Laatste nieuws Covid-19

‘Ook oude coronaboete komt niet meer op strafblad’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

2.777 positieve coronatests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM is sinds donderdagmiddag 2.777 keer een positieve test op het coronavirus gemeld. Dat is opnieuw het hoogste dagaantal sinds de uitbraak van het coronavirus. Woensdag registreerde het RIVM 2.544 nieuwe besmettingen met het coronavirus ten opzichte van een dag eerder.

Sinds donderdagmiddag zijn 36 mensen opgenomen in een ziekenhuis om te worden behandeld aan de complicaties van Covid-19. De afgelopen 24 uur zijn zestien coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Die gegevens komen soms met enige vertraging binnen.

Het RIVM registreert al een week hogere aantallen besmettingen dan tijdens de eerste coronapiek in maart en april, toen het virus net zijn intrede had gemaakt in Nederland. De afgelopen dagen zijn in totaal 16.000 infecties gemeld. Groot verschil met de eerste coronagolf, is dat GGD’s nu veel meer mensen testen op het coronavirus. Het aantal zieke mensen ligt vooralsnog lager dan in de crisisfase afgelopen voorjaar.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 24 september, is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 CBS: coronavirus kan voor dip zorgen in groei levensverwachting

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Het kabinet trekt 1,4 miljard euro uit voor mensen die door de coronacrisis hun werk kwijtraken en op zoek moeten naar een andere baan. Werklozen worden begeleid door zogeheten regionale mobiliteitsteams, bestaande uit gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners.
 • Tot en met 13 september zijn meer dan 3.500 coronagerelateerde klachten ingediend bij de Inspectie SZW. Meer dan de helft van de meldingen gaat over onveilig en ongezond werken.
 • België verwacht in maart voor het eerst beschikking te hebben over een vaccin tegen het coronavirus. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline.
 • Het RIVM heeft sinds woensdagochtend 2.544 nieuwe meldingen binnengekregen over positieve coronatests. Dat zijn er bijna tweehonderd meer dan in de 24 uur daarvoor.
 • André Rouvoet, voorzitter van de koepelorganisatie van GGD’s, waarschuwt dat bij een stijging van het aantal besmettingen het bron- en contactonderzoek niet meer zinvol is. „Je kunt opschalen naar honderdduizend testen, maar als het percentage besmettingen zoals nu 6 procent is, dan is daar niet tegenop te testen.”
 • Coronaboetes die de afgelopen maanden zijn uitgedeeld, leiden toch niet tot een strafblad. Dat gaat het kabinet vrijdag besluiten, melden ingewijden aan de NOS en persbureau ANP.
 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat het kabinet, als het niet lukt om de testcapaciteit voldoende uit te breiden, de testlaboratoria desnoods zoud moeten nationaliseren.

Supporters Willem II vieren feest, houden zich niet aan coronaregels

Supporters van voetbalclub Willem II hebben donderdagavond voorafgaand aan Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC feestgevierd. Op beelden is te zien dat ze zich hierbij niet houden aan de coronaregels. Ze staan dicht op elkaar, dansen en zingen. De gemeente heeft een vergunning gegeven voor het evenement.

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen Omroep Brabant geen reden te zien om in te grijpen. „Voor het eerst in vijftien jaar spelen we Europees voetbal. En daar zijn we trots op”, zegt de woordvoerder. „We zijn niet gek en we weten ook wel dat er dan gefeest wordt.”

Op beelden is te zien dat supporters buiten op een groot scherm naar de wedstrijd kijken. Te horen is dat daar wordt opgeroepen om afstand te houden.

Willem II verloor van Rangers FC en werd daardoor uitgeschakeld in het Europese bekertoernooi. Een groep van ongeveer vijftig supporters van Willem II is donderdagavond in botsing bekomen met de Mobiele Eenheid, meldt Omroep Brabant. Daarbij werd met vuurwerk en blikken bier gegooid.

