Laatste nieuws Covid-19

Wekelijks aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen neemt opnieuw toe

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 29 september de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van woensdag 30 september

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het wereldwijde dodental door Covid-19 is de miljoen gepasseerd, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. Het gaat enkel om de doden die zijn geregistreerd door landen; het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk een stuk hoger.
 • Het dragen van een mondkapje in de supermarkt wordt niet verplicht voor klanten of personeel. Supermarkten willen voorkomen dat er „veel extra discussie en zelfs agressie” aan de deur ontstaat.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 19.326 positieve coronatests gemeld. Dat is ruim 40 procent meer dan een week eerder, toen 13.417 positieve tests werden vastgelegd. Dit is het hoogste aantal positieve tests binnen een week sinds iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus..
 • Dagelijks worden er in Nederland momenteel gemiddeld 41,7 Covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent dat de signaalwaarde voor het aantal ziekenhuisopnames (gemiddeld 40 over de afgelopen drie dagen) is overschreden.
 • Het reisadvies voor grote delen van Frankrijk is aangescherpt. Omdat het aantal Covid-19-besmettingen in meerdere regio’s ernstig is toegenomen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode voor die gebieden aangepast van geel naar oranje.

BinckBank Tour na eerste etappe afgelast vanwege coronamaatregelen

De Nederlands-Belgische wielerkoers BinckBank Tour is na de eerste etappe afgelast. Dat meldt persbureau ANP dinsdag. Door de aangepaste coronamaatregelen die op dinsdag om 18.00 uur in zijn gegaan, ziet de organisatie geen heil meer in de etappekoers. Eerder op de avond werd al gemeld dat de Nederlandse etappes werden geschrapt, maar even later viel het doek voor de complete tour.

De Belg Jasper Philipsen won eerder vandaag nog de eerste etappe van het Belgische Blankenberge naar Ardooie. De sprinter van UAE Emirates finishte voor de Deen Mads Pedersen en de Duitser Pascal Ackermann. Danny van Poppel was op de vierde plaats de beste Nederlander.

De Belgische sprinter Jasper Philipsen won dinsdag de eerste etappe van de BinckBank Tour in Ardooie. Foto Kristof van Accom/AFP

Dertig genodigden toegestaan bij huwelijk, over trouwfeest wordt nog besloten

Bij huwelijksvoltrekkingen bij de burgerlijke stand mogen in ieder geval de komende drie weken toch dertig genodigden aanwezig zijn. Dat aantal lag eerder op vier, maar is na overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid en de veiligheidsregio’s dinsdag verhoogd, meldt ANP. Over het aantal gasten dat het trouwfeest na afloop mag bijwonen, wordt morgen besloten.

Na de persconferentie van het kabinet op maandag was onduidelijkheid ontstaan over de gevolgen van de nieuwe maatregelen voor bruiloften. Bij huwelijksvoltrekkingen voor de burgerlijke stand zouden maximaal vier genodigden mogen zijn, maar bij huwelijksdiensten in de kerk gold dit maximum aantal niet (voor gebedshuizen geldt namelijk geen groepslimiet).

De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zei dinsdag veel koppels teleurgesteld te moeten hebben:

Twitter avatar VRZHZ Veiligheidsregio ZHZ We krijgen net goed nieuws vanuit het ministerie van VWS: er mogen 30 personen aanwezig zijn bij een burgerlijk huwelijk. We hebben vandaag veel mensen teleur moeten stellen die we moesten melden dat er max. 4 personen bij een huwelijksvoltrekking aanwezig mochten zijn.

Ook Duitsland scherpt coronaregels aan

De federale regering van Duitsland heeft dinsdag in overleg met de deelstaten de coronamaatregelen aangescherpt omdat ook in dat land het aantal besmettingen oploopt. Dat meldt de Duitse publieke omroep ARD.

In regio’s waar per 100.000 inwoners meer dan 35 besmettingen in één week tijd worden vastgesteld, mogen in de horeca nog maximaal vijftig man samenkomen. Binnenshuis gaat het om maximaal 25 personen. Zijn er meer dan vijftig besmettingen per 100.000 inwoners, dan gaan die aantallen nog verder omlaag. Ook stelt het land boetes in voor gasten in de horeca die zich aanmelden met valse gegevens. Wie onjuiste informatie achterlaat, riskeert een boete van minstens 50 euro. Het bedrag verschilt per deelstaat.

