KNVB: verbod op publiek bij wedstrijden zou onbegrijpelijk zijn

Het betaald voetbal snapt niets van de waarschuwing van minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) dat voetbalwedstrijden weer zonder publiek gespeeld moeten worden als supporters zich niet aan de coronaregels houden. De KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zeggen zaterdag „zeer verrast” te zijn door haar uitspraken.

Van Ark reageerde zaterdag in het AD op incidenten bij Feyenoord en Willem II. Supporters van die clubs schonden tijdens duels de coronaregels. Feyenoord-aanhangers stonden op de tribune te dicht bij elkaar en juichten, terwijl Willem II-fans massaal samendromden op een plein. „We moeten met z’n allen verantwoordelijkheid nemen om het virus de kop in te drukken”, aldus Van Ark. „Dit soort onverantwoorde taferelen hoort daar zeker niet bij.”

Mochten dergelijke overtredingen vaker voorkomen, dan kan dat volgens de bewindsvrouw als gevolg hebben dat er geen toeschouwers meer aanwezig mogen zijn bij wedstrijden. Van Ark: „Als je je cluppie graag live wil blijven zien, hou je dan aan de regels.”

Lees ook: ‘Buitengewoon onverstandig’ om supporters toestemming te geven

De voetbalbranche benadrukt zaterdagmiddag dat Van Ark het heeft over „twee incidenten op honderd wedstrijden, waarvan één incident buiten het stadion was en daarmee niet gelieerd was aan de protocollen, handhaving en maatregelen die gelden in de stadions”.

Publiek bij voetbalwedstrijden moet afstand houden, wordt geregistreerd en ondergaat een verplichte gezondheidscheck. „Voetbalstadions zijn nu één van de veiligste plekken in de samenleving”, zegt directeur betaald voetbal van de KNVB Eric Gudde. „Het zou dan ook onbegrijpelijk zijn als op basis van deze twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid.” Eredivisie-directeur Jan de Jong noemt Van Arks waarschuwing „te makkelijk”. De Jong: „Niemand is nu geholpen bij symboolpolitiek.”

Feyenoord-fans in de Kuip tijdens de wedstrijd Feyenoord - FC Twente, vorige week zondag. Foto ANP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: KNVB: verbod op publiek bij wedstrijden zou onbegrijpelijk zijn