Supporters van Willem II voor de wedstrijd. Foto Jeroen Putmans/EPA

Deze update is donderdagnacht geactualiseerd. De botsing van een groep supporters met de ME is toegevoegd.

Maximumaantal toeschouwers tennistoernooi Roland Garros omlaag

In plaats van de gehoopte vijfduizend toeschouwers per dag, mogen er op het Franse tennistoernooi Roland Garros maar duizend mensen per dag komen, inclusief spelers. Dat heeft de Franse premier Jean Castex donderdag bekendgemaakt. In Frankrijk gelden vanaf maandag strengere beperkingen omdat het aantal coronabesmettingen in het land blijft stijgen.

Op donderdag werden er meer dan zestienduizend nieuwe besmettingen door het coronavirus gemeld in Frankrijk, het hoogste aantal besmettingen in een dag sinds het begin van de uitbraak in het land. In een toespraak op de nationale televisie noemde Castex de strijd tegen het virus „een race tegen de klok”. Ook waarschuwde hij dat gebieden weer in quarantaine kunnen worden geplaatst als de situatie niet verbetert.

Met name in grote steden als Parijs en Marseille zijn veel gemelde gevallen. In Marseille moeten alle horecazaken twee weken dicht, terwijl in Parijs alle cafés en restaurants om tien uur ’s avonds moeten sluiten. Het maximumaantal bezoekers bij sportevenementen werd verlaagd naar duizend, waardoor er dus fors minder bezoekers op het Roland Garros welkom zijn.

Bartholomeus, medisch directeur ziekenhuis Bernhoven, gekozen tot topvrouw van het jaar

Mariëlle Bartholomeus, medisch directeur bij ziekenhuis Bernhoven in Uden, is donderdag verkozen tot topvrouw van het jaar. Volgens de jury verdient ze de titel omdat ze „zichzelf niet op de voorgrond plaatst, maar helder leiderschap heeft getoond in deze crisis”. Volgens Jet Bussemaker, voorzitter van de jury, geeft Bartholomeus mensen „vertrouwen en zet hen in hun kracht”.

Twitter avatar topvrouw Topvrouw verkiezing Mariëlle Bartholomeus is uitgeroepen tot #Topvrouw van het Jaar 2020. Bartholomeus is medisch-directeur van Ziekenhuis @Bernhoven in Uden. Ze dankt de titel aan haar leiderschap tijdens de coronacrisis. (Bartholomeus met topvrouw-beeld hier op foto met familie). https://t.co/n4UHhcE1BG

De jury had dit jaar gekozen voor topvrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de coronacrisis. De andere twee genomineerden kwamen ook uit de zorgsector. Het ging om Conny Helder, bestuurder bij zorginstelling Tante Louise in Bergen op Zoom en Ellis Jeurissen, directeur van GGD Brabant-Zuidoost.

Aantal IC-opnames stijgt naar 106

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is donderdag gestegen naar 106. Dat zijn er twee meer dan woensdag. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds deze week wordt de signaalwaarde van het aantal IC-opnames op het coronadashboard van het Rijk wordt overschreven.

Op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis liggen nog eens 395 coronapatiënten. Dat zijn er 24 meer dan woensdag. In totaal liggen 501 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 26 meer dan woensdag. „Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt ondertussen in alle regio’s van het land”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Het LCPS spreidt patiënten om de drukte in de ziekenhuizen zoveel mogelijk evenredig te verdelen.”

Burgemeester Aboutaleb wil testlaboratoria desnoods nationaliseren

Als het niet lukt om de testcapaciteit voldoende uit te breiden, zou het kabinet de testlaboratoria desnoods moeten nationaliseren. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag gezegd tegen de regionale zender RTV Rijnmond. „Zonder andere mogelijkheden zou je kunnen zeggen: grijp in”.