Bondskanselier Angela Merkel maakte de maatregelen vanavond bekend. Volgens haar moet een tweede lockdown „koste wat het kost” worden voorkomen en moeten scholen en bedrijven open blijven. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken fors toegenomen in Duitsland. Sinds april waren de aantallen niet meer zo hoog: op sommige dagen gaat het om ruim tweeduizend nieuw geregistreerde besmettingen per etmaal. Dat is minder dan in andere Europese landen, maar toch maken de Duitse autoriteiten zich zorgen.

Het Robert Koch-instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldde vanochtend 2.089 nieuwe coronabesmettingen. Merkel waarschuwde dat als het tij niet wordt gekeerd, het aantal besmettingen in drie maanden tijd kan oplopen naar 19.000 gevallen per dag.

Merkel bij aanvang van de persconferentie dinsdag. Foto Kay Nietfeld / AFP

NK tijdrijden afgelast vanwege aangescherpte coronaregels

Het NK tijdrijden dat op 7 oktober in Emmen zou plaatsvinden, is afgelast. Dat heeft de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) dinsdag bekendgemaakt. De organisatie vindt het „niet verantwoord” om wielrenners uit het hele land naar Emmen te laten afreizen nu het aantal coronabesmettingen sterk is opgelopen.

Bij de beslissing speelt ook mee dat het onmogelijk zou zijn om publiek te weren bij de beoogde finishlocatie. De KNWU reageert met het besluit op de maandag aangekondigde coronamaatregelen. Het kabinet maakte toen bekend dat publiek de komende weken niet is toegestaan bij sportwedstrijden en dat Nederlanders zo min mogelijk moeten reizen. De wielerbond zegt dat „het beschermen van de gezondheid van vrijwilligers en medewerkers” ook een rol speelde bij het besluit.

Omdat het NK niet doorgaat zullen de kampioenen van vorig jaar, Jos van Emden en Annemiek van Vleuten, nog een jaar langer nationaal kampioen blijven.

Twitter avatar KNWU KNWU Een bericht over het Nederlandse Loterij NK Tijdrijden https://t.co/BMVYWUADLa

Meer delen van Frankrijk kleuren oranje

Het reisadvies voor grote delen van Frankrijk is dinsdag aangescherpt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat het aantal Covid-19-besmettingen in meerdere regio’s ernstig is toegenomen, heeft het ministerie de kleurcode voor die gebieden aangepast van geel naar oranje. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, vakanties worden afgeraden.

Parijs geldt al weken als oranje gebied. Foto Lewis Joly/AP

Het ministerie heeft een lijst met departementen opgesteld die sinds vandaag oranje kleuren. Het gaat om regio’s verspreid over het hele land: Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire. Het reisadvies voor regio’s die al langer oranje kleuren, wordt niet aangepast omdat de besmettingsgraad daar nog steeds hoog is.

Nederlanders die in een oranje gebied zijn geweest, wordt gevraagd na thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan. Mensen die nu in gele gebieden zijn, wordt verzocht de situatie in de gaten te houden aangezien die snel kan veranderen.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reisadvies #Frankrijk: In de volgende gebieden zijn veel coronabesmettingen en geldt nu ook een oranje reisadvies: Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire. Lees ook het reisadvies: https://t.co/Hj9aTVNn43 https://t.co/NJcCWdQd8q

Aantal dagelijkse ziekenhuisopnames overschrijdt signaalwaarde

Dagelijks worden er in Nederland momenteel gemiddeld 41,7 Covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent dat de signaalwaarde voor het aantal ziekenhuisopnames (gemiddeld 40 over de afgelopen drie dagen) is overschreden. Het is voor het eerst sinds half mei dat deze grens is bereikt. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid.

De meeste ziekenhuisopnames vonden plaats in Amsterdam en Den Haag. In die steden werden de afgelopen dagen zestien Covid-19-patiënten opgenomen. Daarop volgen Rotterdam (acht ziekenhuisopnames) en Utrecht (zes opnames).

De signaalwaarde dient als een ‘alarmbel’ voor het ministerie van Volksgezondheid dat de zorg binnen korte tijd overbelast kan raken. De signaalwaarden voor het aantal dagelijkse positieve coronatests, het reproductiegetal en het aantal intensive care-opnames van Covid-19-patiënten zijn eerder al overschreden.

Tweede Kamer treft coronamaatregelen: debatten stoppen om 23.00 uur

Tweede Kamerdebatten zullen voorlopig geen nachtelijke aangelegenheid worden. De plenaire debatten worden voortaan om 23.00 uur beëindigd. Dat heeft voorzitter Khadija Arib dinsdag bekendgemaakt. Het is een van de extra maatregelen die de Kamer treft om coronabesmettingen tegen te gaan.

