Opnieuw geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië om grensgebied

Kaukasus Het conflict in de grensregio Nagorno-Karabach laaide zondag weer op. Deze dinsdag zou het Azerbeidzjaanse leger een Armeense stad hebben aangevallen buiten dit gebied.
Een man in de grensregio Nagorno-Karabach, wiens huis is beschadigd temidden van het oplaaiende geweld.
Een man in de grensregio Nagorno-Karabach, wiens huis is beschadigd temidden van het oplaaiende geweld. Foto Reuters/Vahram Baghdasaryan

Azerbeidzjaanse militairen hebben dinsdag het vuur geopend op een militaire basis in de Armeense stad Vardenis. Ook zou een passagiersbus in brand zijn gevlogen na een aanval met een onbemande drone. Dat zegt het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken tegen internationale persbureaus. Zeker één Armeense burger zou om het leven zijn gekomen bij de aanval. Vardenis ligt buiten de grensregio Nagorno-Karabach, waar al sinds zondag wordt gevochten.

De afgelopen dagen laaide het langlopende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over het betwiste gebied Nagorno-Karabach opnieuw op. Bij een aanval van Azerbeidzjan op dorpen in de regio vielen zondag zeker 39 doden, zo meldden de autoriteiten in Nagorno-Karabach. Tijdens dagen die volgden hield het geweld aan de grens aan. De president van Azerbeidzjan stelde dinsdag dat er sinds zondag tien burgers om het leven zijn gekomen.

De twee voormalige Sovjetrepublieken vochten vanaf eind jaren tachtig een oorlog uit over de regio, waarbij meer dan dertigduizend doden vielen. Nagorno-Karabach is omsloten door Azerbeidzjaans grondgebied en wordt voornamelijk bewoond door etnische Armeniërs. Zij verklaarden zich in 1991 onafhankelijk als republiek Artsach. Deze republiek wordt niet internationaal erkend.

Reacties

De heropleving van het conflict leidde de afgelopen dagen tot reaties van de internationale gemeenschap. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel twitterde dat „de militaire acties dringend moeten stoppen om verdere escalatie te voorkomen”. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel riep dinsdag op het geweld te staken. Rusland, een bondgenoot van Armenië, spreekt zich ook uit tegen het geweld. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak maandag zijn onvoorwaardelijke steun uit aan zijn bondgenoot Azerbeidzjan.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, stelt dat de Minsk-groep moet helpen de situatie te de-escaleren. Deze groepering bemiddelt sinds de jaren negentig tussen Armenië en Azerbeidzjan en wordt voorgezeten door Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. De Franse president Emmanuel Macron zegt ook dat de groep zich ook over het nieuwe geweld moet buigen. Donderdag komt de VN-Veiligheidsraad in spoedberaad bijeen om te praten over het conflict.

Twitter avatar eucopresident Charles Michel Reports of hostilities from the Nagorno-Karabakh conflict zone are of most serious concern. Military action must stop, as a matter of urgency, to prevent a further escalation. An immediate return to negotiations, without preconditions, is the only way forward.
Lees hier meer over het conflict om Nagorno-Karabach.