Volgens de burgemeester wordt een deel van de testcapaciteit commercieel gebruikt, wat ten koste gaat van de capaciteit voor de GGD en ziekenhuizen. „Als je echt vindt dat het een heel gevaarlijke situatie is, kun je de capaciteit afbakenen en alleen voor de publieke zaak testen.” Als voorbeeld geeft de burgemeester de nationalisering van banken tijdens de financiële crisis in 2008.

Ook wil de burgemeester met het kabinet overleggen of landelijke maatregelen zouden moeten worden afgekondigd. „De kaart van Nederland kleurt nu zo rood, dat ik niet meer van regionale, maar van landelijke besmettingen spreek.”

Kwart dagelijkse coronatests gaat naar Duitsland

Een groot deel van de tests die in Nederland worden afgenomen gaan naar het buitenland voor analyse. Dat blijkt uit data die de NOS heeft opgevraagd bij de Landelijk Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCDK). Zo gaan iedere dag zo’n elfduizend tests naar laboratoria in Duitsland. Dat komt neer op een kwart van de dagelijks afgenomen coronatests.

In Nederland is al enkele weken een tekort aan testcapaciteit. Er kunnen iedere dag 46.000 tests worden afgenomen, wat volgens GGD’s zeker tienduizend te weinig is. Tijdens het coronadebat op maandag kreeg het kabinet hier kritiek op van de oppositie. In een poging om de testcapaciteit op te schalen wil het kabinet uiteindelijk 49.000 tests per dag naar Duitsland kunnen sturen.

Ook in Nederland wordt gewerkt aan extra testcapaciteit. Vanaf half oktober moet een deel van de testen die nu in Duitsland worden geanalyseerd, naar een laboratorium in Rijswijk gaan. Verder wordt er gesproken met laboratoria in België en Abu Dhabi om tests te laten analyseren.

‘Ook oude coronaboete komt niet meer op strafblad’

Coronaboetes die de afgelopen maanden zijn uitgedeeld, leiden toch niet tot een strafblad. Dat gaat het kabinet vrijdag besluiten, melden ingewijden aan de NOS en persbureau ANP. Ook nieuw opgelegde boetes zullen niet op de justitiële documentatie van de overtreder belanden. Die laatste verandering komt niet als een verrassing: minister van Justitie Ferd Grapperhaus en de Tweede Kamer toonden zich er begin september voorstander van.

In de regel wordt voor alle boetes boven de 100 euro een aantekening gemaakt op de justitiële documentatie, in de volksmond bekend als het strafblad. Zo’n aantekening kan problemen opleveren bij sollicitaties. Wie de coronaregels overtreedt, kan een boete van 390 euro krijgen - een sanctie die normaal gesproken dus op het strafblad terechtkomt. Twee weken geleden meldde Nieuwsuur dat coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie de boete ook willen verlagen naar 99 euro.

Het kabinetsbesluit zou ook gevolgen hebben voor minister Grapperhaus zelf. Vorige week vrijdag liet het OM weten dat de bewindsman alsnog een boete van 390 euro krijgt voor schendingen van de coronaregels op zijn bruiloft eind augustus. De strafbladaantekening die hem dat oplevert, zal vermoedelijk komen te vervallen. Premier Mark Rutte merkte vorige week trouwens op dat het hebben van een strafblad wat hem betreft „niet strijdig” is met het ministerschap.

Toen hij begin deze maand voorstelde de strafbladaantekening te schrappen, zei Grapperhaus dat een uitzondering zou gaan gelden voor grove overtredingen van de coronaregels. Het zou dan gaan om mensen die boa’s in het gezicht spugen. De Kamer was het met hem eens, en zei dat „gevaarzettende overtredingen” zoals het organiseren van coronafeestjes de overtreder gewoon op een strafblad moeten komen te staan.

