Race naar het Witte Huis

Artsen: ‘president Trump aan beterende hand’

De verkiezingscampagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien op volle toeren: het is aftellen naar dinsdag 3 november. In dit blog deelt NRC het laatste nieuws over de verkiezingen. Wil je werkelijk niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie NRC in de week van 28 september t/m 4 oktober de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de race naar het Witte Huis. Volg voor het laatste nieuws over de verkiezingscampagnes en de coronabesmetting van president Donald Trump het nieuwe verkiezingsblog.

Artsen: ‘president Trump aan beterende hand’

Het gaat beter met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft hebben zijn artsen gezegd op een persconferentie voor het militaire ziekenhuis waar Trump behandeld wordt voor zijn besmetting met het coronavirus. Mogelijk wordt de president morgen ontslagen uit het ziekenhuis en zal hij terugkeren naar het Witte Huis.

Hoewel Trump aan de beterende hand is, heeft hij „ups en downs”, zei zijn arts. De koorts en de ademhalingsklachten zouden weg zijn en al zijn vitale functies zouden stabiel zijn. De president zou inmiddels niet meer in bed liggen. Momenteel wordt Trump behandeld met de virusremmer Remdesvivir. Hij zou die behandeling in het Witte Huis kunnen voortzetten, net als de behandeling met de experimentele ‘antilichamen-cocktail’ van farmabedrijf Regeneron.

Trump werd op vrijdag opgenomen nadat zijn toestand verslechterde. Tijdens de persconferentie op zondag werden meer details over de opname van Trump bekendgemaakt. Zo had de president vrijdag hoge koorts en kreeg hij een uur lang zuurstof toegediend. Op zaterdagochtend moest Trump nog een keer zuurstof toegediend krijgen nadat hij een terugval had gehad en kreeg hij de steroïde dexamethason, een middel dat normaal gesproken wordt gebruikt om kritieke Covid-19 patiënten te behandelen.

Op zaterdag zeiden artsen ook al dat het beter ging met de president, al spraken anonieme bronnen dat tegen. In een video die Trump op zaterdagavond op Twitter zette, sprak hij dezelfde boodschap uit, al benadrukte hij toen dat hij nog niet was hersteld en dat zondag en maandag kritieke dagen voor zijn herstel zouden zijn.

Twitter avatar bennyjohnson Benny BREAKING: President Trump has remained without a fever since Friday morning and could be discharged to return to the White House as early as tomorrow. https://t.co/bEVJBzbkTq

Wat houdt de experimentele behandeling van president Trump in?

Donald Trump werd overgebracht naar het het militaire ziekenhuis Walter Reed Army omdat het zuurstofgehalte in zijn bloed vrijdagochtend „pijlsnel” was gedaald. Dat zei de stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, zondag tegen CNN. Trump werd direct behandeld. Waaruit bestaat de experimentele behandeling van president Donald Trump? 8 gram REGN-COV2, een dosis van een experimentele ‘antilichamen-cocktail’ van farmabedrijf Regeneron. Het is een mengsel met twee antistoffen tegen het coronavirus die zijn gemaakt door genetisch gemodificeerde muizen. Die antilichamen kunnen coronavirusdeeltjes neutraliseren door zich te binden aan het virus en zo te voorkomen dat die een cel binnendringt.

De werkzaamheid van de cocktail staat nog niet vast. De eerste testresultaten zijn nog niet in een wetenschappelijke publicatie verschenen, maar al wel aan media en investeerders gepresenteerd. Daaruit bleek dat het middel bij een deel van de 275 proefpersonen het aantal virusdeeltjes [de viral load] verminderde. Dat effect was alleen meetbaar bij mensen die zelf geen antilichamen produceerden. Ook lijkt de cocktail bij die groep symptomen te verlichten en de hersteltijd te verkorten. Het middel tot nu toe alleen nog getest op mensen die niet in het ziekenhuis belandden. Bovendien was de gemiddelde leeftijd van proefpersonen 44. De president is 74. Regeneron wil de studie uitbreiden naar 2.000 proefpersonen.

Lees ook: Medeleven en leedvermaak in VS om besmetting Trump

Zeventig middelen

REGN-COV2 is niet het enige antilichamenmiddel dat nu onderzocht wordt, er zijn er nog zo’n zeventig in de maak. Wel waren de lijntjes naar Regeneron kort: de CEO van het bedrijf is volgens The New York Times al jaren een bekende van Trump en hij was lid van een van zijn golfclubs.

Virusremmer Remdesivir, waarvan Trump zaterdagavond zijn tweede dosis kreeg, is een experimenteel middel dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor ebola. Niet lang na het uitbreken van de coronapandemie werd het uit de kast getrokken als potentieel medicijn. In Europa werd het in juni zelfs als eerste medicijn goedgekeurd voor noodgebruik tegen Covid-19. Een wondermiddel is het niet: Remdesivir kan ervoor zorgen dat een patiënt een paar dagen eerder uit het ziekenhuis komt, en vermindert de kans op overlijden met een paar procent.

Naast de nieuwste medicijnen krijgt Trump ook een aantal veelvoorkomende supplementen: zink, vitamine D, maagzuurremmer famotidine, slaaphormoon melatonine en aspirine. Het is op dit moment onduidelijk of Trump op enige moment extra zuurstof toegediend heeft gekregen.

Sean Conley, de arts van Trump, sprak zaterdag op een persconferentie over de gezondheid van de president. Foto Ken Cedeno/Reuters

‘Nominatie-evenement rechter Barret was coronabrandhaard’

Het evenement waarbij de nominatie van rechter Amy Coney Barret voor het Hooggerechtshof werd aangekondigd, heeft „hoogstwaarschijnlijk” tot de coronabesmetting van Donald Trump en andere hoogwaardigheidsbekleders geleid. Dat heeft nu ook een senior medewerker van het Witte Huis zondag gezegd tegen CNN.

