Laatste nieuws Covid-19

Nieuwe maatregelen: meer thuiswerken, horeca sluit eerder, sport zonder publiek

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Huisartsen ontevreden over geleverde zorg

Huisartsen zijn ontevreden over de manier waarop zij hun werk konden doen de afgelopen maanden. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1.600 huisartsen. De artsen maken zich vooral zorgen over ouderen en kwetsbare mensen die wegbleven uit angst voor het virus. Het onderzoek werd in juli en augustus uitgevoerd.

Tijdens de piek van de uitbraak konden huisartsen gemiddeld 86 procent van hun werk uitvoeren, geven ze aan. Dat komt onder meer doordat patiënten hun bezoek besloten uit te stellen. Daarnaast stapten huisartsen gedeeltelijk over op videobellen om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen. Dat is minder persoonlijk en laagdrempelig dan een fysiek consult, aldus een woordvoerder van de LHV. „Je wilt patiënten in de ogen kunnen aankijken.”

Voor het najaar verwacht een vijfde van de huisartsen juist extra drukte in de praktijk. Zij stellen dat patiënten die hun bezoek vanwege het virus hebben uitgesteld dit zullen gaan inhalen. Daarnaast vrezen de huisartsen voor een tweede golf en komt het griepseizoen eraan.

Lees ook dit verhaal over hoe huisartsen noodgedwongen overstapten op virtuele zorg

Een huisarts houdt een digitaal spreekuur. Foto ANP/Studio Oostrum

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 28 september de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 29 september

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het kabinet heeft tijdens een persconferentie een aantal ingrijpende maatregelen aangekondigd in reactie op het toegenomen aantal coronabesmettingen in Nederland. Cafés en restaurants moeten vanaf dinsdag om 22.00 uur de deuren sluiten, het maximumaantal mensen dat mag samenkomen wordt teruggebracht tot vier en in ruimten mogen niet meer dan dertig mensen tegelijk aanwezig zijn. Ook is publiek bij sportwedstrijden drie weken lang niet toegestaan en wordt iedereen gevraagd vanuit huis te werken.

  De nieuwe maatregelen gelden in principe voor drie weken. In die tijd hoopt het kabinet „het virus de pas af te snijden”. Als dat lukt, zal na de periode van drie weken teruggegaan worden naar regionale regels. Als dit niet lukt, zullen meer landelijke maatregelen getroffen worden en komt een lockdown dichterbij.

 • De veiligheidsregio’s rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven vragen inwoners en bezoekers voortaan een mondkapje te dragen als zij ergens binnen zijn. Hiermee moet de opmars die het coronavirus in die steden maakt, gestopt worden. Het gaat om een advies, geen plicht. Er zal dan ook niet gehandhaafd worden.
 • Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bevindt de hoofdstad zich midden in de tweede golf. Halsema zei tijdens een persconferentie dat Amsterdam binnen Nederland dé coronabrandhaard is en ook „hoog in de internationale ranglijsten” staat. De burgemeester vreest dat de zorg overbelast zal raken.
 • De burgemeester van Tilburg Theo Weterings heeft zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de grote bijeenkomst van Willem II-fans waarbij de coronaregels afgelopen week veelvuldig werden geschonden. Honderden fans hadden toestemming van de burgemeester gekregen om een wedstrijd op een plein te kijken.
 • Het reisadvies voor België en Liechtenstein is aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) omdat die landen bezoekers uit Nederland verplichten in quarantaine te gaan. Nederlanders die terugkomen uit die landen hoeven in principe niet in quarantaine, behalve als zij in bepaalde aanwezen gebieden met veel besmettingen zijn geweest.
 • De dagelijkse cijfers: bij het RIVM zijn van zondag op maandag 2.921 nieuwe meldingen binnengekomen over positieve coronatests. Op de IC’s worden 142 patiënten die lijden aan Covid-19 verzorgd, op andere ziekenhuisafdelingen gaat het om 518 Covid-19-patiënten.

Virusexpert Fauci begrijpt Nederlands standpunt over mondkapjes niet

De Amerikaanse corona-adviseur en infectieziektenexpert Anthony Fauci is het oneens met het Nederlandse standpunt dat het dragen van mondkapjes in openbare ruimten niet nodig is. In een interview met Nieuwsuur zegt de expert dat „genoeg informatie erop wijst dat mondkapjes zeer gunstig zijn voor het voorkomen van overdracht en het krijgen van een infectie”. Volgens Fauci zou „iedereen een mondkapje moeten dragen”.

In het interview bespreekt de immunoloog ook de situatie in de Verenigde Staten. Hij stelt dat het lastig is om het hele land mee te krijgen met strijd tegen het coronavirus omdat veel beslissingen omtrent de coronaregels per staat genomen worden. De situatie wordt volgens hem bemoeilijkt doordat er veel politieke spanningen heersen in het land. „Dat maakt het veel moeilijker om een coherente volksgezondheidsboodschap uit te dragen.”

Fauci vindt dat er een „meer uniforme aanpak” van de coronapandemie zou moeten zijn in de VS. De adviseur wil echter niet ingaan op vragen over de manier waarop president Donald Trump de crisis heeft aangepakt. „Dat zou het probleem alleen maar groter maken. Ik kijk liever vooruit”, aldus Fauci.

Werkgeversorganisaties: maatregelen pijnlijk maar nodig

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de nieuwe coronamaatregelen „pijnlijk maar nodig om het virus te bedwingen”. Dat schrijven zij maandagavond in een gezamenlijke verklaring. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen stelt dat „deze maatregelen een laatste kans zijn om ergere scenario’s af te wenden en ons gedrag aan te passen”.

De werkgeversorganisaties vinden dat de maatregelen „een hard gelag voor heel veel ondernemers” zijn. Daarom willen zij met het kabinet in gesprek over aanpassingen aan het derde steunpakket. Ook roepen de organisaties het kabinet op om de testcapaciteit te verhogen.

