Laatste nieuws Covid-19

Aangescherpte coronaregels voor acht nieuwe regio’s

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van vrijdag 25 september is gesloten.

Lees hier verder in het blog van zaterdag

WHO waarschuwt voor snel oplopend aantal besmettingen wereldwijd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor het snel oplopende aantal coronabesmettingen wereldwijd. Directeur noodsituaties Michael Ryan vreest ook grote aantallen doden. „Als we niet al het mogelijke doen, zijn twee miljoen doden niet alleen denkbaar, maar helaas zeer waarschijnlijk”, zei Ryan vrijdag, aldus internationale persbureaus. Op dit moment nadert het totaal aantal vastgestelde coronadoden de één miljoen.

Volgens Ryan moeten jongeren niet zomaar de schuld krijgen van de toename van het aantal nieuwe infecties, zoals in veel landen wel gebeurt. „Het laatste dat een jonger iemand nodig heeft is belerend te worden terechtgewezen door een ouder iemand.” Ook Amerikaanse WHO-wetenschapper Maria Van Kerkhove heeft haar zorgen geuit over de situatie in Europa en de rest van de wereld. „Het is eind september en het griepseizoen is nog niet eens begonnen dus we maken ons zorgen dat het de verkeerde kant op gaat.”

Premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag steun uit voor de WHO in een videotoespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei dat alle landen die organisatie moeten steunen in de strijd tegen het coronavirus. „We moeten de middelen bieden die nodig zijn.” De Verenigde Staten stappen volgend jaar officieel uit de WHO, maar zijn de grootste donateur van de WHO.

Vrijdag meldde niet alleen Nederland een recordaantal positieve tests in een etmaal, maar donderdag op vrijdag zijn ook dagrecords van nieuwe besmettingen gemeld in onder meer Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Tsjechië en een aantal landen in het Midden-Oosten zoals Libanon, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook in brandhaarden als de Verenigde Staten, Spanje, India en Mexico zijn zorgen over de snelle toename van het aantal nieuwe besmettingen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat momenteel overal veel meer wordt getest dan aan het begin van de crisis.

Begraafplaatsmedewerkers in Tijuana in Mexico begraven de lichamen van coronavirusslachtoffers voor wie zich niemand heeft gemeld. Foto Guillermo Arias/AFP

Begraafplaatsmedewerkers in Tijuana in Mexico begraven de lichamen van coronavirusslachtoffers voor wie zich niemand heeft gemeld. Foto Guillermo Arias/AFP

Deze maatregelen gelden vanaf zondag in de acht veiligheidsregio’s

Acht veiligheidsregio’s zijn vanwege het oplopende aantal besmettingen opgeschaald naar de categorie „zorgelijk”, oftewel niveau twee. Dit betekent dat daar vanaf zondagavond 18.00 uur nieuwe maatregelen gaan gelden. Die zullen in grote lijnen lijken op wat afgelopen weekend al gebeurde in zes andere veiligheidsregio’s, waaronder de Randstad.

Standaardregels voor alle veertien de veiligheidsregio’s in kwestie, zijn straks dat in de horeca na middernacht geen nieuwe klanten meer naar binnen mogen, de muziek uitgaat en het licht aan. Om 01.00 uur moeten alle etablissementen sluiten. Verder worden bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen in principe verboden, tenzij ten minste 48 uur van tevoren aangemeld. Het verbod geldt zowel binnen als buiten, met uitzondering van uitvaarten, demonstraties, religieuze bijeenkomsten en dans- en theaterbeoefeningen.