Lees ook deze analyse: Ook het virus was te gast op Trumps bijeenkomst in de Rose Garden

De ceremonie bij Capitol Hill in Washington ligt onder de loep. Er waren vorige week zaterdag zeker 150 mensen bij aanwezig, waaronder medewerkers van Trump, hoge ambtenaren van het Witte Huis en leden van de Republikeinse partij. Zeker zeven gasten, waaronder president Trump en zijn vrouw Melania, zijn nadien positief getest op het coronavirus. Volgens de Washington Post waren de aanwezigen vooraf negatief getest en hoefden ze daarom geen gezichtsmaskers te dragen.

Het evenement in de Rose Garden op Capitol Hill. Foto Alex Brandon/AP

Alec Baldwin als Trump en Jim Carrey als Biden in debatsketch Saturday Night Live

Het Amerikaanse satireprogramma Saturday Night Live (SNL) is na vier maanden pauze weer terug op tv en opende zaterdagavond met een sketch over het presidentsdebat tussen kandidaat Joe Biden en president Donald Trump. Het programma staat bekend om zijn wekelijkse parodieën op de Amerikaanse politieke actualiteit. „Al voelt dinsdag alweer honderd dagen geleden. We vonden het belangrijk om terug te kijken omdat het misschien wel het enige presidentsdebat is dat we gaan krijgen”, opende de uitzending.

Voor het nieuwe seizoen is komiek Jim Carrey gecast als Joe Biden, en komedie-actrice Maya Rudolph vertolkt diens running mate Kamala Harris. Het is het 46ste seizoen van SNL. Met persiflages van de chaotische momenten in het presidentschap van Trump (sinds 2016 gespeeld door Alec Baldwin) behield het programma de afgelopen jaren zijn populariteit. Het 45ste seizoen won vorige maand zes Emmy’s, de belangrijkste televisieprijs van de VS.

President Trump vindt SNL overigens maar niets, zo schrijft hij regelmatig op Twitter. Mogelijk is hij vooral ontevreden over de karakterisering van hem en zijn regering, want in 2004 en 2015 hostte hij zelf de show. Alec Baldwin is zelf ook niet erg gelukkig met zijn Trump-alter-ego. Hij noemde de rol in 2018 al „een lijdensweg”, aldus The New York Times. „Ik kan niet meer”, zei hij toen.

Bekijk hier de opening van het nieuwe seizoen van SNL:

Trump in videoboodschap: ik voel me veel beter, komende dagen ‘ware test’

President Donald Trump heeft zaterdagavond in een videoboodschap op Twitter gezegd dat het goed met hem gaat en dat hij verwacht snel weer aan het werk te gaan. „We werken hard om me weer helemaal terug te krijgen”, zei hij vanuit het Walter Reed Medical Center bij Washington, waar hij vrijdag werd opgenomen wegens zijn besmetting met het coronavirus.

„Ik ben hier naartoe gekomen, ik voelde me niet zo goed, ik voel me nu veel beter,” aldus Trump, zittend aan een tafel en gekleed in een blauwe blazer en een wit overhemd zonder stropdas, en zonder mondkapje. Volgens de president moet de komende dagen blijken of zijn herstel doorzet. „Dat is de ware test, dus we zullen zien wat er de komende paar dagen gebeurt.”

De vier minuten durende boodschap volgde op een dag van tegengestelde berichten over de toestand van de president. Mark Meadows, stafchef van het Witte Huis, zei volgens persbureau Reuters tegen journalisten dat „de vitale functies van de president de afgelopen 24 uur zorgwekkend waren, en de komende 48 uur zullen kritiek zijn voor zijn zorg. We zitten nog niet op een duidelijke weg naar volledig herstel.” Later veranderde hij van toon en zei hij dat het „heel goed” met Trump ging.

Sean Conley, de arts van Trump, zei zaterdagavond dat de president geen koorts heeft en aan de beterende hand is, maar nog niet buiten gevaar verkeert. „Hij heeft een groot deel van de middag gewerkt, hij was op en liep zonder problemen door de medische suite.”

De president had de optie gehad om in het Witte Huis te blijven, verklaarde hij in zijn videoboodschap, in een kennelijke poging om vragen over de toedracht van zijn opname in het ziekenhuis te beantwoorden. „Mij werd het alternatief geboden: blijf in het Witte Huis, sluit jezelf op, ga de deur niet uit, zelfs niet naar het Oval Office. Blijf gewoon boven.” Maar als leider kon hij dat niet doen, legde hij uit. „Ik moest in de voorhoede zitten.”

Ook zei Trump „te vechten om het coronavirus te verslaan” - een uitspraak die gezien kan worden als een mogelijke hint van hoe Trump na zijn herstel campagne zal voeren. „Dit is iets dat gebeurd is, het is miljoenen mensen overal ter wereld overkomen en ik vecht voor hen, niet alleen in de VS. We gaan dit coronavirus, of hoe je het ook wilt noemen, verslaan.” Trump heeft het virus eerder onder meer omschreven als het Chinese virus.

Ook First Lady Melania Trump, die eveneens positief is getest, maakt het goed, zei de president. Zij is niet opgenomen. Hij bedankte het „ongelooflijke medische personeel” van het ziekenhuis. Ook bedankte hij, op een warmere toon dan het publiek van hem gewend is, alle mensen die hem beterschapswensen hebben gestuurd. „Overal ter wereld, in het bijzonder de Verenigde Staten, de uitstorting van liefde is ongelooflijk. Ik zal het nooit vergeten.”

Lees ook: Medeleven en leedvermaak in VS om besmetting Trump

Dokter Trump: het gaat erg goed met de president

President Donald Trump maakt het „erg goed”. Dat heeft de dokter van de Amerikaanse president zaterdag gezegd tijdens een persconferentie. Donald Trump ligt in een militair ziekenhuis nabij Washington omdat hij - net als zijn vrouw Melania - het coronavirus heeft opgelopen. Anonieme bronnen van internationale persbureaus met kennis van Trumps medische toestand zeggen dat die minder rooskleurig is dan tijdens de persconferentie geschetst.