VNO-NCW en MKB-Nederland gaan met hun leden naar de uitvoerbaarheid van de nieuwe maatregelen kijken. Zo moeten ondernemers bepalen of zij hun klanten willen vragen mondkapjes te dragen. Hiertoe roepen de Veiligheidsregio’s van een aantal grote steden op. Ook premier Rutte zei dat winkeliers ervoor mogen kiezen service te weigeren aan mensen die geen mondkapje dragen.

Zaterdag riepen VNO-NCW en MKB-Nederland in een open brief hun leden al op de coronaregels na te leven. Zij lieten toen bovendien weten te werken aan aangescherpte of nieuwe protocollen voor kantoren, winkels en fabrieken. Wanneer deze gepubliceerd worden en wat ze inhouden, is nog onbekend.

Teleurstelling in voetbalwereld na besluit weren publiek

Voetbalclubs, supportersverenigingen en de nationale voetbalbond hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van de regering om vanaf dinsdag minimaal drie weken geen publiek meer toe te laten bij wedstrijden. Voor de voetbalclubs betekenen de duels zonder publiek een financiële klap. „Het besluit is een hard gelag voor de clubs, de supporters en de voetbalwereld in het algemeen”, zegt Pascal van Wijk, algemeen directeur van Vitesse, in een reactie. „Dit rigoureuze besluit zagen we niet aankomen”.

Voetbalfans in de Kuip tijdens Feyenoord-ADO afgelopen weekend. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

De KNVB wijst op het gebrek aan wetenschappelijk bewijs tussen de aanwezigheid van publiek in een stadion en de stijging van het aantal coronagevallen in Nederland. In een verklaring op de website noemt de voetbalbond de maatregelen „heel zuur”. „Het voetbal heeft er echt alles aan gedaan en fors geïnvesteerd om een veilige situatie in stadions te creëren. (…) Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen. Dit hebben wij te accepteren. Helaas. Het voetbal pakt zijn verantwoordelijkheid.”

De voorzitter van de supportersvereniging van de Amsterdamse voetbalclub Ajax Fabian Nagtzaam zegt de noodzaak van de nieuwe maatregel te begrijpen. „Hopelijk blijft het bij drie weken en beginnen we daarna meteen weer met dezelfde aantallen als de afgelopen thuisduels, toen zo’n 12.000 fans welkom waren”, zegt hij.

KHN: maatregelen ‘symboolpolitiek’ en ‘enorme klap’ voor horeca

De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd zijn een „enorme klap en tegenvaller” voor de horeca. Dat zegt directeur van Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts maandagavond tegen persbureau ANP. Volgens hem doet de horeca er alles aan om de verspreiding van het coronavirus onder controle te houden.

Ook stelt Beljaarts dat er relatief weinig besmettingen zijn in de horeca. Daarom noemt hij de maatregelen „symboolpolitiek”. „Ik denk dat het UWV het heel druk gaat krijgen met ontslagen horecawerknemers als de sector niet een veel ruimere financiële vergoeding gaat krijgen.”

Door de nieuwe maatregel moeten cafés en restaurants in heel Nederland vanaf 22.00 uur sluiten en vanaf 21.00 uur mogen zij geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Daarnaast is het aantal personen per binnenruimte beperkt tot dertig waardoor in de grotere horecazaken minder klanten kunnen worden toegelaten dan op dit moment.

Een terras in Den Haag, kort na de persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Culturele sector blij met uitzondering, vraagt om sectorbrede vrijstelling

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft zich positief uitgelaten over de uitzonderingspositie die het kabinet geeft aan „zalen van cultureel belang”, meldt persbureau ANP. Premier Rutte stelde tijdens de persconferentie dat plekken als theaters en poppodia een vrijstelling kunnen krijgen voor de nieuwe regel die voorschrijft dat er niet meer dan dertig mensen in één ruimte mogen zijn. Voorzitters van veiligheidsregio’s mogen die uitzondering maken.

Het besluit zal volgens de VSCD voorkomen dat veel culturele instellingen financieel ten onder gaan. De vereniging vreest wel dat als alle culturele instellingen langs de veiligheidsregio’s moeten om hun coronaprotocollen te laten toetsen, een „enorme bureaucratische rompslomp” zal ontstaan. Daarom roept de vereniging het kabinet op een sectorbrede uitzondering te maken. Dit zal volgens de woordvoerder niet tot onveilige situaties leiden. „De sector werkt al maanden heel hard om bezoekers een veilig avondje uit te bezorgen.”

Burgemeesters steunen nieuwe maatregelen, ‘effectiever’ dan regionaal

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad staan achter de nieuwe landelijke coronamaatregelen die maandagavond zijn aangekondigd. Voorzitter van het beraad Hubert Bruls noemt de aanpak „robuust en stevig”, meldt persbureau ANP. Regionale maatregelen zouden tot onduidelijkheid leiden.

Bruls: „Sinds wij in augustus regionale maatregelen troffen, lopen de besmettingen op. Tegen zo’n achtergrond kun je nu alleen maar met landelijk beleid komen.” Volgens Bruls is de landelijke aanpak effectiever. „Wij waren het snel eens met het pakket. De specifieke regionale aanpak moeten we even parkeren.”

In het veiligheidsberaad is ook gesproken over een mondkapjesplicht. Dat leidde volgens Bruls tot veel discussie. De voorzitter, die tevens burgemeester van Nijmegen is, stelt dat het kabinet nog laat uitzoeken in hoeverre mondkapjes zin hebben. „Daar zijn de experts nog niet over uit.” De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft inmiddels al wel bekendgemaakt dat inwoners van Amsterdam en enkele andere grote steden gevraagd wordt voortaan een mondkapje te dragen in binnenruimten.

Halsema vraagt Amsterdammers binnen mondkapje te dragen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) wil dat alle inwoners en bezoekers van de hoofdstad in binnenruimtes mondkapjes gaan dragen. Horecazaken en de detailhandel zouden een draagplicht moeten invoeren. Het gaat om een advies; er zal dan ook niet gehandhaafd worden. Dat heeft de burgemeester maandagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie, meldt Het Parool. Volgens Halsema bevindt Amsterdam zich midden in de tweede golf.