 • De Veiligheidsregio Groningen had op eigen initiatief deze week al extra maatregelen genomen op het gebied van handhaving en communicatie. Er zijn extra campagnes en materialen ontwikkeld om ook de (internationale) studentengemeenschap in de stad daarbij te betrekken.
 • In Zaanstreek en Waterland komt extra toezicht en handhaving op de plekken waar het risico op verspreiding van het coronavirus het grootst wordt geacht. Er wordt onderzoek gedaan om in onder meer bibliotheken, zwembaden en musea te werken met speciale bezoektijden voor kwetsbare groepen.
 • De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek, die vanwege hun ligging samen optrekken, gaan zich vooral richten op communicatie over en handhaving van de maatregelen. „Verdere regionale en lokale uitvoering hiervan wordt opgepakt”, aldus Pieter Broertjes (Gooi & Vechtstreek en burgemeester van Hilversum) en Franc Weerwind (Flevoland en burgemeester Almere).
 • In Gelderland-Zuid zijn vooralsnog geen extra lokale maatregelen aangekondigd, anders dan dat afhaalrestaurants uiterlijk om 2.00 uur ‘s nachts dienen te sluiten en in het laatste openingsuur geen alcohol meer mogen verkopen. Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls: „We hebben het zelf in de hand om het virus af te remmen: als we ons allemaal aan de basisregels houden, zullen maatregelen uiteindelijk ook niet meer nodig zijn.”
 • Brabant-Noord stelt zogeheten venstertijden in op verschillende overheidslocaties. Kwetsbare groepen kunnen dan met voorrang terecht bij bijvoorbeeld gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden. Supermarkten en musea wordt gevraagd dat voorbeeld te volgen.

Aantal coronapatiënten op de IC’s gestegen met 10 naar 116

Het aantal Covid-patiënten op intensivecareafdelingen in Nederland is opgelopen naar 116. Zodoende liggen nu tien patiënten meer op de IC’s dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het afgelopen etmaal werden ook 36 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis buiten de IC-afdelingen om. Daar liggen nu 431 patiënten. Afgelopen dag werden vijftien patiënten verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio. Daar zaten geen IC-patiënten bij. Sinds woensdag is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding weer operationeel en houdt het de ziekenhuiscapaciteit in de gaten en zorgt het dat patiënten indien nodig naar een andere regio worden overgeplaatst.

Er liggen momenteel ook 588 patiënten zonder corona op de IC, oftewel: 48 minder dan gisteren. In totaal bedraagt de IC-bezetting nu 704. Voor de coronacrisis had Nederland een capaciteit van 1.150 IC‑bedden. Tot hoever dit aantal momenteel kan worden opgerekt, is niet duidelijk. Er liggen wel plannen om de capaciteit flexibel te vergroten als dat nodig blijken.

Premier Rutte noemt feest Tilburg „buitengewoon onverstandig”

Premier Mark Rutte (VVD) vond het „buitengewoon onverstandig” dat zo’n duizend voetbalfans donderdag gezamenlijk voetbal hebben gekeken op een plein in Tilburg. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

„Tilburg moet goed evalueren wat daar is gebeurd, zowel de raad als de burgemeester”, zei Rutte. „Maar als een gemeente iets toestaat, blijft het risico nog altijd liggen bij de mensen en hun gedrag.” De premier raadt andere burgemeesters af toestemming te geven voor een dergelijke bijeenkomst en benadrukt de verplichting om anderhalve meter afstand te houden.

Nog acht veiligheidsregio’s krijgen aangescherpte maatregelen

Vanwege het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus gelden in nog eens acht veiligheidsregio’s vanaf zondagavond 18.00 uur aangescherpte maatregelen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na de ministerraad. Hij noemde de situatie „zorgelijk”.

Het gaat om de veiligheidsregio’s Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. De specifieke maatregelen worden later vandaag bekendgemaakt door de veiligheidsregio’s zelf. De premier sprak opnieuw zijn zorgen uit over de situatie in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maandag komt het Outbreak Management Team met een nieuw advies voor deze steden. Daarna volgen mogelijk nieuwe maatregelen voor die regio’s in het bijzonder.

Rutte zei dat het kabinet en OMT regelmatiger en vaker contact met elkaar zullen hebben. De Tweede Kamer en het publiek worden daarbij betrokken. Over een nieuwe - al dan niet landelijke - lockdown wilde de minister-president nog niets zeggen: „We gaan niet speculeren over maatregelen voor we daar een besluit over hebben genomen.”