Korte debatten waarin moties worden ingediend (ook wel tweeminutendebatten of VAO’s genoemd) worden voorlopig niet ingepland en commissies wordt gevraagd zo min mogelijk debatten en andere groepsgesprekken te organiseren. Ook mogen er niet meer dan twee sprekers worden uitgenodigd bij een gesprek en werkbezoeken naar het buitenland zijn voorlopig helemaal van de baan. Ook zijn delegaties uit het buitenland voorlopig niet meer welkom.

Verder worden alle groepsbezoeken aan het Tweede Kamergebouw geannuleerd, individuele bezoeken zijn wel mogelijk. Tot slot mogen er nog maximaal twee mensen aanwezig zijn bij het aanbieden van een petitie. Deze grens lag eerder op zeven. Alle regels gelden in elk geval de komende drie weken. Arib schrijft te begrijpen dat het opgelopen aantal coronabesmettingen tot „onzekerheid en zorgen” leidt. Zij stelt dat iedereen die het Tweede Kamergebouw bezoekt, zich vrij moet voelen om een mondkapje te dragen.

Kamervoorzitter Arib in de Tweede Kamer, eerder deze maand. Foto Bart Maat/ANP

Meer winkelketens kiezen niet voor mondkapjesverplichting

Winkeleigenaren moeten bedenken of zij een mondkapjesbeleid gaan voeren nu het kabinet heeft aangekondigd dat zij ervoor mogen kiezen service te weigeren aan klanten die geen kapje dragen. Een aantal grote ketens heeft dinsdag een besluit genomen, blijkt uit een rondgang van NRC.

Winkelend publiek in Den Haag, eerder deze maand. Foto Phil Nijhuis/ANP

Modeketen H&M heeft besloten vanaf vanavond 18.00 uur klanten in risicogebieden „nadrukkelijk te vragen” een mondkapje te dragen, aldus een woordvoerder. Het gaat om de winkels in de regio’s rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. De besturen van die regio’s hadden inwoners en bezoekers maandag ook al gevraagd mondkapjes te dragen in binnenruimten.

Budgetwinkelketen Action kiest voor een vergelijkbare aanpak. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat Action eveneens alleen aan klanten in de regio’s rondom de vier genoemde steden gaat vragen mondkapjes te dragen. De maskers worden voorlopig niet verplicht gesteld. Een vergelijkbaar beleid wordt gevoerd in supermarkten en HEMA, bleek eerder op dinsdag. Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft bekendgemaakt wél een mondkapjesplicht in te voeren. Bezoekers van dat museum moeten vanaf morgen een zelf meegenomen mondmasker dragen.

Aantal coronapatiënten op intensive care blijft gelijk

Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen is op dinsdagmiddag even hoog als een dag eerder. Het gaat nog altijd om 142 patiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen ligt wel hoger dan op maandag. Dat aantal steeg met 33 naar 693.

In de afgelopen 24 uur zijn negen patiënten verplaatst tussen de verschillende veiligheidsregio’s. In één geval ging het om een ic-patiënt. Maandag waarschuwde voorzitter Ernst Kuipers het Landelijk Netwerk Acute Zorg al voor een toename van het coronapatiënten in de ziekenhuizen. Volgens hem kunnen er komend weekend, als de trend doorzet, meer dan duizend patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis liggen. Hij waarschuwde ook voor de gevolgen voor de reguliere zorg.

Een beademingsapparaat in een extra intensive care-kamer in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum. Foto Sem van der Wal/ANP

Ziekteverzuim ziekenhuizen en ambulancepersoneel toegenomen

Het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel en ambulancemedewerkers neemt toe. Dat heeft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dinsdag bekendgemaakt tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer, meldt de NOS. In de ambulancezorg ligt het verzuim in sommige regio’s op 20 procent. Dit is problematisch omdat de druk op ambulancepersoneel toeneemt naarmate meer Covid-19-patiënten in het ziekenhuis belanden en eventueel verplaatst moeten worden.

Eerder op dinsdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat het ziekteverzuim onder werknemers in de sector ‘zorg en welzijn’ vorig kwartaal een hoogtepunt heeft bereikt. Het verzuim lag toen op 6,1 procent. Dit is het hoogste percentage sinds 2003 en 0,4 procentpunt meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de andere sectoren gezamenlijk was een toename van 4,3 in 2019 naar 4,5 procent dit jaar te zien. Het CBS heeft niet onderzocht in hoeverre de toename van het ziekteverzuim een gevolg is van de coronapandemie.