De persoonlijke arts van de president, Sean Conley, zei tijdens dat persmoment dat het steeds beter gaat met Trump. De symptomen die hij eerder had zoals vermoeidheid zijn minder geworden. Ook heeft Trump sinds 24 uur geen koortsverschijnselen meer, aldus Conley. De president heeft geen extra zuurstof nodig en wordt aangespoord gewoon te werken. Het is nog onduidelijk hoe lang Trump in het ziekenhuis moet blijven.

Trump krijgt een experimentele behandeling en heeft vrijdag een cocktail van meerdere antilichamen toegediend gekregen. Daarnaast wordt hij behandeld met virusremmer remdesivir, zei Conley, die „buitengewoon blij” is met de vooruitgang die de president heeft geboekt. Na de persconferentie tweette Trump dat hij zich goed voelt en dat dat te danken is aan het medisch personeel.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Doctors, Nurses and ALL at the GREAT Walter Reed Medical Center, and others from likewise incredible institutions who have joined them, are AMAZING!!!Tremendous progress has been made over the last 6 months in fighting this PLAGUE. With their help, I am feeling well!

Een anonieme bron van persbureau Reuters met kennis van Trumps medische toestand spreekt tegen dat het daadwerkelijk zo goed gaat met de president. Enkele van zijn vitale functies zouden de afgelopen 24 uur een „erg zorgwekkend” beeld hebben laten zien. De bron bevestigt wel dat het beter gaat sinds Trump in het militaire ziekenhuis is opgenomen.

Behalve Reuters heeft ook persbureau AP contact met iemand die het positieve beeld onderuit haalt dat Conley en diens collega’s tijdens de persconferentie schetsten. Volgens deze eveneens anonieme bron kreeg Trump vrijdag nog extra zuurstof toegediend in het Witte Huis. Bronnen van The New York Times bevestigen dit. Tijdens de persconferentie zei Conley dat de president momenteel geen extra zuurstof krijgt. Vragen over of dat eerder wel het geval was, probeerde hij te ontwijken. Ook suggereerde Conley dat Trumps besmetting woensdag al bevestigd was, in plaats van donderdagavond lokale tijd, zoals tot nu toe gedacht.

Lees hier meer over de bijeenkomst waar Trump het virus mogelijk opliep: Ook het virus was te gast op Trumps bijeenkomst in de Rose Garden

Vrijdag werd voor de buitenwereld duidelijk dat Trump het virus onder de leden heeft. In een video die de president die avond lokale tijd tweette, zei Trump dat hij dacht dat het goed met hem ging. In een tweet van twaalf uur geleden herhaalde hij die boodschap. Nadien was het lange tijd ongebruikelijk rustig op Trumps Twitterkanaal, waar hij normaal gesproken erg actief is, totdat hij na de persconferentie weer een bericht plaatste.

Ook een aantal andere Amerikaanse topfunctionarissen hebben het virus opgelopen, zo bleek zaterdagochtend. Onder hen zijn voormalig Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway en meerdere senatoren. Zij waren op 26 september samen met Trump bij een bijeenkomst in de Rose Garden in Washington, waar Amy Coney Barrett werd gepresenteerd als kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof. De aanwezigen op die bijeenkomst zaten dicht bij elkaar, zo is te zien op foto’s. Vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen testten zaterdagochtend negatief, meldt CNN.

Trumps dokter Sean Conley zaterdag op de persconferentie over de gezondheid van de president. Foto Ken Cedeno/Reuters

Ook ex-adviseur Kellyanne Conway heeft Covid-19

Evenals president Donald Trump heeft ook voormalig adviseur voor het Witte Huis Kellyanne Conway het coronavirus onder de leden. Conway was aanwezig op het evenement in de Rose Garden waar Trump zijn nominatie voor het Hooggerechtshof bekendmaakte. Conway zegt slechts milde symptomen te hebben en is in quarantaine gegaan.

Tonight I tested positive for COVID-19. My symptoms are mild (light cough) and I’m feeling fine. I have begun a quarantine process in consultation with physicians.

As always, my heart is with everyone affected by this global pandemic.

— Kellyanne Conway (@KellyannePolls) October 3, 2020

Ook andere aanwezigen van de Rose Garden-bijeenkomst zijn positief getest op Covid-19. Zo hebben senatoren Mike Lee en Thom Tillis het coronavirus opgelopen. De twee mannen zitten in de benoemingscommissie voor de nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof, nadat Ruth Bader Ginsburg vorige maand op 87-jarige leeftijd overleed. Hun besmetting kan een beletsel vormen voor een snelle benoeming van een opvolger van Ginsburg, iets wat Trump graag wil.

Op het evenement in de Rose Garden droegen niet veel mensen een mondkapje en werd weinig afstand tussen mensen gehouden. Ook dominee John Jenkins, directeur van de University of Notre Dame, is positief getest op het virus. Al eerder werd bekend dat Trump en zijn vrouw Melania Covid-19 hebben.

Ook Trumps campagnemanager Bill Stepien, die niet bij de aankondiging in Washington was, heeft het coronavirus, net zoals de voorzitter van het Republikeins Nationaal Comité Ronna Romney McDaniel. Medewerker van Trump Hope Hicks testte al eerder positief.

Trump naar ziekenhuis, zegt zich goed te voelen

Donald Trump heeft een video op Twitter geplaatst waarin hij zegt dat hij en Melania Trump zich goed voelen. Hij zegt desondanks naar een militair ziekenhuis te zijn overgeplaatst, „om zeker te zijn dat alles goed afloopt”.

Op beelden van Amerikaanse media was te zien hoe Trump naar helikopter Marine One liep over het gazon van het Witte Huis. Vervolgens is hij overgebracht naar een militair hospitaal in Maryland, waar hij uit voorzorg enkele dagen moet blijven.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft verklaard dat Trump de macht niet heeft overgedragen aan vicepresident Mike Pence. Trumps zoon Eric Trump riep via Twitter zijn volgelingen op om te bidden voor een goed herstel van zijn vader.

