Het Blad van oktober 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een portret van Joost Prinsen en de terugkeer van ‘truttig’ design.

‘Veel mensen vinden het raar”, zegt illustrator Ted Struwer, „maar ik teken dus met een gewone bic-balpen”. Ze maakte de illustraties bij een verhaal over Joost Prinsen; redacteur Hugo Logtenberg zocht hem de afgelopen twee jaar regelmatig op en schreef een indringend portret van de acteur en presentator.

Waarom met balpen? Omdat je er hard én zacht mee kan tekenen, zegt ze. Ja, dat kan met een potlood ook, maar dan gaat ze heel voorzichtig te werk en grijpt ze steeds weer naar de gum. „En ik héb al zo’n tijdrovende tekentechniek.” De balpen dwingt haar het in één keer goed te doen. Om te voorkomen dat ze met haar tekenhand de inkt uitwrijft, werkt ze zoveel mogelijk van linksboven naar rechtsonder.

En als ze een fout maakt? „Dan is dat maar zo. Het moet niet te perfect worden.”


p.zantingh@nrc.nl