Laatste nieuws Covid-19

Minder coronasteun voor werkgevers die ontslagen werknemers niet begeleiden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 30 september de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van donderdag 1 oktober

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het kabinet was te laat met ingrijpen bij de tweede golf en neemt nog altijd te weinig maatregelen om de corona-uitbraak snel af te remmen. Daarvoor waarschuwden kritische wetenschappers in de Tweede Kamer.
 • Afgelopen 24 uur kwamen er 3.302 nieuwe positieve coronatesten binnen bij het RIVM. Dat waren er meer dan dinsdag, toen 3.022 mensen positief testten op het virus. Het aantal patiënten dat met het coronavirus op de intensive care ligt in Nederlandse ziekenhuizen liep op tot 150.
 • Voor heel Nederland geldt per direct het dringende advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Het blijft vooralsnog bij een dringend advies. Voor vrijdag 18.00 uur komt het kabinet met een uitwerking van de richtlijn.
 • Concertzaal Paradiso, theater Carré, de Nationale Opera en zeven andere Amsterdamse culturele instellingen mogen toch meer dan dertig bezoekers ontvangen. De instellingen krijgen een tijdelijke ontheffing van de coronamaatregel die bepaalt dat ze maximaal dertig mensen mogen binnenlaten.
 • België heeft voor nog vier Nederlandse provincies code rood afgegeven. Het gaat om Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen. Eerder werd voor Noord- en Zuid-Holland en Utrecht al een negatief reisadvies afgegeven vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen aldaar.

Madrid weer in gedeeltelijke lockdown op last van regering

Een greep uit het buitenlands coronanieuws:

 • De Spaanse regering heeft een nieuwe gedeeltelijke lockdown goedgekeurd voor Madrid. Inwoners mogen de hoofdstad niet meer verlaten, behalve voor noodzakelijke reizen. Ook buitenstaanders kunnen de stad alleen maar in als het echt nodig is. Tevens moet de horeca uiterlijk om 23.00 uur de deuren sluiten en zijn samenkomsten van meer dan zes personen verboden.
 • Slowakije heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen om de coronacrisis effectiever te bestrijden. Dat liet premier Igor Matovic weten, meldt persbureau Reuters. Door de noodtoestand krijgt de regering 45 dagen lang bevoegdheden die het normaal niet heeft. Het land heeft een van de laagste besmettings- en dodencijfers van Europa, maar ziet sinds deze maand de besmettingen oplopen.
 • In Zuid-Korea is de jaarlijkse driedaagse feestdag Chuseok begonnen, wat oorspronkelijk een oogstfeest was. Op deze dag reizen Koreanen normaal gesproken naar hun geboortedorpen om hun familie te bezoeken. Door de corona-uitbraak wordt er minder gereisd, maar zullen naar verwachting alsnog veel mensen op de been zijn. Het Korea Reisinstituut verwacht dat tussen dinsdag en zondag zeker 27 miljoen Zuid-Koreanen op pad zullen zijn. Het land telt in totaal ruim 51 miljoen inwoners.

 

Zuid-Koreaanse passagiers wachten op de luchthaven Gimpo op hun vliegtuig voor hun Chuseok-reis. Foto Ahn Young-joon/AP

Minder coronasteun voor werkgevers die ontslagen werknemers niet begeleiden

Werkgevers die na 1 oktober een beroep doen op het derde coronasteunpakket, maar ontslagen werknemers niet begeleiden in het vinden van nieuw werk, riskeren een korting van 5 procent. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Werkgevers die loonkostensubsidie (NOW) ontvangen kunnen hierop worden gekort als zij bij het UWV ontslag aanvragen voor werknemers, maar het UWV niet vragen hen te begeleiden bij het zoeken naar nieuw werk. Het gaat om werknemers die om bedrijfseconomische redenen zijn ontslagen. Het kabinet had eerder al toegezegd zo’n inspanningsverplichting te zullen verbinden aan de nieuwe steunronde, op verzoek van de oppositie.

Lees ook: Minder aanvragen tweede NOW-ronde

De steunregeling NOW is bedoeld om de loonkosten zoveel mogelijk (tot een maximum van 90 procent) over te nemen van bedrijven die geraakt worden door een omzetverlies van 20 procent of meer. Dat maximale vergoedingspercentage wordt in het derde steunpakket teruggeschroefd naar 80 procent. Begin van volgend jaar gaat dit verder omlaag naar 70 procent.

