Belgische minister: eerste vaccindoses beschikbaar in maart

België zou in maart voor het eerst de beschikking moeten hebben over een vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag gezegd, melden Belgische media. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline.

De Belgen hebben al een plan van aanpak liggen voor als het vaccin er eenmaal is. De eerste 1,5 miljoen van de in totaal 7,5 miljoen bestelde vaccindoses gaan naar zorgpersoneel. Daarna zijn de meest kwetsbare Belgen aan de beurt, staat in een strategie die is bedacht door de Hoge Gezondheidsraad en goedgekeurd door de regering.

Lees ook: Volg de wereldwijde race naar een vaccin

Ook Nederland verwacht begin volgend jaar met inenten tegen corona te kunnen beginnen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schreef woensdag aan de Tweede Kamer dat Nederland met twee vaccinproducenten contracten heeft afgesloten. Met vier andere zijn „gesprekken succesvol afgesloten”. Enkele van deze vaccins doorlopen nu de laatste testfases. „Indien deze testresultaten succesvol zijn, kunnen de vaccins in de eerste maanden van 2021 beschikbaar zijn”, aldus De Jonge.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Bezoek koning Willem-Alexander aan Duitsland gaat niet door