Vrij zijn is… mooie weerfoto’s maken

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: weerfoto’s maken voor nieuwsuitzendingen.

Foto Folkert Koelewijn

Een weerfoto moet „iets extra’s” hebben, weet Joyce Derksen (46), wil deze voor een nieuwsuitzending worden geselecteerd. Gelukkig woont zij in Doornenburg, in de buurt van twee rivieren en een kasteel. Zodra er een mooie lucht is („wolken, maar niet te veel”), trekt ze al haar trucs uit de kast. Als ze naar het kasteel gaat, voert ze er bijvoorbeeld de lakenvelder koeien, zodat ze in beeld komen. Of ze gaat op haar buik liggen om het riet erop te krijgen. En ja, dan is het soms wel balen als er een foto met alleen een bloem erop wordt uitgekozen.

Bijna al haar foto’s maakt ze met haar mobiel, een Huawei P30 Pro die ze heeft gekocht vanwege de cameraopties en bewerkingsapps die erop zitten. Voordat smartphones bestonden, fotografeerde ze alleen op verjaardagen en vakantie, zegt ze. Maar toen kreeg ze voor haar werk in de thuiszorg een mobiel met een goede camera. Ging ze ineens bij mensen in de tuin een boom fotograferen als de zon er net doorheen scheen, of legde ze onderweg een mistige horizon vast.

Het was haar dochter die opperde weerfoto’s naar tv-zenders op te sturen. Eerst had ze „geen flauw idee” hoe ze dat zou moeten doen. Maar inmiddels kent ze alle ingangen. „Als ik mijn foto’s overal instuur, komen ze bij twee à drie uitzendingen in beeld.” Buienradar is vaak een zekerheidje, Wakker Nederland is ook relatief makkelijk. „Voor weerfotografen is NOS de Champions League, RTL de Europa League, en andere zenders zijn de eredivisie.” Bij de strenge NOS willen ze per se geen bewerkte beelden, zegt ze, en tonen ze maar twee weerfoto’s op een dag.

De laatste keer dat ze een NOS-uitzending heeft gehaald was op 31 augustus. De foto was geschoten tijdens de zonsondergang, haar specialiteit. „Zonsondergangen in oktober en november zijn het mooist.” De meeste foto’s neemt ze vanuit haar zolderraam die op het zuidwesten ligt, waar de zon ondergaat. Voor zonsopgangen stapt ze wel eens bij haar vriend in de vrachtwagen, het liefst als hij een ritje naar het noorden maakt. Fotografeert ze bijvoorbeeld de stromende regen vanachter de voorruit. Net op tijd voor het ontbijtnieuws.

‘Doe je het om beroemd te worden’, vragen mensen weleens. ‘Nee’, zegt ze dan. Ze geniet van de enthousiaste reacties van haar dorpsgenoten: ‘Onze tuin was op televisie!’ Ze kreeg zelfs complimenten van de vorige burgemeester, die blij was met de gratis reclame voor Doornenburg. Maar haar liefde voor luchten en fotografie is het belangrijkste. Op de basisschool had ze eens een pocketcamera voor haar verjaardag gekregen, vertelt ze. „Kwam ik thuis met de foto’s. Stonden er bijna alleen maar wolken op.”