Een handhaver vorige maand in het centrum van Rotterdam. Foto Sander Koning/ANP

Rouvoet waarschuwt: bij oplopen besmettingen, valt daar niet tegenop te testen

André Rouvoet, voorzitter van de koepelorganisatie van GGD’s, waarschuwt dat bij een stijging van het aantal besmettingen het bron- en contactonderzoek niet meer zinvol is. „Je kunt opschalen naar honderdduizend testen, maar als het percentage besmettingen zoals nu 6 procent is, dan is daar niet tegenop te testen”, zei hij tegen NPO Radio 1.

Andre Rouvoet, voorzitter van de GGD GHOR. Foto Jeroen Jumelet/ANP

„Je houdt het virus niet tegen met testen”, zei de voormalige politicus. Volgens Rouvoet moet dan worden nagedacht over „andere maatregelen”, zoals nu regionaal al gebeurt. Wanneer dat punt is bereikt, kan Rouvoet niet zeggen. Hij wil hierover in gesprek met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Ook vraagt hij organisaties niet te snel zelf testcapaciteit te regelen voor hun personeel via een commercieel lab. „Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is. Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan we al een tekort hebben bij de GGD-teststraten”, zei hij. „We concurreren nu met elkaar over dezelfde testmaterialen.” Daarom vraagt hij organisaties voorzichtig te zijn. „Test alleen degenen die het echt nodig hebben: de leraar die niet vervangen kan worden, een zorgmedewerker die contact heeft.”

Komend wintersportseizoen geen après-ski in Oostenrijk

Wie deze winter de ski’s wil onderbinden in Oostenrijk mag dat doen, maar na afloop een feestje bouwen is er niet bij. „Skiplezier, prima, maar zonder après-ski”, zei bondskanselier Sebastian Kurz donderdag. Zijn regering heeft volgens Oostenrijkse media een reeks maatregelen afgekondigd die de gebruikelijke après-skifeesten onmogelijk maken.

De belangrijkste beperking voor bars en feestzalen in skigebieden is dat alle gasten verplicht moeten te zitten. „Dicht opeengepakt staan, dansen en zingen in kleine bars is een mogelijke besmettingsbron”, zei minister van Toerisme Elisabeth Köstinger donderdag. „Daar nemen we afstand van.” Ook op terrassen in de open lucht zijn zitplekken verplicht. Verder moeten inzittenden van skiliften mondkapjes dragen en adviseert de overheid om skiklassen van maximaal tien deelnemers te vormen.

Dit voorjaar was de wintersport in Oostenrijk een grote bron van coronabesmettingen. Het coronacluster in het Tirolse ski-oord Ischgl was berucht: circa zesduizend mensen raakten daar besmet. Onder hen waren ook tientallen Nederlanders, die het virus in veel gevallen in eigen land verder verspreidden.

Een après-skibar in Tirol. Foto Getty Images

2.544 nieuwe positieve coronatests gemeld bij RIVM

Het RIVM heeft sinds woensdagochtend 2.544 nieuwe meldingen binnengekregen over positieve coronatests. Dat zijn er bijna tweehonderd meer dan in de 24 uur daarvoor. Ook zijn er 25 meldingen gemaakt van ziekenhuisopnames wegens Covid-19, iets minder dan de 32 van dinsdag op woensdag. Die ziekenhuisopnames hebben niet per se allemaal in het afgelopen etmaal plaatsgevonden. Soms worden ze met vertraging aangemeld bij het RIVM.

Woensdag passeerde het totale aantal besmettingen in Nederland de 100.000. Het RIVM registreert al een week hogere aantallen besmettingen dan tijdens de eerste coronapiek in maart en april, toen het virus net zijn intrede had gemaakt in Nederland. Groot verschil met toen is dat de GGD’s in Nederland nu veel meer tests uitvoeren. Het aantal zieke mensen ligt vooralsnog lager dan in de crisisfase afgelopen voorjaar.

Limburg-Noord verbiedt sinterklaasintochten

In het noorden en midden van Limburg mogen dit jaar geen sinterklaasintochten worden gehouden. De intochten zijn „niet of nauwelijks te organiseren” met de huidige coronamaatregelen, schrijft de veiligheidsregio Limburg-Noord donderdag in een persbericht.