„We staan bovenaan als coronabrandhaard in Nederland, maar ook hoog in internationale ranglijsten”, aldus de burgemeester. „De druk op onze zorg wordt enorm”, voorspelde zij. Om de stijging van het aantal coronabesmettingen in Amsterdam tegen te gaan moet men zich bovendien beter aan de al langer geldende coronamaatregelen gaan houden. Fysieke ontmoetingen moeten zoveel mogelijk vermeden worden en toeristen wordt gevraagd weg te blijven van drukke plekken.

Het dragen van mondkapjes in binnenruimtes wordt ook dringend geadviseerd door de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost. Ook in die regio’s is het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken flink opgelopen. Tegen Omroep West zegt burgemeester Jan van Zanen van Den Haag dat het advies niet te vrijblijvend opgevat dient te worden. „Er is weinig vrijblijvend. Want als we er als Nederland niet in slagen om er over drie weken beter voor te staan, dan worden de maatregelen nog strenger”, zei Van Zanen.

Halsema is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Dit zijn de belangrijkste nieuwe coronamaatregelen

Hierbij de belangrijkste coronamaatregelen die zojuist zijn bekendgemaakt tijdens de persconferentie. De regels gelden vanaf dinsdag 18.00 uur.

 • Men mag voortaan niet meer samenkomen met meer dan vier personen - huishoudens en kinderen uitgezonderd. Binnen zijn in totaal maximaal dertig personen in een ruimte toegestaan. Voor activiteiten buitenshuis geldt een maximum van veertig personen.
 • Mensen mogen nog maximaal drie gasten bij hun thuis uitnodigen. Premier Rutte zei in een reactie op een vraag van een journalist dat dit niet gehandhaafd kan worden.
 • Cafés en restaurants mogen vanaf 21.00 uur geen gasten meer binnenlaten en moeten om 22.00 uur de deuren sluiten.
 • Iedereen moet thuiswerken, behalve als dit echt niet anders kan. De afgelopen weken gold het advies: werk zoveel mogelijk thuis.
 • Bij sportwedstrijden, bij amateur- en professionele clubs, is geen publiek meer toegestaan. Sportkantines zijn gesloten.
 • Nederlanders wordt gevraagd zo min mogelijk te reizen door het land.
 • Mensen met contactberoepen moeten de contactgegevens van hun klanten registreren.

Twitter avatar Rijksoverheid Rijksoverheid Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Met elkaar moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen. Meer informatie ⤵️ https://t.co/XC0qPfTDVF #AlleenSamen https://t.co/OxHip7eWWO

Winkeliers kunnen mondkapje verplichten, supermarkten voeren deurbeleid

Wat ook verandert, is dat winkeliers mondkapjes in hun winkels kunnen verplichten. In grotere supermarkten komt bovendien twee keer per dag een winkeluur voor kwetsbare mensen. Ook moeten supermarkten een deurbeleid voeren om te zorgen dat binnen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Voor contactberoepen geldt bovendien een registratieplicht voor klanten.

Premier Rutte zegt te snappen dat voor sommigen de maatregelen „een zure appel zijn om doorheen te bijten”, maar dat iedereen toch de eigen verantwoordelijkheid moet nemen. „De regels werken alleen als mensen ze naleven”. „Daarna is het aan de politie om in te grijpen. Zij zullen niet aarzelen, maar het is nog beter als het niet zover komt.”

Premier Rutte en minister De Jonge voorafgaand aan de persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Nieuwe maatregelen gelden drie weken, daarna evalueren

De maatregelen die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) maandagavond hebben aangekondigd, gelden in principe voor drie weken. In die periode hoopt het kabinet „het virus de pas af te snijden”, aldus De Jonge. Als dat lukt en het reproductiegetal neemt af, zal Nederland na de drie weken terugkeren naar een regionale aanpak van het coronavirus.

Als het níet lukt, zijn strengere maatregelen nodig en komt een „intelligente lockdown dichterbij”. De effecten van het nieuwe pakket coronamaatregelen hoopt het kabinet binnen tien tot veertien dagen te zien.

Alle sportwedstrijden drie weken zonder publiek

Alle sportwedstrijden, zowel bij de professionals als bij de amateurs, moeten de komende drie weken zonder publiek worden georganiseerd. Dat zei premier Rutte bij de persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen. „Een biertje of een chocomel” na afloop zit er ook niet in, want kantines moeten dicht.

Volgens Rutte is de maatregel „niet nodig omdat de sector het slecht doet”, maar omdat „we in het grote geheel het virus niet kunnen terugdringen”. Het gaat om de grote schaal van alle sportwedstrijden bij elkaar opgeteld, aldus de premier. „Alle sport leidt tot veel reisbewegingen en contacten.”

Horeca sluit om 22.00 uur en thuiswerken wordt weer de norm

Premier Rutte heeft zojuist bekendgemaakt dat de horeca vanaf dinsdag in het hele land om 22.00 uur moet sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. Dit is volgens de premier nodig om late contactmomenten te verminderen. Rutte doet ook een oproep aan zijn landgenoten om zo min mogelijk te reizen.

Een andere aangescherpte maatregel is dat iedereen moet thuiswerken behalve als dat echt niet mogelijk is. Het wordt volgens Rutte op werkplekken te druk. „Neem je verantwoordelijkheid en regel het samen”, zei de premier tijdens de persconferentie. Als er toch besmettingen op werk plaatsvinden, kunnen kantoren gesloten worden.

Ook voor groepen gelden vanaf morgen strengere regels. De maximale groepsgrootte is veertig personen buitenshuis en dertig personen in een ruimte. Deze maxima gelden niet op zogenoemde doorstroomlocaties waar mensen veel bewegen - denk aan musea, kermissen en dierentuinen. Verder mogen geen gezelschappen meer samenkomen van meer dan vier personen, huishoudens uitgezonderd. Thuis wordt geadviseerd om niet meer dan drie mensen uit te nodigen.

