Schildpad in zeearm

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Een lederschildpad op het strand.
Een lederschildpad op het strand. Foto Pluquet / Alpaca / Andia.fr

Eerder dit jaar was er de dolfijn Zafar, die in de haven van Amsterdam rondzwom. Maar nu is er ook in de Oosterschelde een exotische diersoort opgedoken: een lederschildpad, die met zijn lengte van 2,5 meter tot de grootste schildpaddensoorten ter wereld behoort. Politieagenten van de Landelijke Eenheid filmden vanaf een boot het donkere silhouet van het dier, dat af en toe zijn kop boven water stak.

Normaal leven lederschildpadden in de Atlantische Oceaan. In de nazomer worden ze vaker in de Noordzee waargenomen, voor de Britse en soms de Nederlandse kust, maar dat er een exemplaar de Oosterschelde inzwemt is uitzonderlijk. Wel is in de Westerschelde al eens het schild van een fossiele lederschildpad aangetroffen, van zo’n 12 miljoen jaar oud.