Het besluit is genomen in overleg met de burgemeesters van vijftien gemeenten in de regio. Met oog op de „verontrustende stijging” van het aantal besmettingen is het „zeer onverstandig” om de intochten door te laten gaan, zo luidt de verklaring. „De risico’s voor de openbare orde en publieke gezondheid zijn te groot.”

Om te voorkomen dat tussen gemeenten verschillen ontstaan en grote groepen mensen in omliggende gemeenten het feest vieren, zal het verbod gelden in de hele regio Noord-Limburg. Sinterklaas is nog wel welkom bij „kleine of virtuele bijeenkomsten”.

Een sinterklaasintocht in Oude Ade en Rijpwetering in 2019. Foto Novi Zijlstra

Bezoek koning Willem-Alexander aan Duitsland gaat niet door

Het werkbezoek van koning Willem-Alexander aan Duitsland dat voor volgende week gepland stond, gaat niet door. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt. De koning zou naar Münster gaan, maar omdat de Duitse autoriteiten vorige week het reisadvies voor Noord- en Zuid-Holland hebben aangescherpt, is besloten de reis af te gelasten.

Het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, voegde op 16 september Zuid-Holland en Noord-Holland toe aan de lijst met risicogebieden voor coronabesmetting. Woensdag kwam de provincie Utrecht daar nog bij. Willem-Alexander woont in paleis Huis Ten Bosch in Den Haag en zou dus bij aankomst in Duitsland moeten voldoen aan strenge regels die gelden voor reizigers uit risicogebieden. De vorst zou verplicht zijn geweest een coronatest te ondergaan en had mogelijk in quarantaine gemoeten.

De bedoeling was dat Willem-Alexander in Münster samen met de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier een bezoek zou brengen aan het Duits-Nederlandse legerkorps dat in de stad is gelegerd. Willem-Alexander en Steinmeier zouden ook langs gaan bij een ziekenhuis in Münster waar afgelopen voorjaar overgeplaatste Nederlandse coronapatiënten werden verpleegd op de intensive care.

Voor de koning zou het uitstapje naar Duitsland zijn eerste officiële werkbezoek aan het buitenland zijn geweest sinds het uitbreken van de coronacrisis. Privé ging Willem-Alexander al wel de landsgrens over: hij zat in juli en augustus met koningin Máxima en hun drie kinderen een paar weken in Griekenland. Daar raakte het koninklijk paar in opspraak vanwege een foto met een Griekse ober, waarop zij zich niet aan de anderhalve meter afstand houden.

Koning Willem-Alexander met mondkapje bij een bezoek aan een teststraat in Leiderdorp, twee weken geleden. Foto Remko de Waal/ANP

Belgische minister: eerste vaccindoses beschikbaar in maart

België zou in maart voor het eerst de beschikking moeten hebben over een vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag gezegd, melden Belgische media. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline.

De Belgen hebben al een plan van aanpak liggen voor als het vaccin er eenmaal is. De eerste 1,5 miljoen van de in totaal 7,5 miljoen bestelde vaccindoses gaan naar zorgpersoneel. Daarna zijn de meest kwetsbare Belgen aan de beurt, staat in een strategie die is bedacht door de Hoge Gezondheidsraad en goedgekeurd door de regering.

Lees ook: Volg de wereldwijde race naar een vaccin

Ook Nederland verwacht begin volgend jaar met inenten tegen corona te kunnen beginnen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schreef woensdag aan de Tweede Kamer dat Nederland met twee vaccinproducenten contracten heeft afgesloten. Met vier andere zijn „gesprekken succesvol afgesloten”. Enkele van deze vaccins doorlopen nu de laatste testfases. „Indien deze testresultaten succesvol zijn, kunnen de vaccins in de eerste maanden van 2021 beschikbaar zijn”, aldus De Jonge.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Sunweb gaat geld teruggeven bij ‘code oranje’

Nederlandse reizigers die vanaf donderdag een vakantie boeken bij reisorganisatie Sunweb en tussen 15 december 2020 en 15 mei 2021 vertrekken, kunnen hun geld terugkrijgen als hun bestemming binnen twee weken voor vertrek wordt aangemerkt als risicogebied vanwege het coronavirus. Dat maakt de organisatie donderdag bekend. Mensen die gebruik maken van de regeling krijgen binnen twee weken hun geld terug.

