks aantal gemelde positieve coronatests loopt terug, in het ziekenhuis is het aantal opnames licht gestegen. NRC houdt regelmatig de laatste cijfers bij. Laatst bijgewerkt op 14 september om 15:35.

Positieve tests, overledenen en ziekenhuisopnames

De situatie vanaf 1 januari 2021. Door naar de afzonderlijke leeftijdsgroepen te kijken, wordt duidelijk in welke groepen meer positieve tests voorkomen. Die aantallen zijn na de piek van juli bij alle groepen afgenomen.

Het percentage positieve tests is ook overal toegenomen. Alle regio’s zitten nu boven de grens van 5%.

De situatie op de IC vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal nieuwe opnames loopt weer op.

Hoe is de verspreiding over Nederland?

Bekijk de kaart hieronder en zoek je eigen gemeente op. De kleuren zijn gebaseerd op de risiconiveaus die door de overheid zijn vastgesteld: als er binnen zeven dagen minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld, geldt het risiconiveau ‘waakzaam’, bij 35 tot 100 positieve tests per 100.000 inwoners binnen één week is de situatie ‘zorgelijk’, bij 100 tot 250 geldt niveau ‘ernstig’ en boven de 250 is het ‘zeer ernstig’.

Zo verspreidde de uitbraak zich over Nederland

Veiligheidsregio’s

De inschaling van de risiconiveaus (‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’) gebeurt op het niveau van de veiligheidsregio’s. De overheid kijkt naar het aantal positieve testen én het aantal ziekenhuisopnames. Het meest ernstige cijfer bepaalt het risiconiveau. Bekijk hiernaast wat de toestand is van elke veiligheidsregio.

Lees ook: Corona in Europa: hoe grijpt het virus om zich heen? Lees ook: Zo gaat het nu met het vaccineren

Aanpassingen

  • 19 juni 2021: Deze pagina wordt voortaan minder vaak bijgewerkt, maar in ieder geval éénmaal per week.
  • 30 april 2021: In de tweede kaart met veiligheidsregio’s is een nieuwe categorie toegevoegd: bij meer dan 54 ziekenhuisopnames per miljoen inwoners is de regio zwart.
  • 30 maart 2021: Deze pagina wordt regelmatig, maar niet dagelijks bijgewerkt. Het streven is minimaal driemaal per week.
  • 5 februari 2021: De grenzen van de risiconiveaus zijn door het RIVM veranderd in resp. 35 (was 50), 100 (was 150) en 250 positieve tests per 100.000 inwoners. Dit is doorgevoerd in de verschillende kaarten en grafieken.
  • 7 januari 2021: In verband met de gemeentelijke herindeling zijn enkele grafieken en kaarten aangepast. Nederland telt nu 352 gemeenten.
  • 22 oktober 2020: De eenheden in kaarten en grafieken zijn aangepast op basis van de risiconiveaus zoals vastgesteld door de overheid.

Heb je vragen, opmerkingen of zijn er dingen onduidelijk? Laat het ons weten via: e.vangameren@nrc.nl

Met medewerking van Wouter van Loon.
Vorm Koen Smeets.