Burgemeester Aboutaleb wil testlaboratoria desnoods nationaliseren

Als het niet lukt om de testcapaciteit voldoende uit te breiden, zou het kabinet de testlaboratoria desnoods moeten nationaliseren. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag gezegd tegen de regionale zender RTV Rijnmond. „Zonder andere mogelijkheden zou je kunnen zeggen: grijp in”.

Volgens de burgemeester wordt een deel van de testcapaciteit commercieel gebruikt, wat ten koste gaat van de capaciteit voor de GGD en ziekenhuizen. „Als je echt vindt dat het een heel gevaarlijke situatie is, kun je de capaciteit afbakenen en alleen voor de publieke zaak testen.” Als voorbeeld geeft de burgemeester de nationalisering van banken tijdens de financiële crisis in 2008.

Ook wil de burgemeester met het kabinet overleggen of landelijke maatregelen zouden moeten worden afgekondigd. „De kaart van Nederland kleurt nu zo rood, dat ik niet meer van regionale, maar van landelijke besmettingen spreek.” Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: ‘Ook oude coronaboete komt niet meer op strafblad’