Verder is publiek de komende drie weken niet toegestaan bij sportwedstrijden. Dit geldt zowel voor amateur- als professionele clubs. De sportkantines van deze clubs moeten eveneens gesloten worden.

De Jonge: we moeten onze vrijheden beperken, stevige maatregelen nodig

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) noemt een flink aantal cijfers waaruit blijkt dat het coronavirus zich verder aan het verspreiden is, zoals het aantal besmette personen en het aantal coronapatiënten op de IC’s. „Die cijfers zijn abstract, maar die cijfers beteken dat mensen met andere ziekten moeten wachten op behandeling. (…) Het raakt ons allemaal.”

De Jonge benadrukt dat Nederlanders hun gedrag moeten aanpassen om de verspreiding van het virus de kop in te kunnen drukken. „Of we slagen in een daling en dan kunnen we terugkeren naar een regionale aanpak; óf we slagen er niet in en dan zijn hardere maatregelen nodig.” Het virus doet het volgens De Jonge beter dan wijzelf. „Daarom moeten we nu ingrijpen. We moeten onze vrijheden beperken.” Hij benadrukt dat de maatregelen die premier Rutte hierna zal aankondigen, stevig zijn. „Maar ons gedrag gaat het verschil maken.”

Rutte: we dreigen achter het virus aan te lopen

Vanaf dinsdag zullen er strengere landelijke maatregelen gaan gelden. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) zojuist op de persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Volgens Rutte moet er ingegrepen worden omdat anders „we achter het virus dreigen aan te lopen”. „Daarom pakken we nu door met landelijke maatregelen om voor het virus uit te komen.”

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) stelde dat alles gedaan moet worden om kwetsbare mensen te beschermen en te zorgen dat de zorg het aan kan. Als er niet ingegrepen wordt is het „dweilen met de kraan open”. „Het virus is met een gevaarlijke opmars bezig. Wat vandaag niet zo ernstig lijkt, kan over een week de zorg overbelasten.”

Premier Rutte tijdens de persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Haags restaurant 2 weken gesloten om overtreden coronamaatregelen

Het restaurant Samen in Den Haag blijft op last van de burgemeester twee weken gesloten wegens het schenden van de coronamaatregelen. Dat heeft de gemeente Den Haag maandag bekendgemaakt. De eigenaar van het restaurant zou meerdere malen gewaarschuwd zijn dat er overtredingen waren begaan.

De tijdelijke sluiting komt nadat het all-you-can-eat-restaurant langs de A13 zaterdagavond werd ontruimd. Handhavers van de gemeente zagen dat het restaurant niet was ingericht op het houden van anderhalve meter afstand en er waren op dat moment rond de 250 personen aanwezig, terwijl dat er 150 hadden mogen zijn. Van slechts negentien personen waren de contactgegevens genoteerd.

Bij eerdere controles van de gemeente zaten meerdere grote groepen aan tafel zonder afstand te houden. Ook waren in het restaurant geen looproutes gemarkeerd. De burgemeester van Den Haag Jan van Zanen (VVD) besloot dat het restaurant dicht moet tot maandag 12 oktober vanwege het „meermalig en na waarschuwing” overtreden van de noodverordening, waar de coronamaatregelen in vast zijn gelegd.

Om 19.00 uur persconferentie van het kabinet, maatregelen al deels uitgelekt

Vanaf 19.00 uur houden premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een persconferentie over de de bestrijding van het coronavirus. Daar zullen zij nieuwe landelijke coronamaatregelen aankondigen om het oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames een halt toe te roepen.

Een aantal maatregelen is al uitgelekt, waaronder de verplichte sluiting om 22.00 uur van horecazaken in heel Nederland. De maatregelen zullen dinsdagavond ingaan en drie weken gelden. Daarna wordt bekeken hoe effectief de maatregelen waren.

NRC doet in dit blog live verslag van de persconferentie.

Een terras in het centrum van Groningen. Foto Siese Veenstra/ANP

Rechtbank veroordeelt vier mensen die zich verzetten tegen coronaboete

Vier mensen die zich hadden verzet tegen een coronaboete van 390 euro, zijn alsnog veroordeeld tot het betalen van een boete. In drie gevallen is het boetebedrag wel lager dan in eerste instantie. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht maandag bepaald, meldt de rechtbank Midden-Nederland.

De vier hadden in april op verschillende momenten een boete gekregen van een politieagent of een handhaver omdat zij zich niet hielden aan de verplichting om anderhalve meter afstand te houden van anderen. Een van de verdachten zat bijvoorbeeld in een auto met twee anderen, een ander hield tijdens het sporten te weinig afstand.

Volgens de rechter heeft het viertal de zogenoemde Noodverordening Covid-19 overtreden en zijn de boetes daarom terecht uitgedeeld. De boete van de man die aan het sporten was, is gehalveerd. Daarmee wil de rechtbank het signaal afgeven dat het erger is om bijvoorbeeld bewust naar een ‘coronafeest’ te gaan dan per ongeluk te dicht op een ander te staan tijdens het sporten. Twee anderen krijgen een boete van 390 euro, maar daarvan is 300 euro voorwaardelijk. De boete van de vierde persoon blijft op 390 euro staan omdat in die zaak „geen omstandigheden aangedragen zijn” waarom het bedrag verlaagd zou moeten worden.

Het is de eerste keer dat een rechter uitspraak doet in een zaak waarin een verdachte een coronaboete aanvecht. De vier hadden zich bij justitie beklaagd over de boete, onder meer omdat zij vonden dat de boa of politieagent eerst een waarschuwing had moeten geven voordat hij of zij overging op beboeten. De rechtbank gaat hier niet in mee. „Een agent of boa kán een waarschuwing geven voor een coronaovertreding. Dat kán, maar het is niet verplicht.”

