Laatste nieuws Covid-19

IC-voorzitter Diederik Gommers: zware coronaboetes zijn niet goed

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 27 september het belangrijkste nieuws bij rond de uitbraak van het coronavirus. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

  • Cafébaas in Medemblik opgepakt na mishandeling toezichthouders De controleurs constateerden overtredingen van de coronamaatregelen en werden tegen hun wil vastgehouden in het café, ook werd de telefoon van één van hen afgepakt door cafégangers en werden foto’s gewist.
  • Een vrouw is zondag in de trein van Utrecht naar Den Bosch mishandeld vanwege haar mondkapje. Een man vond dat ze die niet goed droeg en ging volgens een wijkagent „compleet uit zijn plaat”.
  • Van zaterdag op zondag zijn 2.999 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM. Zondag lagen in totaal 617 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, dat waren er 62 meer dan op zaterdag. Op de intensive cares lagen in totaal 127 patiënten.

Lees hier het coronablog van maandag 28 september

Eerste positieve tests op Vlieland en Ameland

Op zowel Vlieland als Ameland is dit weekend voor eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een inwoner positief getest op Covid-19. Er waren wel eerder enkele positieve tests op de Friese Waddeneilanden, maar dat waren allen toeristen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden zondag.

De Amelandse burgemeester Leo Pieter Stoel heeft teleurgesteld gereageerd op het bericht. „Dit is voor alle betrokkenen slecht nieuws”, zei Stoel tegen persbureau ANP. „Op dit moment wordt nog nagegaan met wie de zieke in de afgelopen periode contact heeft gehad. Deze mensen worden geïnformeerd, zodat ze de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.” Eerder op zondag werd ook duidelijk dat Vlieland voor het eerst een positieve test had doorgegeven aan het RIVM. Daarmee is Schiermonnikoog nog de enige Nederlandse gemeente in Nederland die geen positieve test heeft gemeld.

Positief geteste laborant Sint-Eustatius moet toch aan het werk

Op het Nederlands-Caraïbische eiland Sint-Eustatius zit de enige specialist die coronatests kan uitvoeren momenteel in thuisquarantaine omdat hij zelf positief is getest. Hij moest zich dit weekend desondanks melden bij het lokale laboratorium om een coronatest uit te voeren. Daarbij zijn vooraf uitgebreide beschermingsmaatregelen getroffen en gevraagd hoe het met de laborant ging, meldt de St. Eustatius Health Care Foundation in een verklaring.

„Het alternatief is dat de patiënt [voor wie de test was aangevraagd] op het eiland blijft zonder de noodzakelijke en onmiddellijke medische behandeling met alle nadelige gevolgen, wat een kwestie van leven of dood kan betekenen”, schrijft de organisatie die het ziekenhuis beheert op Sint-Eustatius. Op het eiland, waar ruim drieduizend mensen wonen, zijn tot dusver 27 mensen positief zijn getest op Covid-19 en is een persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

NVIC-voorzitter Diederik Gommers: zware coronaboetes zijn niet goed

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, noemt de zware boetes voor het niet naleven van coronamaatregelen niet goed. Tegen het AD hekelde hij dat overtreding een aantekening op het strafblad kon opleveren. „Dat hele gedoe” daarover was „echt niet goed”. Gommers zegt aan het denken te zijn gezet door de actie #ikdoenietmeermee, van meerdere artiesten. „We moeten de mensen meer vertellen wat er aan de hand is en uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee”, zegt hij volgens het AD.

„Natuurlijk maken we ons zorgen, maar we moeten geen angst zaaien”, zei Gommers. De NVIC-voorzitter stelt dat Nederland er nu anders voorstaat dan tijdens de eerste coronagolf. Zo is de behandeling van Covid-19 verbeterd en is er meer kennis over het virus. De overlevingskansen zijn daardoor verbeterd en de tijd die een patiënt doorbrengt op de IC is nu korter, aldus Gommers in het AD. „Corona is ernstig, maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen.”

Gommers wil ook wat veranderen aan de rol van specialisten in de media. „Ik heb me afgevraagd hoe we met zijn allen communiceren. Ik en andere deskundigen komen eigenlijk steeds weer op tv als het aan het misgaan is,” stelt Gommers. „We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee”, vervolgt hij. „Van angst zaaien en strenge maatregelen gaan alleen maar de hakken in het zand. [...] Dat is niet de manier waarop het in Nederland gaat werken.”

617 coronapatiënten in ziekenhuizen, 62 meer dan zaterdag

Zondag lagen in totaal 617 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 62 meer dan op zaterdag. Op de intensive cares liggen in totaal 127 patiënten, vijf meer dan een etmaal geleden. Dat meldt de stichting Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zondag.

Buiten de IC’s was de stijging het grootst. Daar liggen nu 490 coronapatiënten, 57 meer dan zaterdag. In de afgelopen 24 uur zijn 17 coronapatiënten verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio. Dit gebeurt onder meer om de drukte te spreiden.

De stijging zal nog wel even aanhouden, verwacht Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „Wij houden rekening met een vergelijkbare verdere stijging in de komende week. De combinatie met de reguliere zorg zal in de komende week een uitdaging vormen voor de ziekenhuizen.”

