Techgigant Alphabet schikt rechtszaak voor 310 miljoen dollar

Seksuele intimidatie Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een schikking getroffen van 310 miljoen dollar in een rechtszaak over seksueel wangedrag.
Alphabet is het moederbedrijf van onder andere Google.
Alphabet is het moederbedrijf van onder andere Google. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft vrijdag een schikking van 310 miljoen dollar (266 miljoen euro) getroffen in een rechtszaak over seksueel wangedrag door leidinggevenden van het bedrijf. Dat meldt persbureau AP. Alphabet was aangeklaagd door aandeelhouders.

In de schikking is afgesproken dat het geld wordt besteed aan programma’s ter bevordering van diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid, die worden geïmplementeerd in de komende tien jaar. Daarnaast wordt een aparte commissie opgezet die aanklachten van seksueel wangedrag door leidinggevenden moet onderzoeken.

Het bedrijf stelt een verbod in op seksuele relaties tussen leidinggevenden en werknemers. Het zal ook geen gouden handdruk meer meegeven aan mensen die worden ontslagen vanwege seksueel wangedrag of die daarop onderzocht worden.

Protest

De rechtszaak volgde op een protest van medewerkers van Google in 2018, die toen wereldwijd van kantoor wegliepen. Reden voor de woede destijds was een onthulling van The New York Times: dat Android-bedenker Andy Rubin bijna 80 miljoen euro als gouden handdruk meekreeg bij zijn vertrek bij Google, terwijl hij was beschuldigd van seksueel wangedrag.

In een blogpost op een website van Google belooft plaatsvervangend hoofd HR Eileen Naughton dat hiermee het zelfonderzoek van het bedrijf nog niet ten einde is, maar dat ze aan „deze vitale kwesties” blijven werken.

Lees ook: Zelfs Covid-19 kan Big Tech niet stoppen