Een sticker met coronamaatregelen op straat in Groningen. Foto Remko de Waal/ANP

Tilburgse burgemeester biedt excuses aan voor Willem II-feest

Burgemeester van Tilburg Theo Weterings (VVD) heeft maandag zijn excuses aangeboden voor de grote bijeenkomst van Willem II-fans vorige week op een plein in de Brabantse stad. Honderden fans dromden met toestemming van Weterings samen om naar de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers te kijken en hielden zich daarbij niet aan de coronaregels. „Ik erken dat ik fouten heb gemaakt”, zei de burgemeester volgens persbureau ANP.

Weterings zei in een debat met de gemeenteraad dat „het handhaven van de coronaregels ondergeschikt was aan het handhaven van de orde en veiligheid”. Volgens de burgemeester was dat „een verkeerde keuze”, schrijft Omroep Brabant. Weterings snapt dat politieagenten, handhavers en zorgpersoneel zich „in de steek gelaten” voelden. „Ik weet als geen ander hoezeer zij hun best hebben gedaan. Dat ik hen teleurgesteld heb, daar heb ik spijt van.”

Na de wedstrijd vorige week donderdag, die Willem II met 4-0 verloor, kreeg Weterings veel kritiek. „Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Volgens premier Mark Rutte (VVD) was het „buitengewoon onverstandig” dat zoveel supporters zo dicht bij elkaar hadden gestaan.

Lees ook: ‘Buitengewoon onverstandig’ om supporters toestemming te geven

In een reactie zei Weterings vorige week dat hij niet nogmaals toestemming zou geven voor een dergelijk voetbalfeest. „Verwerpelijk”, noemde hij de beelden van de menigte. Hij legde ook uit dat het een bewuste keuze was geweest om de bijeenkomst door te laten gaan. Zo „valt het allemaal beter te controleren en te handhaven”, zei Weterings toen.

Volgens de NOS gaat het kabinet maandagavond bekendmaken dat er voorlopig geen publiek meer welkom is bij sportwedstrijden. Het feest in Tilburg was niet het enige coronagerelateerde incident met voetbalsupporters. Ook Feyenoord-fans negeerden vorige week de coronaregels. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) waarschuwde dit weekend al dat wedstrijden mogelijk weer zonder publiek gespeeld moeten worden. De voetbalsector zei van zo’n maatregel niets te begrijpen en wees erop dat het ging om „twee incidenten op honderd wedstrijden”.

Burgemeester Theo Weterings bij een persconferentie in maart. Foto Rob Engelaar/ANP

Reisadvies België aangescherpt wegens ‘code rood’ Nederlandse provincies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af naar België te gaan. Voor het hele land geldt sinds maandag een ‘oranje’ reisadvies (alleen reizen als dat noodzakelijk is). Het ministerie reageert hiermee op het besluit van de Belgische regering om een quarantaine van twee weken te verplichten voor iedereen die in de Nederlandse provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland is geweest.

Nederlanders die toch naar België gaan, worden door het ministerie gevraagd tien dagen in quarantaine te gaan na terugkomst als zij in gebieden zijn geweest waar veel coronabesmettingen zijn. Het gaat om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant. Nederlanders die elders in België zijn geweest, hoeven na thuiskomst niet in quarantaine.

Vorige week maakte België bekend dat het reisadvies voor Nederland werd aangescherpt. Wie langer dan 48 uur in Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht is geweest, is verplicht zich na terugkomst in België te laten testen op het coronavirus en twee weken in quarantaine te gaan. Voor de andere Nederlandse provincies worden de test en een quarantaine van veertien dagen geadviseerd.

Maandag werd ook bekend dat het reisadvies voor Liechtenstein is aangescherpt, omdat dat land bezoekers uit Nederland sinds vandaag verplicht tien dagen in quarantaine te gaan. De kleurcode van Liechtenstein is per direct aangepast van geel naar ‘oranje’. In het land geldt geen verhoogde kans op coronabesmetting; mensen die na een bezoek aan Liechtenstein terugkomen in Nederland hoeven daarom niet in quarantaine.

Nieuwe maatregelen: horeca eerder dicht, thuiswerken wordt weer de regel

Het kabinet kondigt vandaag verscherpte landelijke maatregelen aan in een poging de snelle verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat zeggen bronnen tegen NRC. Horecazaken in heel Nederland worden verplicht hun deuren te sluiten om tien uur ’s avonds. Het kabinet is nu nog in overleg over het aantal mensen dat toegelaten mag worden in bijvoorbeeld restaurants en cafés. Er is discussie over hoeveel mensen bijvoorbeeld aan één tafel mogen zitten. Nu geldt de anderhalvemeterregel niet voor mensen die aan één tafel zitten.

Lees verder: Horecazaken worden verplicht eerder te sluiten, thuiswerken wordt weer de regel

2.921 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn in de afgelopen dag 2.921 nieuwe meldingen binnengekomen over positieve coronatests. Dat zijn er ongeveer even veel als zondag, toen het om 2.999 nieuwe meldingen ging. Niet alle positieve tests zijn ook daadwerkelijk de afgelopen 24 uur gedaan: er zit soms een vertraging in de melding bij het RIVM.

Het aantal positieve tests zit sinds ongeveer twee weken boven de signaalwaarde van zeven per honderdduizend inwoners. Maandag waren het er ongeveer zeventien per honderdduizend Nederlanders. Tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar, lag het aantal positief geteste mensen lager. Toen werd er echter ook aanzienlijk minder getest dan nu.

Verder ontving het RIVM in het afgelopen etmaal zes meldingen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Zondag waren dat er nog acht. Ook hier geldt dat er vaak sprake is van een vertragingseffect.