Bijna drieduizend nieuwe positieve coronatesten gemeld

Sinds zaterdag zijn 2.999 nieuwe positieve coronatesten gemeld bij het RIVM, zo is te zien op het coronadashboard. Dat is een nieuw dagrecord. Zaterdag kwamen er 2.718 meldingen van positieve coronatesten binnen en vrijdag 2.781. De cijfers liggen de afgelopen twee weken boven de zogenoemde signaalwaarde van 7 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners per dag. In de afgelopen week zijn bijna 18.000 mensen positief getest.

Vrouw mishandeld in trein vanwege mondkapje

Een vrouw is zondag in de trein van Utrecht naar Den Bosch mishandeld vanwege haar mondkapje. Een man vond dat ze die niet goed droeg en ging volgens een wijkagent „compleet uit zijn plaat”. Dat schrijft de wijkagent op Twitter zondag. De man is aangehouden.

De vrouw deed haar mondkapje omhoog om wat te drinken. Vervolgens trok de medereiziger haar aan haar haren en sloeg en schopte de vrouw, zegt de agent tegen Omroep Brabant. De man werd in Den Bosch aangehouden en was toen weer tot rust gekomen.

Twitter avatar Wijkag_DBCentr2 Marc de Wit Melding vechtpartij in NS trein van Utrecht naar #Denbosch
Ter plaatse man aangehouden die een vrouw aansprak op het niet goed dragen van een mondkapje. Man gaat compleet uit zijn plaat en mishandeld haar flink.(Haren trekken, slaan, schoppen). Meerdere reizigers waren getuigen.

Cafébaas Medemblik opgepakt na mishandeling toezichthouders

De politie heeft de eigenaar van een café in het Noord-Hollandse Medemblik opgepakt nadat hij in de nacht van zaterdag op zondag twee gemeentelijke toezichthouders met de dood had bedreigd en mishandeld. De eigenaar van het café is gearresteerd en Medemblik moet op last van de Veiligheidsregio en burgemeester twee weken dicht, meldt NH Nieuws op basis van de gemeente.

De toezichthouders merkten zaterdagnacht dat er onvoldoende afstand werd gehouden tussen de gasten in het café op de Kaasmarkt in Medemblik. Ook werd er gerookt. Zij maakten foto’s van de situatie, waarna de café-uitbater op hen afkwam. Volgens een woordvoerder van de politie Noord-Holland hield hij de controleurs tegen zodat ze het café niet konden verlaten. „Zij moesten zich losworstelen en daarbij is een van hen bij de keel gegrepen.” Ook werd de telefoon van één van hen afgepakt door cafégangers en werden foto’s gewist, meldt de politie. Het is nog niet duidelijk wie dit precies heeft gedaan.

De toezichthouders alarmeerden de politie. Zij hebben zaterdagnacht de eigenaar van het café opgepakt. Hij was onder invloed van alcohol. De politie doet nog onderzoek naar de gasten die aanwezig waren in het café. De gemeente is bezig met bestuursrechtelijke stappen tegen het café, meldt ANP. Frank Streng, burgemeester van Medemblik, noemt de situatie op Twitter onacceptabel. „Handen af van onze BOA’s en toezichthouders!”, schrijft hij.

Burgemeester F. Streng: “Toezichthouders zijn bedreigd, belemmerd in hun werkzaamheden. Dat is onacceptabel. Handen af van onze BOA’s en toezichthouders!” RT @POL_NHN: Controleurs gemeente Medemblik bedreigd door cafébaas Medemblik. Cafébaas aangehouden: https://t.co/C4wzEtG3nU

— Gemeente Medemblik (@GemMedemblik) September 27, 2020

Dit bericht is rond 22.00 uur geactualiseerd met de mededeling dat het café voorlopig dicht blijft.

Versoepeling coronaregels in Melbourne

De Australische deelstaat Victoria met de miljoenenstad Melbourne heeft zondagavond de coronamaatregelen versoepeld omdat het aantal besmettingen per dag is gedaald tot minder dan twintig. In de zuidelijke staat met zo’n 6,5 miljoen inwoners wordt de avondklok ingetrokken en zijn samenkomsten buiten weer toegestaan met een maximum van vijf mensen bestaande uit twee huishoudens. Ook mogen vanaf volgende maand kinderen weer naar school, wordt de kinderopvang geopend en kunnen zo’n 125.000 mensen weer naar het kantoor. „We liggen voor op schema”, zei premier Daniel Andrews van de deelstaat Victoria in een tv-toespraak, meldt ABC News.

De Australische deelstraat premier Daniel Andrews zei tijdens de persconferentie dat Victoria op schema ligt voor verdere verspoelingen van de coronamaatregelen. Foto William West/ AFP

De verspoeling van de regels zou alleen doorgang vinden wanneer het aantal nieuwe besmettingen over een periode van twee weken tussen de dertig en vijftig zou liggen. Afgelopen zaterdag waren er twaalf nieuwe besmettingen en zondag zestien waarmee het gemiddelde zakte naar 22,1. Inwoners van Victoria mogen nog niet verder reizen dan vijf kilometer van huis. Bij overtredingen kan een boete worden opgelegd van 5.000 Australische dollar (3.000 euro). Wanneer het aantal besmettingen verder afneemt, volgen er op 19 oktober verdere versoepelingen. Volgens Andrews is de strategie ontworpen om een „Covid-vrije kerst” te kunnen vieren.

Melbourne en de omliggende dorpen werden op 2 augustus onder een zeer strikte lockdown geplaatst omdat het aantal besmettingen sterk opliep. Scholen werden gesloten en er werd een avondklok ingesteld.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van zaterdag 26 september was:

Lees hier verder in het blog van zaterdag