‘Winkels Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem zwaarst getroffen door corona’

De winkelstraten van Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem zijn het zwaarst getroffen door de coronacrisis, dat concludeert marktonderzoeksbureau Locatus woensdag op basis van onderzoek naar 2.500 winkelgebieden in Nederland. Binnensteden die gericht zijn op toeristen of veel horeca en kleding- en schoenenwinkels hebben, zagen de grootste terugval in bezoekers en inkomsten.

De verschillende reisbeperkingen die het afgelopen halfjaar golden, hebben de grootste gevolgen gehad voor steden als Utrecht, Amsterdam en Maastricht, die populair zijn bij toeristen. Daarnaast hebben met name modezaken het zwaar omdat er door de coronacrisis nog vaker kleding online gekocht wordt. Verder waren horecagebieden minder populair omdat de meeste zaken wekenlang dicht moesten blijven door de coronamaatregelen. Kleine winkelgebieden die gericht zijn op dagelijkse boodschappen voor mensen in de buurt ondervinden de minste gevolgen van de coronacrisis.

Minder passanten

Winkelstraten trekken nog steeds maar half zoveel bezoekers als voor de crisis, concludeert Locatus. Eind maart, het begin van de lockdown, lag dit rond een kwart. Het aantal passanten in winkelstraten is dus wel weer gegroeid, maar sinds half juli stagneert het herstel.

Tot slot concludeert Locatus dat er niet zoveel winkels leeg zijn komen te staan als eerder werd voorspeld. Het onderzoeksbureau stelt dat dit vooral te danken is aan de steunmaatregelen van de overheid, die „duidelijk effect” hebben. „De algemene verwachting is dat zonder steunmaatregelen de leegstand snel zal gaan oplopen”, schrijft het onderzoeksbureau. Hoe snel dat zal zijn, is volgens de organisatie nog niet te voorspellen.

Een winkelstraat in Den Bosch in mei van dit jaar. Ook Den Bosch staat in de top tien van zwaarst getroffen winkelgebieden. Foto Merlin Daleman

Correctie 23 september: In een eerdere versie van dit bericht stond een foto van een winkelstraat in Venlo, die in het onderschrift werd omschreven als een winkelstraat in Roermond. Dit klopt niet. De foto is vervangen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet wil optreden tegen desinformatie over coronavaccin