Maatregelen aangescherpt: horeca dicht om 22 uur, sport zonder publiek

Het kabinet heeft nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd. Horecazaken worden verplicht om 22 uur te sluiten, thuiswerken moet weer de norm worden.
Een terras op het Spui in Amsterdam.
Een terras op het Spui in Amsterdam. Foto Ramon van Flymen/ANP

Het kabinet heeft maandag verscherpte landelijke maatregelen aangekondigd in een poging de snelle verspreiding van het coronavirus in te dammen. Horecazaken in heel Nederland worden verplicht hun deuren te sluiten om 22.00 uur, zeiden premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bij een persconferentie in Den Haag. De maatregelen gaan dinsdagavond in en blijven drie weken van kracht.

In cafés en restaurants gaat een maximale groepsgrootte van dertig mensen gelden. Gezelschappen mogen nog uit hoogstens vier mensen bestaan, waarbij een uitzondering geldt voor huishoudens. In de open lucht mogen nog maximaal veertig mensen bijeenkomen op plekken waar geen constante doorloop van mensen is. In onder meer dierentuinen en musea mogen afhankelijk van het vloeroppervlak meer mensen naar binnen.

Alle sportwedstrijden zullen de komende drie weken plaatsvinden zonder publiek. Dat geldt zowel voor wedstrijden op profniveau als voor wedstrijden op amateurniveau. Sportkantines moeten dicht.

Thuiswerken

Verder wil het kabinet dat thuiswerken weer de norm wordt, tenzij het echt niet anders kan. Voorheen was de boodschap om „zo veel mogelijk” thuis te werken. Het kabinet hoopt daarmee de drukte in het openbaar vervoer terug te dringen. Werkplekken waar toch besmettingsclusters ontstaan, kunnen veertien dagen worden gesloten.

Ook in winkels gaat het een en ander veranderen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag: daar wordt het dragen van mondkapjes geadviseerd. Winkeliers mogen bezoekers die geen mondkapjes dragen de toegang weigeren. Op sommige plekken moeten grote supermarkten twee keer per dag een winkeluurtje voor kwetsbare personen instellen. Winkeliers moeten een deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat het binnen niet te druk wordt, en mensen met een contactberoep moeten hun klanten vragen zich te registreren.

Volg het laatste nieuws over de uitbraak van Covid-19 in ons blog

Het advies over het maximaal aantal bezoekers dat mensen thuis zouden moeten ontvangen is ook bijgesteld: nu zijn dat er zes, dat worden er drie. Premier Rutte benadrukte wel dat er „achter de deur” niet gehandhaafd kan worden.

De nieuwe maatregelen zijn nodig omdat het aantal besmettingen al dagenlang oploopt. Het kabinet wil een nieuwe ‘intelligente lockdown’ voorkomen. Anders dan tijdens zo’n lockdown blijven scholen, kinderdagverblijven en sportscholen nu wel open. Na drie weken wordt bekeken of de maatregelen effect hebben gehad op het aantal coronabesmettingen. Als dat niet zo is, komt volgens De Jonge een „intelligente lockdown dichterbij”.