Vaticaan

Kardinaal Becciu treedt terug vanwege ‘financieel schandaal’

De machtige kardinaal Giovanni Angelo Becciu is teruggetreden. Hij diende zijn ontslag in bij paus Franciscus, aldus het Vaticaan. Waarom hij vertrekt, heeft de persafdeling niet bekendgemaakt. Vermoedelijk houdt het ontslag verband met een groot financieel schandaal dat de kerk miljoenen heeft gekost. De kerk stak in 2014 200 miljoen dollar (nu zo’n 172 miljoen euro) in een project in de Londense wijk Chelsea. Daarbij werkte Becciu samen met zakenman Raffaele Mincione. De kerk had via het investeringsfonds van Mincione een aandeel in het gebouw én betaalde hem bemiddelingskosten. In 2018 kocht de kerk het hele pand. Mincione zou met het project zo’n 140 miljoen euro verdiend hebben. Of die uitkoopoperatie op een nette manier is verlopen, is nog onderwerp van onderzoek. (NRC)