OM eist negen jaar celstraf voor vader ontvoerde Insiya

Ontvoering Shehzad H. heeft volgens het OM opdracht gegeven voor de ontvoering van zijn dochter. Zij verblijft nog steeds bij hem in India.
De moeder van Insiya, Nadia Rashid, komt aan bij het gerechtshof voor een zitting in het hoger beroep van de vijf ontvoerders.
De moeder van Insiya, Nadia Rashid, komt aan bij het gerechtshof voor een zitting in het hoger beroep van de vijf ontvoerders. Foto Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft negen jaar celstraf geëist tegen Shehzad H. voor de ontvoering van zijn dochtertje Insiya. Dat meldt het OM woensdag. Insiya verblijft nog altijd bij haar vader in India.

In september 2016 werd de destijds twee jaar oude Insiya met geweld ontvoerd uit het huis van haar oma in Amsterdam. Nadat de ontvoerders haar aan H. (41) gaven, is hij via Duitsland naar India gevlucht. Het OM stelt dat H. de opdracht gaf voor de met „militaire precisie” geplande ontvoering en „lak aan ons rechtsysteem” had. H was niet bij de zitting aanwezig. India weigert hem aan Nederland uit te leveren ondanks verschillende verzoeken van het OM.

Tegen de neef van H., Imran S., is vier jaar celstraf geëist omdat hij het meisje met geweld ontvoerd zou hebben. Ook hij was niet aanwezig. Zowel H. als S. hadden geen advocaten die hen vertegenwoordigden. Vorig jaar zijn zes ontvoerders veroordeeld tot celstraffen van maximaal vier jaar. Zij zeiden tijdens dat proces dat H. hen tienduizenden euro’s had beloofd voor de ontvoering. Vijf van hen gingen in hoger beroep, maar die zaken moeten nog behandeld worden.

De moeder, Nadia Rashid, oma en oom van Insiya spraken tijdens de zitting woensdag. Rashid vertelde dat ze in 2018 voor het laatst via Skype contact had met haar dochter. „De tijd gaat door, maar ik sta stil”, zei ze. Volgens het OM frustreert H. nagenoeg ieder contact tussen moeder en dochter. Ook zou H. Rashid vals beschuldigd hebben van ontvoering waardoor er een arrestatiebevel uitstaat voor haar in India. De rechtbank doet 12 oktober uitspraak.