Meer tijd voor ondernemers om belastingschuld te betalen

Ondernemers die dit jaar vanwege de coronapandemie belastinguitstel hebben gekregen, krijgen nog een jaar langer de tijd om hun belastingschuld af te lossen. Zij hoeven pas vanaf 1 juli volgend jaar te gaan betalen en krijgen vervolgens drie jaar de tijd om de schuld af te lossen. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ondernemers op 1 januari zouden beginnen met afbetalen en daar maximaal twee jaar over zouden doen.

De staatssecretaris erkent dat aflossen vanwege beperkte inkomsten voor veel ondernemers lastig zal zijn de komende periode. Vijlbrief schrijft dat het kabinet de regeling verruimt om te voorkomen dat ondernemers onnodig failliet gaan door de pandemie.

De regeling houdt in dat ondernemers een betalingsregeling krijgen aangeboden waarbij ze een vast bedrag per maand aan de Belastingdienst betalen. Sinds maart dit jaar maakten ruim 250.000 ondernemers gebruik van het tijdelijk versoepelde uitstelbeleid. Een deel van hen is sindsdien al begonnen met aflossen: inmiddels maken nog 200.000 ondernemers gebruik van de regeling.

Amsterdam geeft uitsluitsel: geen ontheffing voor geplande optredens

Theaters, poppodia, bioscopen en andere culturele instellingen in de regio Amsterdam krijgen voorlopig geen ontheffing om meer dan dertig bezoekers per ruimte te ontvangen. Dat heeft de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dinsdag bepaald. Een ontheffing is volgens de veiligheidsregio „niet verantwoord”.

De maatregel geldt daarmee ook voor alle optredens die al gepland waren, waaronder grote instellingen zoals AFAS Live, Carré, Het Koninklijk Concertgebouw, de Stadsschouwburg en Pathé Tuschinski. De podia hadden eerder deze dinsdag gevraagd om snel duidelijkheid te geven aan de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters in Nederland. Dat gold ook voor alle bezoekers die al een kaartje hadden gekocht voor een voorstelling of film.

Sinds de aangescherpte coronamaatregelen die maandagavond zijn ingesteld, geldt de komende drie weken voor alle ruimtes waar bezoekers binnen vooral op één plaats zijn, een maximum van dertig bezoekers per ruimte met vaste zitplaatsen. Dat is inclusief kinderen en exclusief medewerkers. De voorzitter van de betreffende veiligheidsregio mag daarop een uitzondering maken voor gebouwen die „van groot belang” zijn. Voor musea, monumenten en andere locaties die een doorstroom van bezoekers hebben, moet vooraf per tijdvak gereserveerd worden.

Ruim 19.000 positieve tests in één week, 102 sterfgevallen gemeld

Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 19.326 positieve coronatests gemeld. Dat blijkt deze dinsdag uit cijfers van het instituut. Dat is ruim veertig procent meer dan een week eerder, toen 13.417 positieve tests werden vastgelegd. Dit is het hoogste aantal positieve tests binnen een week sinds iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus.

GGD-testlocaties hebben afgelopen week 206.670 coronatests afgenomen. Van 153.589 daarvan is de uitslag inmiddels bekend; 11.300 zijn positief gebleken. Dat betekent dat het percentage positieve tests bij GGD’s afgelopen week op 7,4 procent lag. Dat is 1,3 procentpunt meer dan een week eerder. Het reproductiegetal ligt op 1,27; wat betekent dat 100 Covid-19-patiënten gemiddeld 127 anderen besmetten. Hiermee ligt deze indicator voor de vierde week op rij boven de 1.

Verder zijn de afgelopen week 224 mensen die lijden aan Covid-19 opgenomen in een Nederlands ziekenhuis. Vorige week waren dat er 152. Op de IC’s worden volgens de laatste cijfers 142 Covid-19-patiënten verzorgd. Later op de dag zal het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meer actuele cijfers hierover naar buiten brengen.

102 sterfgevallen
De afgelopen week zijn 102 sterfgevallen door Covid-19 gemeld bij het RIVM. Voor zover bekend zijn 51 van hen afgelopen week overleden (meldingen worden vaak vertraagd gedaan). Het wekelijkse aantal meldingen ligt desalniettemin ruim drie keer zo hoog als een week eerder, toen 33 sterfgevallen waren gemeld.