Nog vier Nederlandse provincies ‘op rood’ in België

België heeft voor nog vier Nederlandse provincies code rood afgegeven. Het gaat om Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen. Het advies houdt in dat reizen naar die regio’s voor Belgen ten zeerste wordt afgeraden. Wie twee dagen of langer in de provincies is geweest, moet zich vanaf vrijdag bij aankomst in België laten testen en in quarantaine gaan. Eerder werd voor Noord- en Zuid-Holland en Utrecht al een negatief reisadvies afgegeven vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen aldaar.

Vooralsnog blijft voor Zeeland en Limburg code oranje gelden. Dat advies houdt in dat een coronatest en quarantaine bij terugkomst in België slechts worden aangeraden. Omgekeerd heeft Nederland voor heel België het advies ‘alleen noodzakelijke reizen’ afgegeven. In het land zijn inmiddels meer dan tienduizend inwoners aan de gevolgen van het coronavirus overleden, zo maakte het Gezondheidsinstituut Sciensano eerder vandaag bekend.

Wielerkoers Amstel Gold Race gaat niet door

De Amstel Gold Race gaat dit jaar definitief niet door. Dat heeft de organisatie van de Limburgse wielerkoers zojuist bekendgemaakt. De drie betrokken gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul hebben dat in overleg met de veiligheidsregio Zuid-Limburg besloten.

Onder de landelijke richtlijnen die sinds dinsdag gelden, mag er geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Volgens de organisatie van de Amstel Gold Race is het „schier onmogelijk” om onder deze voorwaarden een wielerwedstrijd te organiseren. Jan Schrijen, burgemeester van de gemeente Valkenburg, wijst erop dat inwoners en vakantiegangers niet zomaar de toegang tot het gebied kunnen worden ontzegd. De koers, die normaal in het voorjaar wordt verreden, was vanwege de coronamaatregelen al een keer uitgesteld naar 10 oktober.

Gisteren werden ook al alle Nederlandse etappes in de BinckBank Tour geschrapt. Die koers wordt nu enkel verreden in België.

Paradiso en Carré en zeven andere Amsterdamse zalen mogen meer dan 30 man binnenlaten

Concertzaal Paradiso, theater Carré, de Nationale Opera en zeven andere Amsterdamse culturele instellingen mogen toch meer dan dertig bezoekers ontvangen. De instellingen krijgen een tijdelijke ontheffing van de coronamaatregel die bepaalt dat ze maximaal dertig mensen mogen binnenlaten. De zalen mogen per programma voorlopig 250 bezoekers ontvangen. Die bezoekers moeten wel anderhalve meter afstand houden. De ontheffing geldt in ieder geval tot en met 19 oktober.

Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdag bekendgemaakt. Deze instellingen krijgen de ontheffing omdat ze volgens haar van groot internationaal, nationaal of regionaal belang zijn en „een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur”.

Volgens Halsema kan er volgende week eventueel nog een instelling bij komen, maar is het niet zo dat alle instellingen nu een verzoek kunnen indienen. „Ik realiseer me de willekeur, maar het blijft lastig, zeker met de hoeveelheid instellingen die wij hebben”, zei ze in de gemeenteraad.

De instellingen waarover het gaat:

 • Concertgebouw
 • Nationale Opera & Ballet
 • Theater Carré
 • Paradiso
 • DelaMar
 • ITA
 • Muziekgebouw aan ’t IJ
 • De Meervaart
 • De Melkweg
 • De Kleine Komedie

 

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Foto Phil Nijhuis/ANP

Kabinet adviseert mondkapjes in publieke binnenruimte in heel Nederland

Voor heel Nederland geldt per direct het dringende advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer gezegd. Dat advies gaat gelden op plekken waar voldoende afstand houden niet goed mogelijk is. Plekken waar men kan zitten, zoals op kantoren en in de horeca, zijn uitgezonderd.

Het blijft vooralsnog bij een dringend advies. Voor vrijdag 18.00 uur komt het kabinet met een uitwerking van de richtlijn. Het kabinet houdt er ook rekening mee dat in de komende drie weken extra maatregelen worden aangekondigd om het coronavirus te bestrijden, zei Rutte woensdagmiddag. Daar kan ook een mondkapjesplicht bij zitten. „Mondkapjes zullen ook iets doen” om de uitbraak terug te dringen, aldus Rutte. Eerder was het kabinet juist bang dat mondkapjes voor schijnveiligheid zouden zorgen.