Nederland en Zwitserland scherpen reisadvies voor elkaar aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt vanaf maandag het reisadvies voor heel Zwitserland aan van ‘geel’ naar ‘oranje’. Dat heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt. Geadviseerd wordt om alleen noodzakelijke reizen naar het land te maken en na terugkeer tien dagen in quarantaine te gaan.

Het besluit is een reactie op nieuwe reisbeperkingen die de Zwitserse overheid vrijdag aankondigde voor Nederland. Vanaf maandag moeten alle Nederlandse reizigers na aankomst in Zwitserland tien dagen in quarantaine. De nieuwe maatregel geldt ook voor onder meer het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, België en Denemarken. In deze landen zou het virus in zorgwekkende mate om zich heen grijpen.

Volgens het Nederlandse ministerie neemt het aantal coronabesmettingen in Zwitserland ook „ernstig” toe, met name in de regio’s Genève, Fribourg en Vaud. Zwitserse autoriteiten registreerden het afgelopen etmaal 372 nieuwe positieve tests. In totaal testten ruim vijftigduizend mensen positief in het land.

Een hotel in Zwitserland waar in september een corona-uitbraak plaatsvond. Foto Denis Balibouse / Reuters

Minister De Jonge stoot takenpakket gedeeltelijk af

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gaat een aantal van zijn vaste taken afstoten, om zich zo beter toe te kunnen leggen op de bestrijding van het coronavirus. Dat heeft zijn ministerie vrijdagmiddag gemeld.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) neemt de gehandicaptenzorg op zich en zal voorlopig het arbeidsmarktbeleid en de regeldruk in de zorg op zich nemen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie), neemt de portefeuille jeugd over van De Jonge.

De Jonge hield te weinig tijd over voor de overige onderwerpen, zei hij tegen persbureau ANP. „De dagen werden erg lang en de nachten heel erg kort.” De dossiers ouderenzorg, wijkverpleegkundige zorg en medisch-ethische vraagstukken blijven wel in zijn portefeuille.

2.782 positieve coronatests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM is sinds donderdagmiddag 2.782 keer een positieve test op het coronavirus gemeld. Dat is opnieuw het hoogste dagaantal sinds de uitbraak van het coronavirus. Woensdag registreerde het RIVM 2.544 nieuwe besmettingen met het coronavirus ten opzichte van een dag eerder.

Sinds donderdagmiddag zijn 36 mensen opgenomen in een ziekenhuis om te worden behandeld aan de complicaties van Covid-19. Dat zijn de meeste opnames in één dag sinds mei. De afgelopen 24 uur zijn zestien coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Die gegevens komen soms met enige vertraging binnen.

Het RIVM registreert al een week hogere aantallen besmettingen dan tijdens de eerste coronapiek in maart en april, toen het virus net zijn intrede had gemaakt in Nederland. De afgelopen dagen zijn in totaal 16.000 infecties gemeld. Groot verschil met de eerste coronagolf, is dat GGD’s nu veel meer mensen testen op het coronavirus. Het aantal zieke mensen ligt vooralsnog lager dan in de crisisfase afgelopen voorjaar.

Correctie op 25 september: In een eerdere versie van dit bericht stond dat er 2.777 nieuwe positieve testen waren gemeld bij het RIVM. Dit aantal was afkomstig van persbureau ANP en bleek niet juist. Hierboven is dat aangepast.