Aantal coronapatiënten op IC loopt op naar 142

Op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen liggen deze maandagmiddag 142 mensen met Covid-19. Dat zijn vijftien meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Ook buiten de IC’s kwamen meer coronapatiënten in het ziekenhuis te liggen. Op reguliere verpleegafdelingen gaat het nu om 518 mensen, 28 meer dan een dag eerder.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg waarschuwde op een persconferentie dat de ziekenhuisbezetting voorlopig zal blijven stijgen. „Dit is het beeld dat volgt op de snelle stijging van het aantal besmettingen”, aldus Kuipers. Komend weekend kunnen er, als de huidige trend doorzet, in totaal meer dan duizend coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. „Het weekend erna kunnen het er zestienhonderd zijn.” Met die aantallen moeten ziekenhuizen „op enige moment” de reguliere zorg gaan verminderen, aldus Kuipers.

IC-arts Diederik Gommers zei op de persconferentie dat zijn grootste angst is dat het aantal besmettingen niet kan worden teruggedrongen. „We zien een steeds snellere acceleratie van ziekenhuisopnames, net als in maart en april.” Wel belanden er naar verhouding minder mensen op de IC dan in het voorjaar, aldus Gommers. „Maar dat is een momentopname.” Alsnog kunnen er volgens hem binnen twee weken vier- tot zevenhonderd coronapatiënten op de IC liggen.

Gommers benadrukte dat het aantal coronapatiënten op de IC op dit moment op zichzelf nog geen probleem is. Maar volgens hem komt het moment dichterbij waarop ziekenhuizen reguliere zorg moeten laten vallen. „En dat wil je niet.” Doordat de ziekenhuizen dit keer de reguliere IC-bezetting niet willen inkrimpen, dreigt volgens Gommers alsnog overbezetting.

Vrouw slaat, schopt en bijt vliegtuigpersoneel vanwege draagplicht mondkapje

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend op Schiphol een vrouw aangehouden voor mishandeling van cabinepersoneel aan boord van een vliegtuig. Dat meldt de Marechaussee. De 41-jarige Poolse zou het vliegtuigpersoneel hebben geslagen, geschopt en gebeten nadat haar gevraagd werd een mondkapje te dragen. Het vliegtuig was afkomstig uit Canada.

De crewleden hebben de vrouw aan boord van het vliegtuig geboeid. Bij aankomst op Schiphol is zij overgedragen aan de Marechaussee. Het cabinepersoneel heeft aangifte gedaan van mishandeling.

De draagplicht van een mondkapje leidt vaker tot „discussie en gedoe” aan boord, zegt een woordvoerder van de Marechaussee. Dat er geweld bij komt kijken, is volgens hem daarentegen uitzonderlijk. In juni moest een vliegtuig vlak voor het opstijgen terugkeren naar de gate op Schiphol, omdat een passagier weigerde een mondkapje op te zetten.

Commissie: gammele hotelquarantaine leidde in Victoria tot 768 doden

De virusuitbraak van de afgelopen maanden in de Australische staat Victoria is vrijwel volledig toe te schrijven aan het beleid om reizigers uit het buitenland in quarantaine te plaatsen in hotels. Die conclusie heeft de voorzitter van een speciale commissie die onderzoek deed naar de verspreiding van het virus in Australië maandag getrokken op de laatste hoorzitting. „Het programma dat het virus had moeten inperken, is een voedingsbodem voor de verspreiding van Covid-19 in de maatschappij gebleken.”

Wie vanuit het buitenland naar Australië reisde, moest verplicht in quarantaine in een van de hotels die de overheid daarvoor beschikbaar had gemaakt. De reizigers mochten het hotel niet verlaten, maar het personeel kon wel in contact komen met de buitenwereld. Zo werden de hotels een bron van 90, zo niet 99 procent van de virusbesmettingen, zei de hoofd-epidemioloog van Victoria Charles Alpren half augustus al tegen de commissie (pdf).

„Dat het hotelquarantaineprogramma er niet in is geslaagd om de virusuitbraak te beperken is tot op heden verantwoordelijk voor de dood van 768 mensen en de besmetting van nog eens 18.418 anderen”, vatte Ben Ihle zijn bevindingen van de voorbije maanden maandag samen. „Wie bij die cijfers stilstaat en erover nadenkt begrijpt de omvang en verwoesting en wanhoop die de uitbraken hebben veroorzaakt.”

De onderzoekscommissie komt 6 november met zijn eindverslag.

Festivalconcern ID&T schrapt 40 procent van banen

Festivalorganisator ID&T gaat 40 procent van zijn personeel ontslaan. Reden van het besluit, dat het bedrijf maandag aankondigde, is de coronacrisis. „Sinds maart staat de corebusiness van ID&T, het organiseren van grootschalige dance-evenementen, volledig stil”, laat het bedrijf volgens persbureau ANP weten. Hoeveel mensen precies hun baan verliezen, is nog onduidelijk.

Grootschalige festivals, waarvan Nederland er jaarlijks honderden telt, zijn al maanden verboden. De coronaregels zijn op dergelijke massa-evenementen amper te handhaven. ID&T is een grote speler in de evenementenmarkt. Het organiseert jaarlijks circa tachtig festivals, waaronder Mysteryland, Awakenings en Thunderdome. ID&T-directeur Ritty van Straalen zegt „voor te sorteren op een slechter scenario, waarin het mogelijk nog een aanzienlijke tijd zal duren voor we weer volledig operationeel zullen zijn”.

Begin deze maand stond ID&T nog voor de rechter vanwege een coronagerelateerde kwestie. Verzekeraars Nationale Nederlanden en Reaal wilden een annuleringsverzekering die ID&T had afgesloten niet uitkeren. Volgens hen viel het coronavirus buiten de voorwaarden. De rechter bepaalde dat de verzekeraars 1,3 miljoen euro moeten betalen aan het festivalbedrijf, dat 11,5 miljoen euro schade zegt te hebben geleden. Nadat de verzekeraars in hoger beroep waren gegaan, sloten beide partijen uiteindelijk een schikking. Voor welk bedrag maakten zij niet bekend.