Deze week kondigde het kabinet zware maatregelen aan die de komende drie weken gaan gelden. Daarna volgt een ‘T-splitsing’, zoals corona-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) het maandag tijdens een persconferentie verwoordde. Gaat het goed, dan kan het pakket worden versoepeld. Gaat het dan nog steeds slecht, dan worden „veel zwaardere maatregelen” onvermijdelijk, zei Rutte woensdag. Daarvoor is het nu te vroeg.

Rutte erkende ook dat er al eerder hard had moeten worden ingegrepen om de tweede golf te remmen. „Het pakket aan maatregelen had steviger gemoeten”, zei de premier in antwoord op een vraag van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS Dringend advies: draag vanaf vandaag een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations. Ook met mondkapje op houd je 1,5 meter afstand van elkaar. In het OV was een mondkapje al verplicht. Meer ⤵️
https://t.co/cl5rUoxDZM #AlleenSamen https://t.co/iax424FgNj

Duitse kerstmarkten gaan ondanks coronavirus door

Kerstmarkten in de Duitse regio Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, mogen onder bepaalde voorwaarden doorgaan. Dat heeft de minister van Volksgezondheid van de regio Karl-Josef Laumann (CDU) vandaag gezegd, schrijven Duitse media.

De markten in Düsseldorf, Aachen, Keulen en andere steden moeten onder meer zorgen voor een toegangscontrole en duidelijke hygiëneregels. Ook moeten standhouders zorgen voor een registratie van namen en contactinformatie van aanwezigen. Dat geldt ook voor mensen die alleen aan statafels glühwein drinken. Zij moeten ook afstand van elkaar bewaren.

Als bezoekers weigeren mee te werken of geen dan wel valse contactinformatie doorgeven, zijn zij strafbaar en kunnen een boete van 250 euro krijgen. Op zondagen mogen de markten alleen tussen 13.00 en 18.00 uur open zijn.

Een kerstmarkt in Berlijn. Foto Omer Messinger/EPA

Aantal coronapatiënten op IC stijgt met 8 naar 150

Het aantal patiënten dat met het coronavirus op de intensive care ligt in Nederlandse ziekenhuizen is woensdagmiddag opgelopen tot 150. Dat zijn er acht meer dan een dag eerder. 551 mensen liggen buiten de IC in het ziekenhuis, evenveel als gisteren.

Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen 24 uur werden er twaalf patiënten verplaatst tussen de regio’s. Geen van hen lag op de IC.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de beperkte toename mogelijkheden biedt:

„Het aantal opgenomen Covid-patiënten is slechts beperkt gestegen. Dat geeft de regio’s tijd om optimaal te spreiden. Het is logischerwijs te vroeg om de beperkte stijging in de afgelopen 24 uur te relateren aan de zojuist ingevoerde maatregelen.”

Gedeeltelijke lockdown voor Spaans feesteiland Ibiza

Op het Spaanse eiland Ibiza mogen vanaf vrijdag niet meer dan vijf mensen bij elkaar komen. Ook worden inwoners met klem verzocht om hun huizen zo min mogelijk te verlaten - en Ibiza-Stad al helemaal niet. Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo.

Het eiland kent een hevige uitbraak van het coronavirus met 620 besmettingen per 100.000 inwoners. 13,7 procent van de afgenomen PCR-tests was positief.

Restaurants, cafés, sportscholen en kerken mogen nog maar uiterlijk 25 procent van hun maximale bezetting benutten. Horeca moeten uiterlijk om 22.00 uur sluiten. Dat geldt ook voor trouwfeesten, andere ceremonies en sportevenementen. Eerder werden al maatregelen voor enkel Ibiza-Stad doorgevoerd, maar die hebben nauwelijks voor een daling gezorgd.

RIVM: 3.302 nieuwe positieve tests in afgelopen 24 uur

De afgelopen 24 uur zijn er 3.302 nieuwe positieve coronatesten binnengekomen bij het RIVM. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen 3.022 mensen positief testten op het virus. Het instituut registreerde het afgelopen etmaal dertien sterfgevallen, evenveel als een dag eerder.