De cijfers over sterfgevallen hebben soms flinke vertraging, waardoor die een vertekend beeld van de huidige situatie kunnen schetsen. Afgelopen weekend leek er bijvoorbeeld een zeer hoog aantal mensen aan Covid-19 overleden te zijn. Al snel bleek toen dat een van de GGD’s een groot aantal doden dat eerder in het jaar was gevallen, vertraagd had doorgegeven aan het RIVM.

Amsterdams sekstheater Casa Rosso voorlopig dicht: niet rendabel om open te blijven

Een aantal bekende trekpleisters in de Amsterdamse rosse buurt gaat voorlopig helemaal dicht omdat het niet meer rendabel is om onder de huidige coronamaatregelen open te blijven. Casa Rosso, de Banenenbar en nog een aantal andere bedrijven van de Otten Groep sluiten vanaf 18.00 uur vanavond hun deuren, bevestigt directeur Cor van Dijk na berichtgeving van De Telegraaf. „We hebben op sommige locaties meer personeel dan bezoekers.”

De bezoekersaantallen waren al sterk teruggelopen doordat de Belgen en vooral de Duitsers niet meer naar Amsterdam komen als gevolg van het oplopende besmettingscijfer, vertelt Van Dijk. Sekstheater Casa Rosso biedt normaal plaats aan 184 bezoekers, maar kwam de voorbije twee weken soms niet verder dan twaalf. „En dat geldt ook voor de Bananenbar, die eergisteravond nul bezoekers heeft gehad. Het is echt heel erg stil.” Nu ook nog alle gasten voor 22.00 uur de zaak moeten verlaten, ziet het bedrijf het niet meer zitten om open te blijven. „Het begint een beetje om een uur of negen. Rond elf, twaalf is het drukste moment.”

De omzetten van de Otten Groep zijn met 80 procent teruggelopen, terwijl de bedrijven ten minste 30 procent moeten behouden om met staatssteun uit de kosten te kunnen komen. Van de 260 mensen die er (vaak parttime) werken, is ongeveer een derde haar of zijn baan verloren, schat Van Dijk. Tijdelijke contracten zijn niet verlengd en externe beveiligers worden niet meer ingehuurd („Daar is ook geen behoefte meer aan met dit lage aantal bezoekers”). Van de ongeveer honderd strippers, paaldansers en andere artiesten die normaal in een payroll-constructie worden ingehuurd via Tempo Team, werken er nog zo’n veertig voor het bedrijf.

Cor van Dijk, tevens voorzitter van de lokale ondernemersvereniging BIZ, benadrukt dat hij blij is met de steunregelingen en begrijpt dat er maatregelen worden getroffen. Toch toont hij zich bezorgd over de situatie. Zolang bezoekers en toeristen uit binnen- en buitenland wegblijven, ziet hij zijn bedrijf of die van zijn buren niet snel heropenen. „Het is niet goed voor een buurt, en ook niet zo goed voor een stad als zoveel dicht gaat. Op deze gracht lopen meer dealers rond dan bezoekers.”

Sekstheater Casa Rosso blijft voorlopig dicht. Het is met het teruggelopen aantal bezoekers en de ingekorte openingstijden niet meer rendabel om open te blijven, zegt directeur Cor van Dijk. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

KNVB: amateurvoetbal gaat door, ook zonder publiek of kantine

Het amateurvoetbal in heel Nederland gaat ook de komende drie weken gewoon door. Voetbalbond KNVB vindt het „veilig en verantwoord om te voetballen” en wijst op het belang van sporten voor de volksgezondheid. „Alle competities, veld- en zaalvoetbal, blijven dan ook de komende drie weken doorgaan volgens het huidige speelschema”, schrijft de bond deze dinsdag.

Door de aangescherpte coronamaatregelen is publiek langs de lijn verboden. Ook moeten alle sportkantines de komende drie weken hun deuren sluiten. Dat leidt bij veel clubs tot financiële problemen, zowel bij de grotere amateurclubs als de kleine lokale verenigingen. De KNVB zegt dat het „snel” samen met sportkoepel NOC-NSF in gesprek gaat met de overheid over eventuele extra compensatie voor verenigingen.

De maatregelen zijn een „enorm zware klap” voor alle verenigingen en vrijwilligers, stelt Jan Dirk van der Zee, KNVB-directeur amateurvoetbal. „We ontkomen helaas niet aan deze maatregelen. We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek.”

Onduidelijkheid bij culturele sector: mogen we open?