Madrid kondigt gedeeltelijke lockdown aan

 • De coronamaatregelen in Madrid en omgeving worden weer aangescherpt. De regering heeft vrijdag aangekondigd dat ongeveer één miljoen mensen in en rond de stad weer in een gedeeltelijke lockdown moeten. Volgens de landelijke minister van Volksgezondheid Salvador Illa gaat dat nog niet ver genoeg en moet Madrid weer in volledige lockdown. Het aantal positieve coronatests neemt de afgelopen dagen weer toe in Spanje. Momenteel testen dagelijks duizenden mensen positief op het virus.
 • De burgemeester van Moskou heeft bedrijven opgeroepen meer werknemers vanuit huis te laten werken. Daarnaast beval hij ouderen om de deur niet uit te gaan en boodschappen te laten doen door jongere familieleden. In het afgelopen etmaal testten 510 mensen in de stad positief op het coronavirus, bijna de helft meer dan een dag eerder. Landelijk registreerden de Russische autoriteiten 7.212 positieve tests sinds donderdag. De meeste coronamaatregelen in het land werden in juni opgeheven, sindsdien neemt het aantal positieve tests weer toe.
 • Zo’n honderd inwoners van IJsland zijn positief getest op het coronavirus nadat twee Franse toeristen weigerden in quarantaine te gaan. Het echtpaar ging midden augustus naar IJsland en liet zich daar testen, meldt een lokale krant. Toen de uitslag positief bleek, werd de twee gevraagd in quarantaine te gaan. Ze zouden hier geen gehoor aan hebben gegeven en onder meer naar twee bars zijn gegaan.

Een barman in Madrid doet zijn werk vanachter een plastic scherm. Foto Sergio Perez / Reuters

Webwinkels zien online bestedingen stijgen

Nederlanders hebben sinds de coronacrisis meer online gewinkeld. De bestedingen op het web stegen in het tweede kwartaal van dit jaar met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder naar bijna 6,4 miljard euro. Dat meldt Thuiswinkel.org vrijdag op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Niet alle soorten webwinkels zagen hun verkoop toenemen. Bestedingen aan diensten, zoals reizen en tickets, kelderden met 45 procent. De online verkoop van producten nam daarentegen met ruim de helft toe. Vooral producten in de categorieën Do-It-Yourself, Home & Living en Sport & Recreatie waren populair.

Thuiswinkel.org schrijft de toename in online bestedingen toe aan de gedeeltelijke lockdown eerder dit jaar. Doordat veel mensen thuis moesten blijven, zouden webwinkels een hoop nieuwe klanten hebben gekregen. Het totaal aantal online consumenten steeg in het tweede kwartaal van 11,7 miljoen naar 12,5 miljoen ten opzichte van een jaar terug.

Ook boodschappen worden door velen online besteld. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Tilburgse gemeenteraad kritisch op burgemeester na voetbalfeest

De Tilburgse gemeenteraad heeft een debat aangevraagd over de bijeenkomst van voetbalfans op een plein in de stad donderdagavond. Vijfhonderd supporters van Willem II waren daar om samen de wedstrijd Willem II-Rangers FC te bekijken. Ze hebben zich niet aan de coronaregels gehouden. Voor de bijeenkomst had de gemeente een vergunning verstrekt.

Hans Smolders, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Lijst Smolders Tilburg, noemt dat besluit „een Grapperhausje”. „Je kunt niet eerst streng zijn en op televisie zeggen dat iedereen zich aan de regels moet houden en daarna dit laten gebeuren. Dat is niet consequent. Zo verlies je je geloofwaardigheid.” Ook de grootste coalitiepartij, D66, ziet „dat er dingen zijn misgegaan”, zegt fractievoorzitter Beppie Smit. Zowel Smit als Smolders wil verder het debat, dat gepland staat voor maandag, afwachten om te horen wat burgemeester Theo Weterings (VVD) heeft te zeggen.

Lees ook: Burgemeester Tilburg onder vuur om feest supporters Willem II

Aanvankelijk zei Weterings achter zijn besluit te staan om de vergunning te verstrekken. Daar kwam hij vrijdagochtend op terug. In het Radio 1 Journaal zei hij dat de gemeente het zo niet nog eens zou organiseren. De burgemeester zei ook dat hij niet wilde ingrijpen toen duidelijk werd dat de voetbalfans op het plein geen afstand hielden. „Dat heeft ook gevolgen”. Volgens Weterings lag de verantwoordelijkheid voor het afstand houden bij de supporters zelf, en die hebben door dat na te laten „zichzelf en anderen in gevaar gebracht”.