Dinsdag publiceerde het RIVM een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen zeven dagen. In een week tijd werden 19.326 positieve coronatests gemeld. Dat is ruim veertig procent meer dan een week eerder, toen 13.417 positieve tests werden vastgelegd. Dit is het hoogste aantal positieve tests binnen een week sinds iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de corona-aanpak. Daarin gaf een meerderheid van de Kamer aan voor een landelijke mondkapjesplicht in binnenruimtes te zijn. Ook hebben de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost woensdag iedereen vanaf 13 jaar gevraagd vanaf nu een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke binnenruimtes.

Vier veiligheidsregio’s: draag mondkapjes in alle publieke binnenruimten

De veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost trekken samen op en vragen iedereen vanaf 13 jaar oud een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke binnenruimten. De gemeente Amsterdam schrijft dat „het extra en dringende verzoek” opgaat voor winkels, horeca, theaters, sportscholen, musea, gemeentehuizen en stadsloketten.

Het verzoek blijft in elk geval drie weken van kracht. Daarna wordt de effectiviteit beoordeeld, net als voor de landelijke maatregelen die afgelopen maandag zijn aangekondigd.

Horeca en winkels worden gevraagd het dragen van een mondkapje in de huisregels te zetten. Tijdens het eten of drinken in een restaurant mag het mondkapje wel even af, maar onderweg naar het toilet of naar buiten moet het dan weer op.

Na steun VVD nu Kamermeerderheid voor een mondkapjesplicht

Nu ook de VVD zich tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis heeft uitgesproken voor een landelijk mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes, is er een Kamermeerderheid voor zo’n maatregel. Eerder al vroegen SP, GroenLinks en PvdA het kabinet om mondkapjes op bepaalde plekken verplicht te maken. Daar kwam vandaag ook de steun van D66 en nu dus ook de VVD bij.

Er wordt woensdag niet gestemd en er ligt geen motie over een mondkapjesplicht. De Kamermeerderheid wil vooral een eenduidig en landelijk politiek besluit. De verwachting is dat premier Mark Rutte of minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) zich vanmiddag uitspreken over de geopperde mondkapjesplicht.

Maandagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen zeiden Rutte en De Jonge nog dat het Outbreak Management Team opnieuw om advies is gevraagd over het nut van mondkapjes. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt nu dat het OMT, als het aan hem ligt, alleen nog advies hoeft te geven „over het hoe”, namelijk of er een plicht of een richtlijn komt. Want zelfs als de regering daartoe overgaat is nog onduidelijk hoe zo’n plicht er praktisch precies uit gaat zien. Wordt het een dringend advies, wat tot nu toe uitbleef, of een wettelijk verplichting waar een boete op kan komen te staan?

Een landelijke maatregel zou in ieder geval duidelijkheid scheppen over waar en wanneer je in Nederland een mondkapje moet dragen. Momenteel geldt alleen een „dringend advies” voor het dragen van een mondkapje in winkels in Amsterdam en Rotterdam. De winkelier moet erop toezien of dit gebeurt en mag klanten zonder mondkapje weigeren. Een verplichting in openbare binnenruimtes zou gelden voor winkels, publieke gebouwen en overheidsgebouwen.

Slowakije roept noodtoestand uit

 • Slowakije heeft voor de tweede keer de noodtoestand uitgeroepen vanwege het oplopende aantal positieve coronatests. Dat meldt de Slowaakse premier Igor Matovic woensdag op Facebook. De noodtoestand, die donderdag ingaat en 45 dagen moet gaan duren, geeft de overheid meer bevoegdheden om strenge maatregelen in te voeren. In het afgelopen etmaal testten 567 mensen in het land positief op het virus.
 • Een ziekenhuis in Wales heeft zijn zorgverlening gedeeltelijk stopgezet nadat 82 mensen positief testten op het coronavirus. Dat meldt het Welshe Cwm Taf Morgannwg University Health Board woensdag. De helft van de geteste personen kreeg een week eerder al een positieve uitslag. Het ziekenhuis beloofde toen al „robuuste actie” te zullen ondernemen. Nu is onder meer besloten geplande operaties uit te stellen. Ook worden geen nieuwe patiënten opgenomen, met uitzondering van inloop op de spoedeisende afdeling.
 • Rusland gaat Egypte van 25 miljoen coronavaccins voorzien zodra het Russische Sputnik V-vaccin op de markt is. De twee landen hebben woensdag een deal gesloten, zo meldt het Russian Direct Investment Fund. De vaccins zouden een kwart van de Egyptische populatie kunnen inenten. Eerder maakte Rusland al afspraken met Mexico, Brazilië, India, Nepal en Oezbekistan om tientallen miljoenen vaccins te leveren.