Trump uit voorzorg verplaatst naar militair hospitaal

Donald Trump wordt op doktersadvies verplaatst naar een militair ziekenhuis, waar hij uit voorzorg enkele dagen zal moeten blijven. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag, na een verklaring van een woordvoerder van het Witte Huis.

Doktoren hebben de verplaatsing geadviseerd omdat zij er zeker van willen zijn dat de Amerikaanse president direct zorg kan krijgen in het geval hij dat nodig heeft. Vanuit een speciale suite in het Walter Reed National Military Medical Center in de staat Maryland zal Trump zijn werk voortzetten.

Helikopter Marine One staat klaar bij het Witte Huis voor het vertrek van Trump. Foto Leah Millis/Reuters

Trump krijgt experimentele coronabehandeling

De positief op het coronavirus geteste Amerikaanse president Trump krijgt een behandeling met synthetische antilichamen. Dat meldt zijn persoonlijke arts Sean Conley vrijdagavond, bericht persbureau Reuters. Volgens Conley is de president „nog altijd moe, maar in een goed humeur”.

De experimentele behandeling bestaat uit een antilichamencocktail van de Amerikaanse farmaceut Regeneron. Die therapie is nog niet goedgekeurd, maar wordt al wel enige tijd klinisch getest en wordt als veelbelovend beschouwd. Daarnaast krijgt Trump zink, vitamine D, famotidine, melatonine en aspirine toegediend.

Het Witte Huis meldde eerder op vrijdag dat Trump „milde symptomen” vertoont van het coronavirus, maar dat hij gewoon meedoet aan de presidentsverkiezingen op 3 november. Volgens The New York Times bestaan die symptomen uit lichte koorts, kuchen en een verstopte neus.

Alle campagne-evenementen met de president worden voorlopig uitgesteld of via internet gehouden. Donald Trump en zijn eveneens positief geteste vrouw Melania zijn in quarantaine gegaan in het Witte Huis. Of de resterende twee debatten met zijn Democratische uitdager Joe Biden op 15 en 22 oktober doorgaan is nog niet bekend.

Trump zelf is sinds hij de positieve coronatest ‘s nachts om 01.00 uur lokale tijd via een tweet bekendmaakte niet meer actief geweest op Twitter of anderszins.

Joe Biden test negatief op coronavirus

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn negatief getest op het coronavirus. Dat meldt Biden zelf vrijdagavond op Twitter. Hij had zich laten testen omdat hij dinsdag tijdens zijn debat met Donald Trump in de buurt van de president was geweest. Trump liet donderdagavond weten dat hij en zijn vrouw Melania positief getest zijn op Covid-19.

Ook Bidens running mate Kamala Harris, de Democratische kandidaat voor vicepresident, en haar man testten negatief op Covid-19 bleek vrijdagavond. Ivanka Trump, de dochter van de president, haar man Jared Kushner en Trumps jongste zoon Barron hebben eveneens negatieve tests afgelegd.

Twitter avatar JoeBiden Joe Biden I’m happy to report that Jill and I have tested negative for COVID. Thank you to everyone for your messages of concern. I hope this serves as a reminder: wear a mask, keep social distance, and wash your hands.

Donald Trump vertoont „milde symptomen” van het coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump vertoont „milde symptomen” van het coronavirus. Dat heeft stafchef Mark Meadows van het Witte Huis vrijdagmiddag bevestigd, nadat persbureau AP daar eerder al melding van had gemaakt.

Sinds deze vrijdagochtend bekend werd dat Trump en zijn vrouw Melania positief hebben getest op Covid-19 is de grote vraag of en hoe ziek hij is. „Hij blijft niet alleen vol goede moed, hij is ook energiek”, liet Meadows weten.

Eerder zei de persoonlijk arts van Trump dat hij en zijn vrouw „het goed maken” en de president voorlopig zijn presidentiële taken zal blijven uitvoeren „terwijl hij herstelt”. Wel zijn ze in quarantaine gegaan en heeft Trump een campagnetrip naar Florida afgeblazen die voor deze vrijdag op het programma stond.

First lady Melania Trump liet op Twitter weten dat ze weliswaar milde symptomen vertoont, maar zich verder goed voelt. Ze bedankt iedereen voor de liefde die zij en haar man hebben ontvangen.

Twitter avatar FLOTUS Melania Trump Thank you for the love you are sending our way. I have mild symptoms but overall feeling good. I am looking forward to a speedy recovery.

Dit bericht is om 17.44 uur geactualiseerd met de opmerkingen van stafchef Mark Meadows over de gezondheidstoestand van de president en de tweet van Melania Trump

Biden wenst Trump een „spoedig herstel” toe

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wenst Donald Trump en zijn vrouw Melania een „spoedig herstel” toe. Beiden zijn positief getest op Covid-19. Hij deed dat via Twitter.

„We zullen blijven bidden voor de gezondheid en veiligheid van de president en zijn familie”, schreef Biden, die dinsdagavond Amerikaanse tijd nog een fel televisiedebat voerde met Trump.

Twitter avatar JoeBiden Joe Biden Jill and I send our thoughts to President Trump and First Lady Melania Trump for a swift recovery. We will continue to pray for the health and safety of the president and his family.

De 77-jarige Biden laat zich naar verwachting nog deze vrijdag testen. Donald Trump gaat voorlopig in quarantaine. Op donderdag 15 oktober staat het volgende debat tussen beide presidentskandidaten op het programma.

Donald Trump moet zijn openbare campagneactiviteiten staken en heeft volgens Reuters al een trip naar Florida afgezegd. Voor Biden staat er deze vrijdag een campagnedag in swing state Michigan op het programma, die vooralsnog niet is afgeblazen.

