Sunweb gaat geld teruggeven bij ‘code oranje’

Nederlandse reizigers die vanaf donderdag een vakantie boeken bij reisorganisatie Sunweb en tussen 15 december 2020 en 15 mei 2021 vertrekken, kunnen hun geld terugkrijgen als hun bestemming binnen twee weken voor vertrek wordt aangemerkt als risicogebied vanwege het coronavirus. Dat maakt de organisatie donderdag bekend. Mensen die gebruik maken van de regeling krijgen binnen twee weken hun geld terug.

Tot nu toe konden reizigers een voucher krijgen wanneer hun reis vanwege een door de overheid aangescherpt reisadvies niet kon doorgaan. De vouchers, waarmee klanten een reis kosteloos kunnen omboeken, blijven ook een optie. Alle vouchers die reisorganisaties aangesloten bij branchevereniging ANVR aanbieden, kunnen na een jaar tijd worden verzilverd voor geld.

Eerder deze maand kwam kritiek vanuit de Tweede Kamer op luchtvaartmaatschappijen omdat deze goedkope vluchten aanbieden naar landen die zijn aangemerkt als ‘oranje’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen noodzakelijke reizen naar de gebieden te maken en in sommige gevallen bij terugkeer tien dagen in quarantaine te gaan. Geen enkele reisorganisatie biedt nu reizen naar oranje bestemmingen aan, aldus voorzitter van de ANVR Frank Oostdam tegen NRC.

Een restaurant in Barcelona. Voor Nederlanders geldt de stad momenteel als risicogebied. Foto AP/Emilio Morenatti

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Bezoek koning Willem-Alexander aan Duitsland gaat niet door