De directeur van het Russische onderzoekscentrum voor epidemiologie met een flesje van het Sputnik V-vaccin. Foto Reuters/Tatyana Makeyeva

Kritische wetenschappers in de Kamer: kabinet was en is te laat

Het kabinet was te laat met ingrijpen bij de tweede golf en neemt nog altijd te weinig maatregelen om de corona-uitbraak snel af te remmen. Daarvoor waarschuwden kritische wetenschappers woensdagochtend in de Tweede Kamer. Snelheid is geboden, stelde Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. „We zijn in deze epidemiebestrijding continu te laat, omdat we pas maatregelen nemen als de burger ziet dat het uit de hand loopt.”

Schellekens is een van de initiatiefnemers van het Red Team, een collectief van gezondheidswetenschappers en andere deskundigen dat zich heeft opgeworpen als tegenhanger van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet officieel van medisch advies voorziet over de corona-aanpak. OMT-voorzitter Jaap van Dissel spreekt wekelijks met de Tweede Kamer.

Het Red Team, vertegenwoordigd door Schellekens en wiskundige Bert Slagter, was woensdag voor het eerst te gast, voorafgaand aan een Kamerdebat over de coronastrategie. Eerder voelde de coalitie nog weinig voor zo’n gesprek, maar ook daar was de belangstelling nu groot.

„Wat hebben we in vredesnaam… wat is er misgegaan?” zei Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) onthutst. Volgens Schellekens en Slagter heeft Nederland aan het begin van de zomer kansen laten liggen om een heropleving van het virus in te dammen. Ze verwezen, net als Van Dissel een dag eerder had gedaan, veelvuldig naar de strategie van The Hammer and the Dance: die voorschrijft dat het virus eerst rigoureus, als met een botte hamerslag, moet worden teruggedrongen, waarna kleinschalige, fijnmazige maatregelen ervoor moeten zorgen dat een nieuwe golf wordt voorkomen.

Die hamerslag was bij de eerste golf geslaagd, zei Slagter. Begin juli was het aantal besmettingen geminimaliseerd en stond Nederland er beter voor dan Duitsland. Daarna ging het mis: eind juli was het aantal besmettingen in Amsterdam en Rotterdam alweer fors opgelopen. Daarna volgden andere regio’s. Dat leidde tot voor kort niet tot aangescherpte maatregelen. „Onze dance, moeten wij constateren, is niet succesvol.”

Lees ook: Lees meer over het Red Team: Woord van het RIVM is niet meer heilig in Den Haag

Nu de tweede golf begonnen is, redeneerden de twee Red Team-leden, moet het kabinet twee dingen doen. Eerst is een nieuwe „kordate klap” nodig, zei Slagter, „zodat je in het gebied komt waar je weer kunt gaan indammen”. De huidige doelstelling van het kabinet – terug naar een reproductiegetal van 0,9 – is volgens het Red Team niet ambitieus genoeg om het aantal besmettingen snel terug te dringen.

Daarna is het volgens de wetenschappers van belang om maatregelen op te stellen die automatisch ingaan als bepaalde signaalwaarden op het coronadashboard worden overschreden. Nu wacht het kabinet na zulke overschrijdingen vaak te lang voordat het nieuwe maatregelen treft, aldus Slagter. „Een dans betekent niet dat je elke week weer moet reageren op je danspartner, maar dat je van tevoren de choreografie uitschrijft.”

Een deel van de Tweede Kamer vroeg zich af of een mondkapjesplicht kon bijdragen aan de aanpak van het virus. Dat was geen heilige graal, benadrukten de Red Team-leden, maar kon zeker helpen. Schellekens: „De signaalwaarde daarvan is zo groot en de toegevoegde waarde is aangetoond. Laten we die gewoon toevoegen.”