Joe Biden eerder deze week. Foto Brendan McDermid/Reuters

Vicepresident Pence test negatief op coronavirus, Biden wordt getest

Vicepresident Mike Pence is negatief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft zijn woordvoerder zojuist bekendgemaakt. Ook zijn vrouw Karen Pence heeft een negatieve test afgelegd. Pence wenst president Trump bij monde van zijn woordvoerder een spoedig herstel toe. Eerder op vrijdag zei hij al te bidden voor de gezondheid van zijn baas.

Nadat president Trump had bekendgemaakt positief getest te zijn, werd al snel gespeculeerd dat mogelijk ook zijn vicepresident besmet zou zijn met het coronavirus. Niet alleen brengen Pence en Trump veel tijd samen door, ook hebben beiden campagnebijeenkomsten bijgewoond waar duizenden mensen aanwezig waren en weinig afstand gehouden werd.

Als president Trump zo ziek wordt dat hij niet meer in staat is om het land te leiden, neemt Pence zijn taken over. Als Pence ook ziek zou worden zou de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden de honneurs moeten waarnemen. Dat is momenteel de uitgesproken Trump-criticus en Democraat Nancy Pelosi.

Ondertussen is ook bekend geworden dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zich laat testen op het coronavirus. Afgelopen dinsdag stond hij langdurig naast Trump tijdens het eerste presidentiële debat.

Correctie (2 oktober 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het eerste presidentiële debat op maandag plaatsvond, maar dat moet dinsdag zijn. Dat is hierboven aangepast.

Vicepresident Mike Pence testte negatief op het coronavirus. Foto Carlo Allegri/Reuters

‘Word snel weer beter’, meer wereldleiders reageren op coronabesmetting Trump

Verschillende Europese leiders hebben inmiddels hun beterschapswensen doorgegeven aan het Witte Huis. „Ik hoop dat ze snel herstellen van hun besmetting”, zei Bondskanselier Angela Merkel volgens persbureau Reuters over de besmette Amerikaanse president en zijn vrouw. Ook de Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) wenst het echtpaar „natuurlijk beterschap”, aldus ANP. „Zoals we weten is het een gevaarlijke ziekte, dat wens je niemand toe”, zei Blok voor aanvang van de ministerraad. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wenste Donald en Melania Trump een „spoedig herstel” toe.

Het koppel ontving ook beterschapswensen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Russische president Vladimir Poetin wenst zijn Amerikaanse ambtgenoot „natuurlijk een snel herstel”, aldus zijn woordvoerder Dmitri Peskov volgens ANP. Peskov voegde toe dat Poetin zich gaat laten vaccineren, maar zei niet wanneer hij dit precies van plan is.

Gevolgen coronabesmetting Trump op verkiezingscampagne onduidelijk

Wat de coronabesmetting van president Donald Trump betekent voor zijn verkiezingscampagne, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens zijn arts zal Trump zijn presidentiële taken „zonder onderbreking” blijven uitvoeren en officieel is er nog weinig veranderd in zijn agenda. Toch is het aannemelijk dat de campagne er heel anders uit zal zien, gezien Trump de komende tijd binnen moet blijven en dus geen evenementen kan bezoeken.

Volgens de richtlijnen van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC moeten Amerikanen die besmet zijn met het coronavirus veertien dagen in quarantaine vanaf het laatste contactmoment met iemand die besmet is met het virus. Voor zover bekend hebben president Trump en first lady Melania Trump woensdag voor het laatst gereisd met de positief geteste adviseur Hope Hicks. Dat zou betekenen dat het duo in elk geval tot en met 14 oktober binnen moet blijven. Als zij ziek worden, wordt deze periode langer.

Lees ook deze reportage: Podiumdier Trump mag losgaan voor twintigduizend mensen

Hoe Trump de campagne vanuit zijn woning gaat voeren, is nog te bezien. Tot dusver zijn in elk geval al zijn activiteiten voor vrijdag geannuleerd, zo is te lezen in de openbare agenda van het Witte Huis. De agenda voor de komende dagen is nog niet in te zien. De president zou vandaag onder meer in gesprek gaan met aanhangers in een hotel in Washington en spreken op een campagne-evenement in Sanford, Florida. Het is niet bekend of hij deze zaken nu virtueel gaat doen.

Die rally zelf is nog niet geannuleerd; ook de andere evenementen staan nog zonder aanpassingen op de campagnekalender. De rally’s zijn belangrijke campagnemiddelen voor Trump, die ze gebruikt om duizenden aanhangers tegelijk toe te spreken en op te zwepen.

Trump tijdens een rally in Mosinee, vorig maand. Foto Evan Vucci/AP

Vicepresident Pence brengt gezondheidswensen over aan president en first lady

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft vrijdagochtend via sociale media Donald en Melania Trump beterschap gewenst. „We voegen ons bij miljoenen Amerikanen die bidden voor hun volledige en snelle herstel. God zegene jullie, president Trump en onze geweldige first lady Melania”, aldus Pence.

Pence is als vicepresident de constitutionele opvolger van president Trump. Wanneer een president zijn taken door ernstige ziekte of overlijden niet meer kan uitvoeren, neemt de vicepresident het ambt en bijbehorende taken over. Momenteel maken Donald en Melania Trump het volgens hun persoonlijke arts Sean Conley goed. Ook zou de president zijn werk in quarantaine vanuit het Witte Huis voortzetten.

Melania Trump laat op sociale media weten al haar eigen verplichtingen te hebben afgezegd. Zij en president Trump zouden zich goed voelen, maar wel in quarantaine zijn gegaan „zoals te veel Amerikanen dit jaar al gedaan hebben”. „Zorg ervoor dat jullie allemaal veilig blijven”, aldus de first lady.

Twitter avatar Mike_Pence Mike Pence Karen and I send our love and prayers to our dear friends President @realDonaldTrump and @FLOTUS Melania Trump. We join millions across America praying for their full and swift recovery. God bless you President Trump & our wonderful First Lady Melania.

Ook de Britse premier Boris Johnson wenst de Amerikaanse president en first lady beterschap. „Ik hoop dat ze allebei snel herstellen van het coronavirus”, schrijft Johnson op Twitter.