ID&T-festival Mysteryland in 2017. Foto Michel van Bergen

Premier Rutte en minister De Jonge geven vanavond weer een persconferentie

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. Dat melden de NOS en persbureau ANP. Mogelijk worden nieuwe maatregelen aangekondigd voor de grote steden, waar het aantal positieve tests steeds oploopt.

Zondag kwamen verschillende ministers en experts van het RIVM informeel bijeen op het Catshuis om te praten over de aanpak van het virus. Het Outbreak Management Team komt vandaag bijeen om het kabinet over extra maatregelen te adviseren. De voorzitters van de vijfentwintig veiligheidsregio’s komen om 16.00 uur bijeen om te overleggen over eventuele nieuwe maatregelen.

De toename van het totale aantal positieve tests komt voor een belangrijk deel door de stijgingen in grote steden. Van de 2.999 positieve uitslagen die zondag binnenkwamen bij het RIVM sinds zaterdag, kwamen er 1.350 uit de regio’s Amsterdam-Amstelland (540), Rotterdam-Rijnmond (455) en Haaglanden (355).

In zes veiligheidsregio’s gelden sinds ruim een week verscherpte maatregelen. Zondagavond kwamen daar nog eens acht regio’s bij. Volgens deze nieuwe regels moeten horecagelegenheden om 01.00 uur sluiten en mogen bij bijeenkomsten maximaal vijftig mensen aanwezig zijn. Dit geldt nu voor de regio’s Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden (Leiden), Haaglanden (Den Haag), Kennemerland (Haarlem), Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland-Zuid en Flevoland.

De premier en minister de Jonge tijdens een persconferentie over het virus. Foto ANP/Remco de Waal

Update (28 september 2020): het tijdstip van de bijeenkomst van de Veiligheidsregio is vervroegd. Dat is in bovenstaande bericht aangepast.

‘Reisbureaus informeren klanten niet goed over annuleringsrechten bij pakketreizen’

De meeste reisbureaus informeren hun online klanten onvoldoende over het soort reis dat ze boeken en de bijbehorende rechten. Dat stelt de Consumentenbond maandag op basis van een steekproef onder vijftien reisorganisaties. Slechts twee van de bureaus, Corendon en Expedia, gaven de verplichte informatie over annuleringen, negatieve reisadviezen en faillissementen.

Volgens Europese richtlijnen moeten reisorganisaties op een „in het oog springende manier” vermelden dat klanten een pakketreis boeken en welke rechten daaraan verbonden zijn, aldus een woordvoerder van de consumentenbond. Met een pakketreis staan reizigers sterker bij annuleringen dan als ze bijvoorbeeld alleen een accommodatie of een los vliegticket boeken. Bij de dertien tekortschietende reisbureaus was dit pas te vinden na „eindeloos doorgeklik” of onderaan de website „in kleine lettertjes”, zegt de woordvoerder.

Nadat de Consumentenbond de tekortschietende bureaus om opheldering vroeg, beloofden D-Reizen, De Jong Intra, KLM, Prijsvrij, Transavia, TUI, VakantieXperts en Vliegwinkel hun boekingsproces aan te passen. De Vakantie Discounter, Ryanair en Sunweb zouden hun informatievoorziening al voldoende vinden. De Treinreiswinkel was niet bereikbaar.

Een bode brengt een kussen met Wijs op Reis naar SP-Kamerlid Lacin tijdens een debat in de Tweede Kamer over de verspreiding van het coronavirus. Foto ANP/Phil Nijhuis

OM vervolgde honderden voor coronadreigementen en -geweld

Justitie heeft in het eerste halfjaar na de invoering van maatregelen tegen het coronavirus zo’n 17.200 mensen strafbeschikkingen opgelegd omdat ze de regionale noodverordening hadden overtreden. Een strafbeschikking kan onder meer een boete of taakstraf voor overtredingen of misdrijven zijn, opgelegd door het OM. Meestal ging het om mensen die een boete moesten betalen omdat ze te weinig afstand tot anderen hielden. Tussen 16 maart en 13 september zijn 337 mensen vervolgd vanwege een misdrijf dat met Covid-19 verband hield, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De misdrijven waar justitie vervolging voor heeft ingesteld waren gericht tegen mensen met een publieke taak. Meestal ging het om politiemensen (102 keer), maar ook om bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel (3 keer). De verdachten hoestten of spuugden in de richting van deze mensen of gebruikten geweld tegen handhavers. Het ging in 186 zaken om bedreiging en in 47 zaken om fysiek geweld. 253 mensen zijn gedagvaard om voor de rechter te verschijnen, aldus het OM. Dat is noodzakelijk als justitie een gevangenisstraf wil opleggen.

Justitie kreeg tot 13 september 23.300 processen verbaal binnen van politiemensen en boa’s voor overtredingen van noodverordeningen, met 17.200 strafbeschikkingen tot gevolg. Justitie moest wel vaak om meer informatie vragen. In 44 procent van de gevallen werd het proces verbaal daarvoor teruggestuurd. Daarna kunnen de zaken worden goedgekeurd of afgekeurd, die keuze moet in een deel van de zaken nog gemaakt worden. Het OM heeft 1.641 mensen bestraft omdat ze geen mondkapje droegen in het OV, terwijl dat wel moet. Mensen die beboet werden, stelden 6.872 keer verzet in. De eerste vier zaken komen deze maandag voor de rechter.

De bekeuring voor het overtreden van de coronaregels staat nog altijd op 390 euro, maar de minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Sander Dekker (Rechtshandhaving, VVD) hebben vorige week beloofd die met terugwerkende kracht te verlagen. Minderjarigen krijgen hooguit 95 euro boete, maar die zaken worden meestal afgedaan via Halt. Ook de boetes voor het niet dragen van een mondkapje zijn 95 euro.

Grapperhaus en Dekker stelden in een brief aan de Tweede Kamer dat het grootste deel van de opgelegde strafbeschikkingen aan het begin van de virusuitbraak is opgelegd. Inmiddels zou er minder bekeurd worden.