De burgemeester kreeg uit vanuit de landelijke politiek kritiek. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) noemde de gebeurtenissen „zorgelijk”. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak van „een eigen doelpunt in onze strijd tegen corona”. Beiden zijn partijgenoten van Weterings.

Hoofd infectieziekten GGD Amsterdam: volksgezondheid in gevaar

Yvonne van Duijnhoven, het hoofd infectieziekten bij de GGD Amsterdam, heeft het gevoel dat de volksgezondheid in gevaar verkeert, zo zegt ze in een interview met AT5. „Het is duidelijk dat we aan het begin van een tweede golf staan en we moeten er alles aan doen om kwetsbare mensen te beschermen.”

De Amsterdamse GGD registreerde de afgelopen twee weken ruim drieduizend nieuwe positieve coronatests. Vooral de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost springen eruit, zegt Van Duijnhoven. Volgens haar doen besmettingen zich voornamelijk voor in thuissituaties en onder jongeren. Ze benadrukt dat het belangrijk is ook thuis de anderhalve meter afstand in acht te nemen wanneer mensen bezoek ontvangen.

Daarnaast baart het oplopende aantal besmettingen in verpleeghuizen Van Duijnhoven zorgen. Ze hoopt dat het niet zover komt dat de tehuizen in de stad weer op slot moeten. „Maar als dat nodig is om de bewoners gezond te houden, is dat uiteindelijk een optie.”

De toename van het totale aantal positieve tests komt voor een belangrijk deel door de stijgingen in grote steden. Van de 2.544 positieve uitslagen die donderdag binnenkwamen bij het RIVM, kwamen 417 uit de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook de regio’s Amsterdam-Amstelland (294) en Haaglanden (254) hadden een aanzienlijk aandeel in de nieuwe cijfers.

GGD-hoofd Yvonne van Duijnhoven is hoofd infectieziekten bij de GGD Amsterdam. Foto ANP/Evert Elzinga

‘Deel van de scholen heeft geen goede regels voor scholieren die examens moeten missen’

Leerlingen krijgen niet op iedere school de kans om een gemist schoolexamen in te halen. Dat kan ertoe leiden dat leerlingen geen eerlijke kans krijgen of noodgedwongen toch naar school moeten komen, terwijl ze thuis zouden moeten blijven, waarschuwen het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de middelbarescholenkoepel, de VO-raad, vrijdag in De Telegraaf.

Op veel scholen werden de examens eind vorig jaar vanwege het coronavirus uitgesteld en aan het begin van dit schooljaar ingehaald. Leerlingen met klachten die duiden op een mogelijke besmetting met het virus, of die om een andere reden in isolatie moeten vanwege corona, worden opgeroepen thuis te blijven. Toch is niet overal geregeld dat ze dan hun examen op een later moment mogen inhalen.

Het LAKS zegt in De Telegraaf dat op tientallen scholen geen goede regeling is voor dit soort gevallen. De VO-raad zegt daar nog geen beeld van te hebben, maar spreekt wel van een „serieus aandachtspunt”. Dat een regeling ontbreekt komt doordat scholen zelf hun examens mogen inrichten en vaak per geval bekijken wat ze doen met leerlingen die hun toets noodgedwongen niet konden maken, aldus de koepel. Probleem is dat die groep nu door toedoen van het coronavirus groter zal zijn.

Volgens de VO-raad beginnen de meeste scholen rond de herfstvakantie weer met de schoolexamens. De koepel wil overleggen met het LAKS en met haar leden om te zien hoe voorkomen kan worden dat leerlingen door het virus in de problemen raken. De invoering van landelijke regels of richtlijnen voor coronabeleid, zoals het LAKS bepleit, ziet de VO-raad niet zitten omdat scholen hun examenreglementen moeten kunnen aanpassen aan hun specifieke situatie. Het centraal eindexamen wordt wel landelijk geregeld.

