Kabinet wil optreden tegen desinformatie over coronavaccin

Het kabinet wil actief gaan optreden tegen desinformatie op sociale media over een coronavaccin. Dat is onderdeel van de communicatiecampagne voor het vaccin, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de communicatie over het vaccin is het volgens De Jonge essentieel dat er „feitelijke, toegankelijke en transparante informatie” beschikbaar is. Daarom gaat een team van experts zich richten op het bestrijden van desinformatie. Ook wil het kabinet in gesprek blijven met de samenleving over vragen rondom het vaccin. De Jonge benadrukte dat aan de „de kwaliteit en veiligheid geen concessies worden gedaan”.

Omdat een vaccin niet gelijk voor iedereen beschikbaar zal zijn, is de Gezondheidsraad gevraagd om advies te geven over wie het eerst in aanmerking komt. De raad geeft in november zijn advies en zou voorrang kunnen verlenen aan bijvoorbeeld zorgpersoneel en kwetsbaren.

Foto Chandan Khanna/AFP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet wil optreden tegen desinformatie over coronavaccin