De Britse premier is eerder dit jaar zelf ook besmet geweest met Covid-19. Johnson werd in april met ernstige klachten opgenomen op de intensive care in het ziekenhuis, maar herstelde volledig. De minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab nam de premierstaken over in de tijd dat Johnson ziek was.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson My best wishes to President Trump and the First Lady. Hope they both have a speedy recovery from coronavirus.

Donald en Melania Trump positief getest op coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania Trump zijn besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft de president zojuist bekendgemaakt op Twitter. Het stel zit in quarantaine en maakt het volgens hun persoonlijke arts Sean Conley goed. „We komen er SAMEN doorheen”, aldus Donald Trump.

Het is niet duidelijk of de twee symptomen vertonen van Covid-19. Conley stelt dat de gezondheid van het presidentiële paar nauwlettend in de gaten gehouden wordt. De president zal voorlopig zijn taken blijven uitvoeren „terwijl hij herstelt”, aldus Conley. Of de positieve coronatest van de president gevolgen heeft voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van begin november, is nog niet bekend.

Donderdagnacht maakte Trump al bekend dat hij en zijn vrouw in quarantaine gingen omdat een van zijn adviseurs besmet is met het coronavirus. De adviseur, Hope Hicks, had afgelopen week meermaals samen met Trump gereisd. Hicks heeft volgens ingewijden wel symptomen van Covid-19.

Lees meer over het nieuws in het coronablog: Donald en Melania Trump testen positief op coronavirus

Trumps coronabeleid kende de afgelopen maanden geen duidelijke koers. Aanvankelijk bagatelliseerde hij de gevaren van Covid-19 en vergeleek hij de ziekte met de gewone griep, later sloot hij grote delen van de economie om de verspreiding tegen te gaan. Uit het nieuwste boek van de gelauwerde Washington Post-journalist Bob Woodward dat vorige maand verscheen, komt het beeld naar voren dat Trump wist van de gevaren van het virus, maar deze voor de bevolking verscholen wilde houden. In uitgelekte telefoongesprekken tussen de twee zei Trump de ernst van de epidemie „altijd te willen afzwakken”.

President Trump is niet de eerste wereldleider bij wie het coronavirus is vastgesteld. In april werd de Britse premier Boris Johnson met ernstige virussymptomen opgenomen op de intensive care van een Londens ziekenhuis. Ook Trumps Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro, die het virus eerder „een griepje” had genoemd, testte afgelopen zomer positief op het virus. Zowel Johnson als Bolsonaro herstelden van het virus.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!

Donald en Melania Trump in Cleveland. Foto Mandel Ngan/AFP

Donald en Melania Trump in quarantaine wegens besmetting coronavirus

President Donald Trump en zijn vrouw Melania Trump zijn in quarantaine gegaan in afwachting van het resultaat van coronatesten nadat Hope Hicks, een topadviseur van de president die deze week met hem heeft gereisd, positief is getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft hij donderdagavond verklaard op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Hope Hicks, who has been working so hard without even taking a small break, has just tested positive for Covid 19. Terrible! The First Lady and I are waiting for our test results. In the meantime, we will begin our quarantine process!

Hicks vertoont volgens ingewijden symptomen van Covid-19, meldde Bloomberg News eerder op donderdagavond. Dinsdag vergezelde ze Trump in het presidentiële vliegtuig Air Force One naar de stad Cleveland voor het televisiedebat tussen de president en zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Woensdag reisde ze met hem naar een verkiezingsrally in Minnesota aan boord de presidentiële helikopter Marine One.

„Ik heb me laten testen en we zullen zien wat er gebeurt”, zei Trump tijdens een telefonisch interview met Fox News-presentator Sean Hannity.

Volgens een verklaring van woordvoerder Judd Deere werkt het Witte Huis „samen met de arts van de president en het militaire kantoor van het Witte Huis om ervoor te zorgen dat alle plannen en procedures voldoen aan richtlijnen van de CDC en gebruiken om blootstelling aan Covid-19 te beperken.”

Trump wordt door critici gehekeld om zijn aanpak van de coronapandemie, die in de Verenigde Staten meer dan 7,2 miljoen mensen heeft besmet en aan meer dan 206.000 mensen het leven heeft gekost. Hij draagt zelden een mondkapje en bespot Biden omdat hij dat wel doet. Trump houdt verkiezingsbijeenkomsten met duizenden aanhangers, waarbij niet aan social distancing wordt gedaan en weinigen mondkapjes dragen.

Hicks, een van de meest vooraanstaande vertrouwelingen van Trump, is eerder dit jaar teruggekeerd naar het Witte Huis na een korte periode in het bedrijfsleven. Eerder was ze hoofd communicatie van het Witte Huis en woordvoerder van de Trump-campagne in 2016. Ze is een van de hoogste medewerkers van het Witte Huis die positief is getest op het virus. Eerder raakten onder anderen Katie Miller, woordvoerder van vicepresident Mike Pence, en Nationale Veiligheidsadviseur Robert O’Brien besmet.

Hope Hicks (links), adviseur van president Trump, (L), loopt woensdag met andere medewerkers van het Witte Huis, onder wie adviseur Jared Kushner, naar het presidentiële vliegtuig Air Force One in Maryland, om met Trump naar Minnesota te reizen. Foto Leah Millis / Reuters

Facebook verbiedt advertenties over de legitimiteit van de verkiezingen en complottheorie QAnon

Facebook verbiedt advertenties die de legitimiteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in twijfel trekken. Ook advertenties van gemilitariseerde bewegingen en de extreemrechtse complottheorie QAnon zijn verboden. Dat heeft het socialemediaplatform aangekondigd, meldt CNBC donderdag. De verboden gaan gelijk in en gelden voor zowel Facebook als Instagram.

