NVIC-voorzitter Diederik Gommers: zware coronaboetes zijn niet goed

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, noemt de zware boetes voor het niet naleven van coronamaatregelen niet goed. Tegen het AD hekelde hij dat overtreding een aantekening op het strafblad kon opleveren. „Dat hele gedoe” daarover was „echt niet goed”. Gommers zegt aan het denken te zijn gezet door de actie #ikdoenietmeermee, van meerdere artiesten. „We moeten de mensen meer vertellen wat er aan de hand is en uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee”, zegt hij volgens het AD.

„Natuurlijk maken we ons zorgen, maar we moeten geen angst zaaien”, zei Gommers. De NVIC-voorzitter stelt dat Nederland er nu anders voorstaat dan tijdens de eerste coronagolf. Zo is de behandeling van Covid-19 verbeterd en is er meer kennis over het virus. De overlevingskansen zijn daardoor verbeterd en de tijd die een patiënt doorbrengt op de IC is nu korter, aldus Gommers in het AD. „Corona is ernstig, maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen.”

Gommers wil ook wat veranderen aan de rol van specialisten in de media. „Ik heb me afgevraagd hoe we met zijn allen communiceren. Ik en andere deskundigen komen eigenlijk steeds weer op tv als het aan het misgaan is,” stelt Gommers. „We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee”, vervolgt hij. „Van angst zaaien en strenge maatregelen gaan alleen maar de hakken in het zand. [...] Dat is niet de manier waarop het in Nederland gaat werken.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: IC-voorzitter Diederik Gommers: zware coronaboetes zijn niet goed