Tot nu toe konden reizigers een voucher krijgen wanneer hun reis vanwege een door de overheid aangescherpt reisadvies niet kon doorgaan. De vouchers, waarmee klanten een reis kosteloos kunnen omboeken, blijven ook een optie. Alle vouchers die reisorganisaties aangesloten bij branchevereniging ANVR aanbieden, kunnen na een jaar tijd worden verzilverd voor geld.

Eerder deze maand kwam kritiek vanuit de Tweede Kamer op luchtvaartmaatschappijen omdat deze goedkope vluchten aanbieden naar landen die zijn aangemerkt als ‘oranje’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen noodzakelijke reizen naar de gebieden te maken en in sommige gevallen bij terugkeer tien dagen in quarantaine te gaan. Geen enkele reisorganisatie biedt nu reizen naar oranje bestemmingen aan, aldus voorzitter van de ANVR Frank Oostdam tegen NRC.

Een restaurant in Barcelona. Voor Nederlanders geldt de stad momenteel als risicogebied. Foto AP/Emilio Morenatti

Personeel Brabants wooncentrum met de dood bedreigd na oproep Viruswaarheid

Personeel van een woonzorgcentrum in het Brabantse Goirle is twee weken geleden met de dood bedreigd na een oproep van Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid. Een woordvoerder van de overkoepelende zorgorganisatie Thebe bevestigt de bedreigingen donderdag na berichtgeving van het Brabants Dagblad. Engel riep zijn volgers op actie te ondernemen nadat het woonzorgcentrum Guldenakker tijdelijk op slot ging vanwege interne coronabesmettingen.

Het wooncentrum kreeg zes dreigtelefoontjes en twaalf e-mails. In een van de telefoontjes werd een medewerker ‘een langzame, pijnlijke en eenzame dood’ toegewenst. Na overleg werd besloten geen aangifte te doen, zo zegt de woordvoerder: „Wij snappen goed dat de maatregelen die wij moesten treffen emoties oproepen bij sommige mensen, dat doet het bij ons ook. Bovendien rekenen we erop dat Engel nooit de bedoeling heeft gehad dat we werden bedreigd met de dood.” Engel zegt tegen het Brabants Dagblad dat dit inderdaad niet zijn bedoeling is geweest.

De Viruswaarheid-leider bleek achter de actie van tientallen BN’ers te zitten die een filmpje op Instagram plaatsten waarin ze aankondigden niet langer mee te willen doen aan de coronamaatregelen. Onder anderen Thomas Berge, Yes-R en Famke Louise deden eraan mee. Meerdere BN’ers, onder wie de genoemden, betuigden woensdag spijt. Sommigen haalden het filmpje offline.

Ruim 3.500 coronaklachten ingediend bij Inspectie SZW

Tot en met 13 september zijn meer dan 3.500 coronagerelateerde klachten ingediend bij de Inspectie SZW. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag na berichtgeving van De Telegraaf. Zo’n 60 procent van de meldingen gaat over onveilig en ongezond werken.

„Er komen veel klachten binnen over onvoldoende afstand op werkplekken of dat er zieke collega’s aan het werk zijn”, zegt een woordvoerder van de inspectie. Ook heeft de inspectie tientallen meldingen gekregen dat thuiswerken niet wordt toegestaan door de werkgever, terwijl de werkzaamheden dat wél toelaten. Ongeveer 7 procent van het totale aantal meldingen ging over (on)eerlijk werk. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mogelijk misbruik van subsidieregelingen.