Foto Remko de Waal/ANP

Nieuwe maatregelen vragen om uitgebreider steunpakket, stellen FNV en CNV

Vakbonden FNV en CNV willen af van de versobering van de steunmaatregelen van het kabinet. „Als het steunpakket wordt versoberd terwijl de tweede golf juist toeneemt, ontstaat er een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een flinke ontslaggolf”, stelt de vakbond woensdag.

De derde periode van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) gaat donderdag in en daarin is de looncompensatie voor bedrijven lager dan tijdens de eerste twee rondes van de steun. Ook wordt de ontslagboete geschrapt en komt er meer ruimte voor loonoffers van werknemers. „Er moet extra geld komen om tijd en rust te kopen om mensen aan het werk te houden of elders aan het werk te krijgen”, schrijft de FNV. Vooral het vragen van loonoffers, het verlagen van het salaris, zal volgens de vakbonden „veel onrust en onzekerheid geven.”

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong stelde woensdag ook nog dat het kabinet zich sterker moet inzetten voor de veiligheid op de werkvloer van mensen die echt niet thuis kunnen werken. Specifiek vraagt de vakbond aandacht voor het vrijblijvende mondkapjesbeleid, dat „onzinnig” wordt genoemd. Zorgpersoneel zou volgens de vakbond in staat moeten zijn zelf te kiezen welke beschermingsmiddelen passend zijn. Verder vindt de FNV dat winkeliers niet verantwoordelijk moeten zijn voor het handhaven van een mondkapjesbeleid, omdat dit confrontaties kan opleveren. Ook zou het voorkomen van het risico op corona onderdeel moeten worden van de Arbowet, opdat de arbeidsinspectie daarop kan handhaven, aldus de FNV.

Opnieuw besmetting op nertsenfokkerij, 4.000 moederdieren geruimd

Opnieuw is er een coronabesmetting vastgesteld op een nertsenfokkerij in Nederland. Het gaat om een bedrijf in het Limburgse Neer, meldt de rijksoverheid woensdagochtend. Circa vierduizend moederdieren worden geruimd. Met hun pups erbij zullen er meer dan twintigduizend nertsen worden afgemaakt.

In totaal zijn nu 58 van de 128 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Omdat de kans bestaat dat nertsen het virus overgeven op mensen, worden de fokkerijen geruimd zodra het virus daar wordt aangetroffen.

Het kabinet is bezig met een stoppersregeling die een einde moet maken aan de Nederlandse nertsenhouderij. De bedrijven moeten in maart volgend jaar stoppen, drie jaar eerder dan gepland. Daar besloot het kabinet eind augustus toe, nadat het virus opnieuw was opgedoken bij een aantal van de bedrijven.

Foto ANP/Jeroen Jumelet

Huisartsen ontevreden over geleverde zorg

Huisartsen zijn ontevreden over de manier waarop zij hun werk konden doen de afgelopen maanden. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1.600 huisartsen. De artsen maken zich vooral zorgen over ouderen en kwetsbare mensen die wegbleven, uit angst voor het virus. Het onderzoek werd in juli en augustus uitgevoerd.

Tijdens de piek van de uitbraak konden huisartsen gemiddeld 86 procent van hun werk uitvoeren, zeggen ze zelf. Dat komt onder meer doordat patiënten hun bezoek besloten uit te stellen. Daarnaast stapten huisartsen gedeeltelijk over op videobellen om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen. Dat is minder persoonlijk en laagdrempelig dan een fysiek consult, aldus een woordvoerder van de LHV. „Je wilt patiënten in de ogen kunnen aankijken.”

Voor het najaar verwachten twee op de tien huisartsen juist extra drukte in de praktijk. Zij denken dat patiënten die hun bezoek vanwege het virus hebben uitgesteld dit zullen gaan inhalen. Ook vrezen de huisartsen voor een tweede golf en komt het griepseizoen eraan.

Lees ook dit verhaal over de druk op de reguliere zorg vanwege het virus.

Een huisarts houdt een digitaal spreekuur. Foto ANP/Studio Oostrum

Duizenden banen op het spel bij reorganisaties Shell en BAM

Bij Shell en BAM zijn woensdag reorganisaties aangekondigd waarbij duizenden banen gaan verdwijnen. De twee internationaal opererende concerns hebben hun activiteiten fors zien teruglopen tijdens de coronacrisis, waarin minder gebouwd werd en het wereldwijde vlieg- en transportverkeer fors inzakte.