LAKS was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Burgemeester Tilburg: plein vol Willem II-fans was bewuste keuze

De burgemeester van Tilburg Theo Weterings heeft tegen Omroep Brabant gezegd dat hij nog altijd achter zijn besluit staat duizend fans van Willem II op een plein in de stad naar de Europa Leaguewedstrijd tussen de Tilburgse club en het Schotse Rangers FC te laten kijken. Op dat besluit en op de fans kwam donderdagavond veel kritiek toen bleek dat ze zich niet aan de coronaregels hielden. Ook keerde een kleine groep supporters zich tegen de Mobiele Eenheid.

Volgens Weterings, die een vergunning verleende voor de bijeenkomst op het plein, liep de stad anders „het risico dat supporters zich op verschillende plekken in de stad manifesteren. Door hen op een plein samen naar de wedstrijd te laten kijken, valt het allemaal beter te controleren en te handhaven. Het was een bewuste keuze”. De burgemeester zei achteraf wel dat het door de misdragingen van de Willem II-supporters „een waardeloze avond” was.

De gemeente had bij de Euroscoop-bioscoop aan de Stappegoor een groot scherm geplaatst en plek gemaakt voor duizend supporters om naar de wedstrijd tussen Willem II en Rangers FC te kunnen kijken. Er waren volgens de burgemeester afspraken gemaakt over afstand houden en stewards van de voetbalclub zouden handhaven. De fans trokken zich echter weinig aan van de regels, hielden geen anderhalve meter afstand en zongen luidkeels hun club toe.

Volgens Omroep Brabant keerde een groep van zo’n vijftig supporters zich later op de avond tegen de ME. Daarbij werd met vuurwerk en blikjes bier gegooid en tegen ME-busjes geslagen. De politie zegt in een reactie dat beeld niet te herkennen. Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland West-Brabant zei tegen Omroep Brabant „helemaal niets” te begrijpen van het besluit een vergunning te verlenen. „Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort ‘bijeenkomsten’. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is.”

Voor Willem II, dat voor het eerst in vijftien jaar Europees voetbal speelde, verliep de avond ook in mineur. Het verloor met 0-4 van Rangers FC, waarmee het Europese avontuur voor de club ten einde is.

Op beelden is te zien dat de feestende supporters geen anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Twitter avatar ultrassnl Ultrassnl Video: Willem II supporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen Rangers vanavond! 24.09.2020! (Europa League)
#willemII #ultrassnl #ultras #wilran #tilburg #EuropaLeague https://t.co/md5qy2Exmu

Carnavalsoptocht Rio uitgesteld wegens corona

De wereldberoemde carnavalsoptocht van Rio de Janeiro is voor onbepaalde tijd uitgesteld in verband met de coronapandemie. Dat heeft de organisatie van het evenement, dat in februari zou worden gehouden, donderdag bekendgemaakt, zo meldt het AP.

Volgens het verbond van sambascholen van de Braziliaanse stad (LIESA) maakt de verspreiding van het coronavirus het onmogelijk de carnavalsoptocht op een veilige manier te organiseren. Het kleurrijke evenement is niet alleen een hoogtepunt op de culturele agenda van Rio, maar ook voor velen een cruciale inkomstenbron.

„Er is nog niet sprake van dermate veilige omstandigheden dat het mogelijk is om een nieuwe datum vast te stellen”, zei Jorge Castanheira, voorzitter van LIESA. Volgens Castanheira is het wachten op een vaccin, waarna de carnavalsoptocht weer veilig kan worden gehouden.

Het stadsbestuur van Rio moet nog een besluit nemen over de straatfeesten die tijdens het carnaval overal in de stad worden gehouden. Volgens het toerismebureau van de stad is het onzeker wanneer grote evenementen weer kunnen worden gehouden, zolang er geen vaccin is tegen Covid-19. Het carnaval van Rio werd voor het laatst opgeschort in 1912, na het overlijden van een minister.

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld wat het coronavirus betreft. Er zijn meer dan 4,6 miljoen gevallen vastgesteld. Ongeveer 140.000 mensen overleden door toedoen van het virus. De eerste bevestigde besmetting in Brazilië was op 26 februari, de dag nadat het carnaval van dit jaar eindigde.

