Recensie

Recensie Film

Hoe Sir David Attenborough de biodiversiteit wil redden

Documentaire Sir David Attenborough schetst een apocalyptisch toekomstbeeld voor de biodiversiteit op aarde als we niet ingrijpen. Dan komt hij met enigszins hoopvolle oplossingen.

Jachtluipaarden. Beeld uit ‘David Attenborough: A Life on Our Planet‘.
Jachtluipaarden. Beeld uit ‘David Attenborough: A Life on Our Planet‘. Foto Netflix

Meer dan in al zijn voorgaande series en films is het beeld ondergeschikt aan de boodschap die natuurvorser Sir David Attenborough (1926) wil uitdragen. Statistieken vertellen daarbij eigenlijk het hele verhaal. In 1937, toen hij als jongetje de natuur ontdekte, bestond de aarde uit 66 procent wildernis. In 2020 is daar nog maar 35 procent van over.

In de eerste drie kwartier van de zorgwekkende natuurdocumentaire David Attenborough: A Life on Our Planet schets Attenborough op zijn kenmerkende bevlogen wijze hoe dit zo gekomen is, waarbij archiefbeelden uit zijn eerdere natuurprogramma’s dienen als illustratie. Lang verhaal kort: door toedoen van de mens neemt de biodiversiteit zienderogen af, met verstoorde ecosystemen tot gevolg. Banken en pensioenfondsen die nog in fossiele brandstoffen beleggen krijgen van Attenborough een veeg uit de pan.

Kort schetst Sir David een apocalyptisch toekomstbeeld als we niet ingrijpen. Dan komt hij met enigszins hoopvolle oplossingen. Het is net niet te laat om de natuur weer in balans te brengen. Volgens Attenborough is de oplossing eenvoudiger dan je zou denken: ‘Rewild the world’ – ook de hashtag waarmee de film besluit. Daarvoor is intelligentie niet genoeg, het vereist volgens de Britse bioloog wijsheid.