Advertenties die een stemmethode frauduleus of corrupt noemen of enkele gevallen van kiezersfraude gebruiken om de uitslag van een verkiezing in twijfel te trekken, zijn niet meer toegestaan. Volgens president Donald Trump is stemmen per post fraudegevoelig, al is daar volgens deskundigen nauwelijks bewijs voor. Vorige week kondigde Facebook aan dat advertenties die voorbarig een winnaar in de verkiezingen uitroepen ook worden geweerd.

Het verbod op advertenties over de legitimiteit van de verkiezingen komt nadat Trump woensdag in het debat met zijn Democratische uitdager Joe Biden de integriteit van de verkiezingen in twijfel had getrokken. Trump wilde niet toezeggen dat hij pas de overwinning claimt als de resultaten officieel zijn vastgesteld. Ook wilde hij niet beloven dat hij zijn aanhangers tot kalmte zou manen zolang er over de uitslag onduidelijkheid bestaat. „Dit loopt niet goed af”, zei hij.

De advertentieverboden zijn een poging van Facebook om misinformatie en extremisme van het platform te weren in aanloop naar de verkiezingen van 3 november. Niet alleen worden QAnon-gerelateerde advertenties geweigerd maar ook zal content over QAnon lager in de tijdlijn van Facebookgebruikers verschijnen. De aanhangers van de complottheorie QAnon geloven dat de wereld geregeerd wordt door satanisten die het op Donald Trump hebben gemunt en een pedofielennetwerk onderhouden. In augustus verwijderde Facebook honderden QAnongroepen en -pagina’s.

Lees ook: QAnon springt van web over op de echte wereld

Trump roept zich uit tot winnaar debat, Biden haalt recordbedrag op

President Donald Trump heeft woensdag teruggeblikt op het verhitte debat met de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Vanuit de tuin van het Witte Huis claimde Trump dat hij het debat had gewonnen. „We hebben het debat gewonnen volgens bijna elke peiling die ik heb gezien. Als je kijkt naar de verschillende polls, en ik heb er ongeveer zes gezien, heb ik ze allemaal gewonnen”, zei Trump. Hij benadrukte dat hij gewoon zal komen opdagen bij de volgende debatten.

De volgende presidentiële debatten zullen hoogstwaarschijnlijk wel een andere opzet krijgen. Omdat de twee kandidaten op dinsdagavond elkaar veelvuldig in de rede vielen, heeft de organisatie achter het debat besloten aanvullende maatregelen te nemen om een ordelijk debat te kunnen garanderen. Welke maatregelen dat precies zijn, is niet duidelijk, maar volgens CBS News zullen debatleiders de mogelijkheid krijgen om de microfoons van de kandidaten te dempen.

Kijk ook: Vijf opmerkelijke momenten uit het debat terug

Trumps tegenkandidaat Biden heeft in de eerste uren na het debat op dinsdagavond een recordbedrag aan donaties binnengekregen, meldt zijn campagne. Tijdens en vlak na het debat kwam er bijna 8,5 miljoen euro binnen van meer dan 200.000 donateurs. Zestigduizend donateurs waren nieuwe supporters. In de zestien uur na het debat verwerkte ActBlue, een belangrijke donatiewebsite van de Democraten, meer dan dertig miljoen euro aan donaties.

Het debat werd op dinsdagavond gevolgd door 65 miljoen televisiekijkers in de VS. Naar verwachting ligt het totale aantal kijkers een stuk hoger, omdat bijna alle grote Amerikaanse zenders het debat ook op bijvoorbeeld YouTube uitzonden. Het best bekeken televisiedebat ooit is nog altijd één van de debatten tussen Trump en Hillary Clinton in 2016, toen 84 miljoen kijkers inschakelden. Op Twitter schreef Trump in een reactie dat de „nepmedia hem op een dag nog zal gaan missen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump HIGHEST CABLE TELEVISION RATINGS OF ALL TIME. SECOND HIGHEST OVERALL TELEVISION RATINGS OF ALL TIME. Some day these Fake Media Companies are going to miss me, very badly!!!

Internationale media over het eerste debat: ‘lelijk’, ‘vurig’ en vooral ‘pure chaos’

Het debat tussen president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden dat afgelopen nacht plaatsvond, haalde wereldwijd de voorpagina’s. ‘Lelijk’, ‘vurig’ en vooral ‘pure chaos’ zijn woorden die veelvuldig terugkomen in Amerikaanse en internationale media.

CNN-analist James Griffiths noemde het een „lelijk, wrevelig debat”, nadat collega’s de uitzending al een „chaotische ramp” en „pure chaos” hadden genoemd. Televisiecommentator Jake Tapper kwam haast superlatieven tekort om te beschrijven hoe slecht hij het debat vond. „Dit was niet eens een debat, het was een schande.”

Het Trump-gezinde Fox News was iets milder over het optreden van de kandidaten en noemde het een „debat vol vurige uitwisselingen en beledigingen”. Toch kon ook Fox niet ontkennen dat de moderator, Chris Wallace uit eigen stal, herhaaldelijk moest ingrijpen omdat Trump zijn tegenstander bleef onderbreken. „De zeer ervaren nieuwspresentator speelde vaak de rol van een scheidsrechter in een worstelwedstrijd in plaats van moderator”.

Lees ook de analyse van de NRC-correspondent in de VS Confrontatie tussen Trump en Biden: ‘Het slechtste debat ooit’

The New York Times legt de oorzaak van het rommelige debat volledig bij Trump en schreef: „Trumps pesterijen en misleidingen zorgen voor chaos in het eerste debat”. Ook factcheckte de krant verschillende uitspraken die tijdens het debat werden gedaan. Meer dan twintig uitspraken werden bestempeld als „incorrect” of „misleidend”, waarbij de claims van Trump het vaakst ontmaskerd werden.

Internationaal waren de reacties ook niet mals. „Trump en Biden strijden in lelijk eerste Amerikaanse verkiezingsdebat”, schrijft Al Jazeera. „Trump kwam niet om te debatteren. Hij kwam als een voorvechter van chaos, op een missie om te pesten en uit te dagen”, aldus The Sydney Morning Herald. „Chaos en persoonlijke aanvallen markeren het eerste debat tussen Trump en Biden”, kopt de Spaanse krant El País.

