Nederlandse economie ‘diep’ in laagconjunctuur

De Nederlandse economie ligt diep in een laagconjunctuur, een fase waarin het slechter gaat met de economie. Het CBS heeft woensdag een rits cijfers gepubliceerd die de gevolgen van de economische krimp, veroorzaakt door de coronacrisis, inzichtelijk maken.

Zo is nu definitief duidelijk dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent is gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019, iets dat het CBS voor het eerst in augustus meldde. De daling is voornamelijk te wijten aan de sterk gedaalde consumptie van huishoudens, schrijft het CBS, een gevolg van de coronacrisis. Ook de afgenomen investeringen en het gekrompen handelssaldo speelden een rol bij de economische krimp. Het CBS berekende ook de verschillen met het tweede kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met die periode nam het bbp af met 9,4 procent.

Lees ook: 8,5 procent krimp voor de Nederlandse economie is nog best weinig

Als gevolg van de krimpende economie nam het aantal banen van het eerste op het tweede kwartaal van dit jaar met bijna 300.000 af. Tegelijkertijd bleef het inkomen van huishoudens op peil, heeft het CBS becijferd, en is de winst van niet-financiële bedrijven maar licht afgenomen. Huishoudens zagen hun inkomen stijgen door al voor corona afgesproken loonsverhogingen, al werd die inkomensstijging deels tenietgedaan door de oplopende werkloosheid. Niet-financiële bedrijven ondervonden veel steun aan corona-gerelateerde subsidies en hoefden minder belasting te betalen.

Door alle coronamaatregelen gaf de overheid in het eerste halfjaar van 2020 15 miljard euro meer uit dan er binnenkwam. De overheidsschuld steeg met 47 miljard euro naar 442 miljard euro. De coronamaatregelen hebben tot zover ongeveer 14 miljard euro gekost, schrijft het CBS.

Volgens het CBS is het economische beeld in september weliswaar minder negatief geworden dan in de maanden daarvoor, maar 11 van de 13 indicatoren die het CBS hanteert om de toestand van de economie te bepalen presteren slechter dan in langjarige trends is voorspeld. Nog altijd is het consumentenvertrouwen negatief. Dat geldt ook voor het producentenvertrouwen, al is daar de afgelopen vier maanden weer een stijgende lijn in waar te nemen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet wil optreden tegen desinformatie over coronavaccin