Hoe moet het met de optredens in de culturele sector die alleen al voor vanavond zijn gepland? Dat is de vraag die Jan Zoet, voorzitter Kunsten ‘92, namens de taskforce culturele en creatieve sector deze dinsdagochtend stelde aan de voorzitter van de veiligheidsregio’s. Sinds de persconferentie van maandagavond geldt nu: maximaal 30 bezoekers per ruimte met vaste zitplaatsen (inclusief kinderen, exclusief personeel). Een uitzondering kan hierop worden gemaakt voor ruimtes in gebouwen die van groot cultureel belang zijn, mits de voorzitter van de veiligheidsregio die ontheffing verleent.

Namens alle podia is aan Hubert Bruls, de voorzitter van de veiligheidsregio’s gevraagd die vrijstelling te geven. „Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet”, schrijven ze.

Die vrijstelling zou moeten gelden voor alle schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters waarvan de protocollen eerder zijn goedgekeurd. Zalen kunnen met de maatregelen zoals ze vóór de persconferentie van maandagavond golden, slechts twintig procent van de capaciteit gebruiken, maar ze konden tenminste wel open blijven en zo „toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is”. Komt die vrijstelling er niet dan zullen vele zalen genoodzaakt zijn hun deuren volledig te sluiten.

Rijksmuseum verplicht het dragen van een mondkapje

In tegenstelling tot winkels en supermarkten moeten bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam vanaf deze woensdag wel verplicht een mondkapje dragen. Dat heeft het museum dinsdagochtend besloten naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen, meldt persbureau ANP.

Het museum vraagt bezoekers om zelf een mondkapje mee te nemen. Voor mensen die niet op de hoogte zijn van de maatregel zal de eerste dagen nog naar een oplossing worden gezocht. „Veiligheid staat voorop”, zegt een woordvoerster van het Rijksmuseum tegen het ANP.

Het Rijksmuseum lijdt net als andere musea en toeristische attracties sterk onder de coronacrisis. Het aantal bezoekers liep eerder deze maand nog verder terug door de waarschuwing van de Duitse en Belgische regering aan toeristen uit die landen om niet naar Noord- en Zuid-Holland af te reizen. Het bezoekersaantal daalde van 2.400 naar zo’n 700 per dag, liet het museum toen weten aan Het Parool. In 2019 bezochten nog een recordaantal van 2,7 miljoen bezoekers het museum.

Supermarkten: dragen mondkapje is aan de klant

Het dragen van een mondkapje in de supermarkt wordt niet verplicht voor klanten of personeel. Dat heeft de supermarktbranche deze dinsdagochtend besloten na overleg over de aangescherpte coronamaatregelen. Supermarkten willen voorkomen dat er „veel extra discussie en zelfs agressie” aan de deur ontstaat.

De supermarkten ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in onder meer de grote steden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen. „Het kabinet meldde ook dat supermarkten klanten die geen mondkapje dragen mogen weigeren. De supermarktbranche heeft besloten dat niet te doen om discussie aan de deur te voorkomen”, schrijft CBL.

De supermarktbranche zegt zich vooral te zullen richten op het naleven van de coronamaatregelen zodat „iedereen veilig boodschappen kan doen”. Dat gaat onder meer om het handhaven van een maximaal aantal klanten, het ontsmetten van winkelwagentjes en het wijzen van klanten op het houden van anderhalve meter afstand.

Wereldbank voorziet voor het eerst in 20 jaar meer armoede in Oost-Azië en Oceanië