Shell gaat zeven- tot negenduizend banen schrappen, waarvan een onbekend aantal in Nederland. In totaal moet de reorganisatie 2 tot 2,5 miljard dollar (1,71 tot 2,13 miljard euro) besparen. Bij BAM wordt gestreefd naar een kostenbesparing van jaarlijks 100 miljoen euro. „Het grootste deel van deze besparingen komt voort uit personeelsreductie”, aldus het bouwbedrijf. Hoeveel banen er verdwijnen, kan het bedrijf woensdag niet zeggen.

Duizenden medewerkers pretparken Disney ontslagen

Disney heeft meer dan een kwart van de werknemers van zijn pretparken in de VS ontslagen. Het gaat om zo’n 28.000 mensen. Disney lijdt al enkele maanden verliezen op de themaparken, sinds de parken in maart de deuren moesten sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Volgens persbureau Reuters gaat het voornamelijk om deeltijdwerkers die al thuis zaten. De sluitingen betekenden een zware klap voor Disney, dat de winst in het eerste kwartaal van het jaar met 91 procent zag dalen.

Een groot deel van de ontslagen valt in Californië, waar duizenden mensen werkten bij de themaparken Disneyland en California Adventure. Ondanks eerdere plannen om ze te heropenen in juli heeft de gouverneur van Californië daar voorlopig geen toestemming voor gegeven, omdat de uitbraak in de staat nog niet onder controle is. Disney World in de staat Florida is in juli, onder beperkingen, wel weer opengegaan.

Alle Nederlandse etappes BinckBank Tour afgelast

De BinckBank Tour wordt niet volledig afgelast. Dat heeft de organisatie van de wielerkoers dinsdagavond bekendgemaakt. Eerder op de avond was er nog sprake van volledige afgelasting, maar de etappes op Belgisch grondgebied kunnen wel doorgang vinden.

Eerder op de dag hadden de burgemeesters van Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen de etappes die door hun gemeenten zouden gaan verboden. Als reden werden de nieuwe coronamaatregelen aangevoerd die de regering op maandag aankondigde. Zo mag er de komende drie weken geen publiek bij sportevenementen in Nederland zijn.

Het leken even alsof de hele BinckBank Tour na de afgelasting geschrapt zou worden, maar de organisatie heeft besloten alsnog door te gaan op Belgisch grondgebied. Voor de etappes van donderdag en vrijdag wordt nu naar alternatieven gezocht, terwijl in plaats van de tijdrit op woensdag een rustdag wordt ingelast.

De eerste etappe van de Binckbank Tour werd op dinsdag verreden. De Belg Jasper Philipsen won die etappe, Danny van Poppel was op de vierde plaats de beste Nederlander.

Twitter avatar BinckBankTour BinckBank Tour Tonight the 3 Dutch towns where the BinckBankTour would start/finish have decided to not allow a cycling race on their territory.
Therefore Wednesday’s time trial has been canceled. As from Thursday, the BinckBank Tour will continue on Belgian territory with a stage to Aalter. https://t.co/VyahwOupq8

Welkom in dit nieuwe blog

Hier houdt NRC het laatste nieuws bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag.

 • Het wereldwijde dodental door Covid-19 is de miljoen gepasseerd, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. Het gaat enkel om de doden die zijn geregistreerd door landen; het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk een stuk hoger.
 • Het dragen van een mondkapje in de supermarkt wordt niet verplicht voor klanten of personeel. Supermarkten willen voorkomen dat er „veel extra discussie en zelfs agressie” aan de deur ontstaat.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 19.326 positieve coronatests gemeld. Dat is ruim 40 procent meer dan een week eerder, toen 13.417 positieve tests werden vastgelegd. Dit is het hoogste aantal positieve tests binnen een week sinds iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus..
 • Dagelijks worden er in Nederland momenteel gemiddeld 41,7 Covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent dat de signaalwaarde voor het aantal ziekenhuisopnames (gemiddeld 40 over de afgelopen drie dagen) is overschreden.
 • Het reisadvies voor grote delen van Frankrijk is aangescherpt. Omdat het aantal Covid-19-besmettingen in meerdere regio’s ernstig is toegenomen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode voor die gebieden aangepast van geel naar oranje.

 

Lees hier het hele blog van dinsdag terug: Wekelijks aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen neemt opnieuw toe