‘Deel van de scholen heeft geen goede regels voor scholieren die examens moeten missen’

Leerlingen krijgen niet op iedere school de kans om een gemist schoolexamen in te halen. Dat kan ertoe leiden dat leerlingen geen eerlijke kans krijgen of noodgedwongen toch naar school moeten komen, terwijl ze thuis zouden moeten blijven, waarschuwen het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de middelbarescholenkoepel, de VO-raad, vrijdag in De Telegraaf.

Op veel scholen werden de examens eind vorig jaar vanwege het coronavirus uitgesteld en aan het begin van dit schooljaar ingehaald. Leerlingen met klachten die duiden op een mogelijke besmetting met het virus, of die om een andere reden in isolatie moeten vanwege corona, worden opgeroepen thuis te blijven. Toch is niet overal geregeld dat ze dan hun examen op een later moment mogen inhalen.

Het LAKS zegt in De Telegraaf dat op tientallen scholen geen goede regeling is voor dit soort gevallen. De VO-raad zegt daar nog geen beeld van te hebben, maar spreekt wel van een „serieus aandachtspunt”. Dat een regeling ontbreekt komt doordat scholen zelf hun examens mogen inrichten en vaak per geval bekijken wat ze doen met leerlingen die hun toets noodgedwongen niet konden maken, aldus de koepel. Probleem is dat die groep nu door toedoen van het coronavirus groter zal zijn.

Volgens de VO-raad beginnen de meeste scholen rond de herfstvakantie weer met de schoolexamens. De koepel wil overleggen met het LAKS en met haar leden om te zien hoe voorkomen kan worden dat leerlingen door het virus in de problemen raken. De invoering van landelijke regels of richtlijnen voor coronabeleid, zoals het LAKS bepleit, ziet de VO-raad niet zitten omdat scholen hun examenreglementen moeten kunnen aanpassen aan hun specifieke situatie. Het centraal eindexamen wordt wel landelijk geregeld.

LAKS was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aangescherpte coronaregels voor acht nieuwe regio’s