 • De Wereldbank voorziet dat voor het eerst in twintig jaar de armoede weer zal toenemen in Oost-Azië en Oceanië. De organisatie denkt dat door het coronavirus zo’n 38 miljoen mensen onder de inkomensgrens van 5,50 dollar per dag (4,71 euro) terecht zullen komen. De regio kreeg te maken met een driedubbele schok: de gevolgen van het virus zelf, de economische gevolgen van maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan en de nasleep van de schade die de wereldeconomie opliep. Die schade zal zeker twee jaar te voelen zijn, aldus de Wereldbank. De organisatie schat dat wereldwijd 71 tot 100 miljoen mensen in extreme armoede terechtkomen.
 • Ook het zorgstelsel in het Verenigd Koninkrijk vreest „een drieklapper”, zij het een andere dan de Wereldbank. De National Health Service (NHS) zet zich schrap voor een toenemend aantal coronabesmettingen, een „enorm aantal achterstallige behandelingen” en een verminderde capaciteit in zorginstellingen vanwege beperkingen om virusverspreiding tegen te gaan, waarschuwt de koepel van zorginstellingen die onderdeel zijn van de NHS. Zorgverleners waarschuwen dat extra investeringen, minder bureaucratie, organisatorische verbeteringen en meer geld nodig zijn wil de gezondheidsdienst sterker uit deze crisis kunnen komen. In een enquête zegt 84 procent van de ondervraagde NHS-leidinggevenden dat er bovendien meer aandacht moet zijn voor de positie van „gemarginaliseerde gemeenschappen”, onder wie zwarte Britten.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie hoopt deze week nog te kunnen beginnen met de aanschaf van nieuwe sneltesten waarmee armere landen beter zicht kunnen krijgen op de verspreiding van het virus. Een samenwerkingsverband van onder meer de WHO, internationale gezondheidsdiensten en charitatieve instellingen heeft afspraken gemaakt om het komende halfjaar 120 miljoen antistoffentests beschikbaar te stellen voor hooguit 5 dollar per test. Die tests zijn bovendien sneller (resultaat in een kwartier tot een half uur), en makkelijker in te zetten dan de zogenoemde PCR-tests die bijvoorbeeld in Nederland worden gebruikt, aldus de WHO. Twee sneltesten van Abbott en SD Biosensor zijn door de organisatie goedgekeurd en er zijn er meer in ontwikkeling. De WHO beschouwt die tests als een zinvolle aanvulling op de PCR-testen, vooral voor landen die geen goede laboratoriumvoorzieningen hebben.

HEMA vraagt klanten om mondkapje te dragen

Winkelketen HEMA vraagt klanten in de grote steden en zuidoost-Brabant om de komende tijd een mondkapje te dragen tijdens het winkelen. Voor het personeel wordt het op die plekken verplicht. Dat laat een woordvoerder van HEMA dinsdagochtend weten. Budgetwinkelketen Action neemt later vandaag een beslissing over eventuele maatregelen in hun winkels. „We wegen momenteel alle recente landelijke en lokaal aangekondigde maatregelen”, aldus een woordvoerder.

Ook bij de supermarkten wordt nagedacht over hoe om te gaan met het advies van het kabinet om bij het winkelen mondkapjes te dragen. Bij supermarktkoepel CBL vindt vanmorgen overleg plaats over hoe de supermarkten omgaan met de aangescherpte coronamaatregelen. De grootste supermarktketen van het land Albert Heijn laat weten eerst dit overleg te willen afwachten, alvorens met eventuele maatregelen te komen.

Premier Mark Rutte maakte maandagavond tijdens een persconferentie bekend dat winkeliers mondkapjes in hun winkels kunnen verplichten. Ook vindt het kabinet dat winkels meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat klanten en personeel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Zeker is dat grotere supermarkten de komende tijd verplicht een winkeluur voor kwetsbare mensen moeten organiseren en dat er een registratieplicht is voor klanten van contactberoepen, zoals de kapper of schoonheidsspecialist, om daarmee bron- en contactonderzoek van de GGD gemakkelijker te maken.

Grote kans dat de miljoenste coronadode in India is gevallen

Het wereldwijde dodental door Covid-19 passeerde maandag een miljoen, volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. De kans is aanzienlijk dat het miljoenste geval een Indiase boer op leeftijd betreft. Onder meer mannen en mensen met een laag inkomen hebben een grotere kans besmet te raken en ernstig ziek te worden van het virus. In India verspreidt het virus zich in hoog tempo over kleinere steden en dorpen.

Lees dit verhaal over waarom de kans aanzienlijk is dat de miljoenste coronadode op het platteland in India is gevallen.

NOC-NSF begrijpt de nieuwe regels, maar wil steun voor het verlies aan inkomsten

NOC-NSF vindt het goed dat er nog gesport mag worden, maar hoopt dat er voor de verenigingen iets geregeld wordt nu een deel van de inkomsten door de coronamaatregelen zal wegvallen. „Het kabinet heeft begrijpelijke maatregelen genomen die onze vrijheid nu inperken om ervoor te zorgen dat we deze vrijheid later dit jaar niet nog verder kwijtraken. Voor verenigingen breken echter moeilijke tijden aan”, zegt directeur Gerard Dielessen in een verklaring die maandagavond werd gepubliceerd.

De koepel reageert op de aanvullende maatregelen die premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA) enige uren daarvoor hadden bekendgemaakt. Een van die aanscherpingen was dat bij zowel de amateur- als professionele sport voorlopig geen toeschouwers aanwezig mogen zijn. Ook de kantines moeten de komende drie weken dicht, zei Rutte. Hoewel NOC-NSF daar begrip voor heeft, betekent het wel dat voor verenigingen belangrijke inkomsten wegvallen, ook omdat daardoor evenementen niet kunnen doorgaan. „Deze situatie kan zonder afdoende compensatie zo niet lang duren.”