Gemeenten krijgen 146 miljoen voor aanpak schulden vanwege coronacrisis

Gemeenten krijgen 146 miljoen euro extra voor de aanpak van schulden, omdat ze vanwege de coronacrisis meer mensen met financiële problemen moeten helpen. In ruil daarvoor moet de hulp sneller en toegankelijker worden, zo heeft staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) maandag bekendgemaakt.

Gemeenten moeten schuldhulpverleningstrajecten inkorten en sneller laten beginnen door gezamenlijke afspraken te maken met schuldeisers. De programma’s duren nu vaak lang, omdat veel gemeenten met alle schuldeisers afzonderlijk tot een akkoord moeten komen, aldus het ministerie. Een aantal gemeenten hanteert deze aanpak al. Het kabinet wil nu alle gemeenten stimuleren collectieve afspraken te maken met schuldeisers.

Ook komt er een waarborgfonds van 30 miljoen euro. Dit geld wordt gebruikt om verschillende schulden in een keer af te betalen, zodat degene met financiële problemen één schuldeiser over heeft. „Hierdoor ontstaat meer grip op de financiële situatie”, aldus het ministerie. Financiële problemen moeten bovendien eerder gesignaleerd worden. Scholen wijzen ouders met geldproblemen vaak op hulp die voorhanden is, nu wil het kabinet dat ook huisartsen en de jeugdgezondheidszorg dit vaker doen.

Het extra geld moet de stijging van het aantal mensen met financiële problemen opvangen, aldus staatssecretaris Van ’t Wout. Bovendien moet de hulp „laagdrempelig zijn en schuldhulpverlening snel opgestart kunnen worden”, aldus de staatssecretaris. „Met deze extra inzet willen we dat bereiken.”

Lees ook: Wie dacht dat de coronacrisis rijk en arm evenzeer treft, heeft het mis

‘Nederland ontvangt dit jaar 70 procent minder toeristen’

Nederland ontvangt in dit coronajaar naar verwachting zo’n zeven miljoen buitenlandse toeristen, een daling van 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). „Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig en dat blijft voorlopig zo”, zegt NTCB-directeur Jos Vranken tegen persbureau ANP. „Het herstel komt pas in 2024 is onze verwachting.” Behalve dat internationale toeristen wegblijven, viert ook een derde minder Nederlanders vakantie in eigen land.

De verwachting voor de uitbraak van het coronavirus was dat Nederland dit jaar een recordaantal buitenlandse toeristen zou ontvangen. Die raming was mede gebaseerd op grote evenementen als het Eurovisie Songfestival, de Grand Prix van Zandvoort, het EK Voetbal en Sail Amsterdam, die uiteindelijk allemaal afgeblazen moesten worden.

Vranken verwacht dat de toeristische sector het vanwege de aanhoudende onzekerheid en het toenemende aantal besmettingen ook volgend jaar nog heel zwaar zal hebben. „We merken dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Dat heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers.” Hij pleit dan ook voor aanhoudende steunmaatregelen en gerichte investeringen in duurzaam herstel van de sector.

Nederlanders mogen weer naar Suriname vliegen

Nederlanders mogen vanaf deze maandag onder voorwaarden weer naar Suriname vliegen. Reizigers moeten na aankomst tien dagen in quarantaine en een negatieve coronatest overleggen, zo maakte president Chan Santokhi volgens de Suriname Herald bekend in een televisietoespraak.

De Surinaamse overheid wijst de locatie voor de quarantaine aan en reizigers moeten zelf opdraaien voor de kosten daarvan. Het Surinaamse luchtruim was vanaf 14 maart dit jaar gesloten voor reguliere passagiersvluchten. Er vonden in de afgelopen maanden alleen repatriëringsvluchten en beperkt vrachtverkeer plaats tussen Nederland en Suriname.

Ook binnenlandse vluchten naar recreatieoorden en afgelegen dorpen zijn weer toegestaan. Suriname hoopt dat Nederlandse toeristen en andere bezoekers weer wat geld in het laatje kunnen brengen nu de economie er slecht voorstaat. Ook kunnen door de openstelling van het luchtruim makkelijker voedselpakketten en andere hulpmiddelen worden uitgedeeld.

Volgens Santhokhi is dankzij alle gezamenlijke inspanningen het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames scherp gedaald in Suriname: „Met genoegen zeg ik dus ook deze keer dank, aan elke Surinamer die zich nationalistisch heeft opgesteld. Met uw gedrag zorgt u ervoor dat er steeds betere tijden komen.”

De president benadrukte dat de autoriteiten het stijgend aantal besmettingen in Nederland nauwlettend zullen volgen en riep de samenleving op alert te blijven. In Suriname geldt nog altijd een avondklok. Die is vanaf deze week van kracht van 21 uur ‘s avonds tot 5 uur ‘s ochtends. Ook is er een verbod op groepsbijeenkomsten van meer dan tien personen.

Chan Santokhi

De Surinaamse president Chan Santokhi. Foto Ranu Abhelakh/ANP

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van zondag 27 september was:

 • Cafébaas in Medemblik opgepakt na mishandeling toezichthouders De controleurs constateerden overtredingen van de coronamaatregelen en werden tegen hun wil vastgehouden in het café, ook werd de telefoon van één van hen afgepakt door cafégangers en werden foto’s gewist.
 • Een vrouw is zondag in de trein van Utrecht naar Den Bosch mishandeld vanwege haar mondkapje. Een man vond dat ze die niet goed droeg en ging volgens een wijkagent „compleet uit zijn plaat”.
 • Van zaterdag op zondag zijn 2.999 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM. Zondag lagen in totaal 617 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, dat waren er 62 meer dan op zaterdag. Op de intensive cares lagen in totaal 127 patiënten.

Lees hier verder in het blog van zondag

Een jongetje voor een muurschildering van het coronavirus in de Indonesische provincie West-Java. Foto Aditya Aji/AFP