Meekijken met Ed

kijktips Ed van der Elsken wilde álles om zich heen ‘artistiek registreren’. Het Rijks toont hoe de fotograaf werkte. Deze maand kunsttips door Thomas van Huut.

Hij had wel een cameraatje in zijn hoofd willen laten bouwen, schreef fotograaf Ed van der Elsken (1925 – 1990) eens aan een vriend. Dan kon hij het leven om zich heen „24 uur per dag artistiek registreren”. Zo zien veel van zijn foto’s er ook uit: als toevallige snapshots. Alsof hij alleen maar even op het opnameknopje hoefde te drukken.

Tegelijkertijd is Van der Elsken, een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen, ook een kunstenaar met een uitgesproken ‘handtekening’; de energie die in zijn werk zit, de levenskracht, de bijzondere mensen die hij toont.

Hoe hij die handtekening ontwikkelde, is het onderwerp van de expositie Ed van der Elsken: Crazy World in het Rijksmuseum. Dat museum ontving deze zomer de nalatenschap van de fotograaf, en toont nu ruim 100 foto’s, ontwerpen voor fotoboeken en contactvellen. Alsof je over de schouder meekijkt met de fotograaf in zijn studio. Op een foto die hij maakte van kunstenaar Karel Appel tekende hij twee tranen bij de ogen en schreef erbij: „Nou ja de fotograaf wil ook wel eens wat proberen”.

30 oktober t/m 10 januari 2021 in Rijksmuseum, Amsterdam