Rutte zei dat de maatregelen voor de sport vooral nodig zijn omdat er zoveel mensen bij betrokken zijn, die ook veel sociaal contact met elkaar hebben en moeten reizen. NOC-NSF zegt met de overheid in overleg te treden om te kijken of nieuwe steunmaatregelen voldoende zijn of dat er aanvullende steun verleend zou kunnen worden.

Het sporten gaat gewoon door, maar „een biertje of een chocomelk” na afloop is in ieder geval de komende drie weken niet toegestaan, zei Mark Rutte. Foto Koen van Weel/ANP

Wereldwijd meer dan een miljoen doden door Covid-19 gemeld

Het wereldwijde dodental door Covid-19 is de miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. Het gaat enkel om de doden die zijn geregistreerd door landen; het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk een stuk hoger.

Ruim een vijfde van alle geregistreerde doden zijn gevallen in de Verenigde Staten. Brazilië volgt, met meer dan 142.000 gemelde overledenen, in India zijn 95.000 doden gemeld. Het Europese land met het grootste aantal Covid-doden is vooralsnog het Verenigd Koninkrijk, waar volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University meer dan 42.000 doden door de gevolgen van het coronavirus zijn gevallen.

In Nederland zijn sinds het begin van de corona-uitbraak in februari 6.415 doden door Covid-19 gevallen. In het laatste etmaal zijn er zes sterfgevallen in Nederland geregistreerd door het RIVM.

Bekijk ook deze In Beeld: Tien maanden en één miljoen coronadoden later

Welkom in dit nieuwe blog

Hier houdt NRC het laatste nieuws bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.

 • Het kabinet heeft tijdens een persconferentie een aantal nieuwe ingrijpende maatregelen aangekondigd in reactie op het toegenomen aantal coronabesmettingen in Nederland. Cafés en restaurants moeten vanaf dinsdag om 22.00 uur de deuren sluiten, het maximumaantal mensen dat binnenshuis mag samenkomen wordt teruggebracht tot vier (tenzij uiteraard één gezin) en bij evenementen mogen binnen niet meer dan dertig mensen tegelijk aanwezig zijn. Ook is publiek bij sportwedstrijden drie weken lang niet toegestaan en wordt iedereen gevraagd vanuit huis te werken indien mogelijk.

  De nieuwe maatregelen gelden in principe voor drie weken. In die tijd hoopt het kabinet „het virus de pas af te snijden”. Als dat lukt, zal na de periode van drie weken teruggegaan worden naar regionale regels. Als dit niet lukt, zullen meer landelijke maatregelen getroffen worden en komt een lockdown dichterbij.

 • De veiligheidsregio’s rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven vragen inwoners en bezoekers voortaan een mondkapje te dragen als zij ergens binnen zijn. Hiermee moet de opmars die het coronavirus in die steden maakt, gestopt worden. Het gaat om een advies, geen plicht. Er zal dan ook niet gehandhaafd worden.
 • Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bevindt de hoofdstad zich midden in de tweede golf. Halsema zei tijdens een persconferentie dat Amsterdam binnen Nederland dé coronabrandhaard is en ook „hoog in de internationale ranglijsten” staat. De burgemeester vreest dat de zorg overbelast zal raken.
 • De burgemeester van Tilburg Theo Weterings heeft zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de grote bijeenkomst van Willem II-fans waarbij de coronaregels afgelopen week veelvuldig werden geschonden. Honderden fans hadden toestemming van de burgemeester gekregen om een wedstrijd op een plein te kijken.
 • Het reisadvies voor België en Liechtenstein is aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) omdat die landen bezoekers uit Nederland verplichten in quarantaine te gaan. Nederlanders die terugkomen uit die landen hoeven in principe niet in quarantaine, behalve als zij in bepaalde aanwezen gebieden met veel besmettingen zijn geweest.
 • De dagelijkse cijfers: bij het RIVM zijn van zondag op maandag 2.921 nieuwe meldingen binnengekomen over positieve coronatests. Op de IC’s worden 142 patiënten die lijden aan Covid-19 verzorgd, op andere ziekenhuisafdelingen gaat het om 518 Covid-19-patiënten.
Lees hier het hele blog van maandag terug: Nieuwe maatregelen: meer thuiswerken, horeca sluit eerder, sport zonder publiek

Een horecamedewerkster ruimt een terras op in Delft. Foto Marco de Swart/ANP