Ook in de Amerikaanse talkshows werd niet zachtzinnig gereageerd op het „slechtste presidentverkiezingsdebat dat ooit gevoerd is”:

Twitter avatar nowthisnews NowThis ‘That was a hot mess, inside a dumpster fire, inside a train wreck’ — Cable news wasn’t impressed with the first presidential debate #Debates2020 https://t.co/otmNIcbZ57

Het debat vond plaats in Cleveland in de staat Ohio. Foto Olivier Douliery/AFP

‘Trump ontmoedigde zwarte kiezers in 2016 te gaan stemmen’

In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 heeft het team rondom de huidige president Trump een Facebook-campagne opgezet waarbij zwarte Amerikanen werden ontmoedigd om te gaan stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Britse Channel 4 heeft gepubliceerd.

Het campagneteam van Trump zou gegevens van bijna tweehonderd miljoen hebben onderverdeeld in categorieën, om ze via sociale media platforms de juist campagnevideo’s te kunnen tonen. Zo vielen zo’n 3.5 miljoen zwarte Amerikanen onder de categorie ‘deterrence’ of ‘ontmoediging’. Deze mensen werden actief ontmoedigd om op de verkiezingsdag te gaan stemmen.

Hoewel het campagneteam van Trump dergelijke campagnes heeft ontkend, gingen er voor het eerst in twintig jaar minder zwarte kiezers naar de stembus in 2016 dan bij de eerdere presidentsverkiezingen. Zwarte kiezers die ontmoedigd zouden moeten worden kregen bijvoorbeeld een video op hun tijdlijn te zien van toenmalig Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton die zwarte jongeren „superroofdieren” noemt.

De video’s verdwenen van Facebook nadat de campagne van Trump stopte met betalen en er werden geen registers van bijgehouden. Een grote rol was bij deze campagne was weggelegd voor het bedrijf Cambridge Analytica, dat data van miljoenen Facebook-gebruikers in handen had en Trump hielp kiezers te beïnvloeden op het sociale medium. In totaal gaf Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 ruim 48 miljoen euro uit aan Facebook-advertenties.

Lees ook: ‘We moeten sociale media dwingen transparant te zijn’

Joe Biden wijst verzoek Trump om drugstest voor debat af

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft geweigerd voorafgaand aan het eerste presidentiële debat op dinsdagavond een drugstest af te nemen. Daartoe was hij opgeroepen door president Donald Trump, die zijn rivaal ervan verdenkt prestatiebevorderende medicijnen te gebruiken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be strongly demanding a Drug Test of Sleepy Joe Biden prior to, or after, the Debate on Tuesday night. Naturally, I will agree to take one also. His Debate performances have been record setting UNEVEN, to put it mildly. Only drugs could have caused this discrepancy???

Tijdens een persconferentie op zondag lachte Biden het verzoek weg. Op Twitter schreef president Trump vervolgens: „Joe Biden heeft zojuist aangekondigd dat hij niet akkoord gaat met een drugstest. Goh, ik vraag me af waarom?” In een verklaring zegt het campagneteam van Biden dat de voormalige vicepresident van plan is om bij het debat te antwoorden met woorden. „Als de president denkt dat hij zich het best kan uitdrukken met urine, dan moet hij dat doen”, zei een woordvoerder tegen Politico.

Het is niet de eerste keer dat Trump oproept tot een drugstest voor ‘Sleepy Joe’, zoals de president Biden noemt. Volgens Trump presteert Biden dermate wisselend tijdens debatten dat er stimulerende middelen in het spel zouden moeten zijn. Zelf wil Trump zich ook aan een drugstest laten onderwerpen. Overigens daagde Trump in 2016, toen hij het opnam tegen Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat ook uit een drugstest te doen.

Presidentskandidaat Biden voorafgaand aan een toespraak in Wilmington, Delaware. Foto Mike Segar/Reuters

NYT: Trump betaalde de afgelopen 20 jaar nauwelijks belasting

De Amerikaanse president Donald Trump betaalde in verkiezingsjaar 2016 slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting, meldt The New York Times. De krant heeft zijn belastingaangiften van de afgelopen ruim twintig jaar in handen en schrijft dat hij in de periode voordat hij tot president werd verkozen tien jaar lang helemaal geen inkomstenbelasting heeft betaald. In 2017 betaalde hij net als het jaar daarvoor 750 dollar en over de afgelopen twee jaar ontbreken de gegevens.

Volgens The New York Times stroken de belastingaangiften van Trump niet met het beeld van succesvolle zakenman dat hij neer wil zetten, omdat hij in veel jaren grote verliezen meldt. Ook zoekt hij allerlei sluiproutes om belasting te ontwijken. De gegevens „onthullen de holheid, maar ook de tovenarij achter het beeld van de selfmade miljardair”, schrijft de krant benadrukkend dat het hier gaat om wat Trump zelf aan informatie heeft opgegeven en niet om een onafhankelijk financieel onderzoek.

Trump noemde het bericht van The New York Times tijdens een persconferentie in het Witte Huis „totaal nepnieuws” en zijn advocaat zei in een reactie tegen de krant dat de president in het afgelopen decennium tientallen miljoenen dollars aan persoonlijke belastingen heeft betaald aan de federale overheid.

Amerikaanse presidenten hoeven geen openheid te geven over hun persoonlijke financiën, maar het is sinds Richard Nixon in de jaren zeventig wel gebruikelijk. Trump is sindsdien de eerste president die zijn aangiftes niet wil openbaren en heeft ook flink wat juridische strijd moeten voeren om dat zo te houden.

The New York Times kondigt aan de komende weken meer details uit de belastingdocumenten te gaan onthullen.

Donald Trump

Foto Chris Kleponis/EPA

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aanloop naar de verkiezingen op 3 november.

Lees hier het vorige blog terug