CBS: coronavirus kan voor dip zorgen in groei levensverwachting

Het coronavirus kan voor een dip zorgen in de jaarlijkse toename van de levensverwachting in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag op basis van nieuwe cijfers. De hogere sterfte door het coronavirus heeft naar verwachting een tijdelijk effect op de ontwikkeling van de levensverwachting. Afhankelijk van de sterfte gedurende de rest van dit jaar, zal de levensverwachting in 2020 ongeveer gelijk blijven of dalen naar het niveau van tien jaar geleden.

Afgelopen eeuw is de levensverwachting gestaag toegenomen: van gemiddeld vijftig jaar voor mannen en vrouwen begin vorige eeuw tot de huidige levensverwachting. Het coronavirus kan die groei onderbreken. Tijdens vorige perioden met hoge sterfte, te weten: ten tijde van de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was ook een dip in de levensverwachting te zien. Daarna was de levensverwachting weer snel terug op het oude niveau.

Afgelopen voorjaar zijn door de corona-uitbraak meer mensen overleden dan gemiddeld. In week elf tot en met negentien overleden naar schatting bijna negenduizend mensen meer. Het exacte effect van corona hangt af van de ontwikkelingen gedurende de rest van het jaar. Daarvoor heeft het CBS vijf scenario’s doorgerekend.

In het meest gunstige scenario, als de hogere sterfte in het voorjaar wordt gecompenseerd met lagere sterfte in het najaar, zal de levensverwachting in 2020 ongeveer hetzelfde blijven als het jaar daarvoor. Bij een toename van de sterfte in de laatste maanden, zal de levensverwachting met enkele maanden dalen. In het meest ongunstige scenario, als de tweede golf dubbel zoveel sterfte veroorzaakt als de eerste golf, zal de levensverwachting mogelijk met ongeveer één levensjaar dalen naar het niveau van 2010.

In 2019 was de levensverwachting nog toegenomen, met vier maanden tot 80,5 jaar voor mannen, en met drie maanden tot 83,6 jaar voor vrouwen. Die stijging is hoger dan de gemiddelde stijging in de zeven jaren daarvoor. Vergeleken met andere Europese landen lag de levensverwachting van Nederlandse vrouwen in 2018 vier maanden onder het gemiddelde in de EU. Die van Nederlandse mannen lag juist twee jaar boven dat gemiddelde.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van donderdag 24 september was:

 • Het kabinet trekt 1,4 miljard euro uit voor mensen die door de coronacrisis hun werk kwijtraken en op zoek moeten naar een andere baan. Werklozen worden begeleid door zogeheten regionale mobiliteitsteams, bestaande uit gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners.
 • Tot en met 13 september werden meer dan 3.500 coronagerelateerde klachten ingediend bij de Inspectie SZW. Meer dan de helft van de meldingen gaat over onveilig en ongezond werken.
 • België verwacht in maart voor het eerst beschikking te hebben over een vaccin tegen het coronavirus. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline.
 • Het RIVM heeft sinds woensdagochtend 2.544 nieuwe meldingen binnengekregen over positieve coronatests. Dat zijn er bijna tweehonderd meer dan in de 24 uur daarvoor.
 • André Rouvoet, voorzitter van de koepelorganisatie van GGD’s, waarschuwt dat bij een stijging van het aantal besmettingen het bron- en contactonderzoek niet meer zinvol is. „Je kunt opschalen naar honderdduizend testen, maar als het percentage besmettingen zoals nu 6 procent is, dan is daar niet tegenop te testen.”
 • De coronaboetes die de afgelopen maanden werden uitgedeeld, leiden toch niet tot een strafblad. Dat gaat het kabinet vrijdag besluiten, melden ingewijden aan de NOS en persbureau ANP.
 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat het kabinet, als het niet lukt om de testcapaciteit voldoende uit te breiden, de testlaboratoria desnoods zou moeten nationaliseren.
Lees hier het blog van donderdag 24 september terug