Meldingen in verband met Covid-19 krijgen prioriteit. Zo’n 70 procent van de meldingen is in onderzoek genomen, zegt de inspectie. Het overige deel wordt niet verder onderzocht. Bijvoorbeeld omdat de melder zijn klacht heeft ingetrokken of omdat de inspectie vermoedt dat er geen sprake is van een overtreding. Een derde van alle meldingen is doorverwezen, omdat deze niet bedoeld waren voor SZW.

Kabinet presenteert sociaal pakket van 1,4 miljard euro voor werkzoekenden

Het kabinet trekt 1,4 miljard euro uit voor mensen die door de coronacrisis hun werk kwijtraken en op zoek moeten naar een andere baan. Regionale mobiliteitsteams bestaande uit gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners gaan hen daar gericht bij begeleiden, schrijven minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer. Werkzoekenden moeten bij één loket terecht kunnen voor hulp.

Met deze aanpak wil het kabinet voorkomen dat mensen in een uitkering terechtkomen. „Door het coronavirus verdwijnt of verschuift werk. Tegelijkertijd ontstaat er ook nieuw werk”, stellen Koolmees en Van ’t Wout. „Het kabinet wil de mensen die nu in onzekerheid verkeren de zekerheid geven dat ze aanspraak kunnen maken op passende begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk en inkomen.”

De Tweede Kamer debatteert donderdag vanaf 10.15 uur over een derde pakket aan economische steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De zogeheten NOW- en Tozo-regelingen om bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen worden wat het kabinet betreft verlengd tot volgende zomer, maar wel langzaam afgebouwd. Het nu gepresenteerde sociaal pakket van 1,4 miljard euro komt daar bovenop en vloeit voort uit een door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen motie van de PvdA, die aandrong op betere garanties voor de overgang naar ander werk.

Van dat bedrag gaat 683 miljoen euro naar ondersteuning en begeleiding van werknemers naar nieuw werk, bijna 200 miljoen euro naar ontwikkeladviezen en kosteloze om- en bijscholing, 150 miljoen naar mensen met schulden en wordt er ook geld vrijgemaakt om jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Israël scherpt lockdown verder aan

Vanaf komende vrijdag gaat Israël twee weken in een „complete lockdown”. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekendgemaakt in een videoboodschap. De Israëlische gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag een nieuw dagrecord van 6.950 nieuwe coronabesmettingen.

Sinds afgelopen vrijdag golden in Israël al strenge nieuwe lockdownmaatregelen. Zo zijn er forse uitgaansbeperkingen van kracht en zijn de scholen gesloten. Maar om overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen is dat niet genoeg, zegt Netanyahu: „Als premier ben ik verplicht al uw levens te beschermen en iedereen moet goed begrijpen dat dit een levensbedreigende situatie is”, zei hij in zijn videoboodschap. „Daarom is er geen andere keus. We moeten ingrijpende beslissingen nemen en levens redden - met uw hulp.”

Lees ook: Mokkend gaat Israël voor de tweede keer in lockdown

De exacte maatregelen van de aangescherpte lockdown zijn nog niet officieel gecommuniceerd, maar volgens The Jerusalem Post gaan alle niet-essentiële winkels en instellingen dicht, blijven synagoges het grootste deel van de tijd gesloten, mogen mensen alleen met directe gezinsleden samenzijn en wordt het openbaar vervoer sterk beperkt. Mogelijk gaat ook de internationale luchthaven Ben-Gurion dicht.

Protesten blijven onder voorwaarden wel toegestaan. Er is de afgelopen maanden fel geprotesteerd tegen Netanyahu en zijn beleid. De nieuwe lockdown lijkt daarmee strenger te worden dan die van maart aan het begin van de coronacrisis.

Het laatste nieuws

Welkom in een blog waar NRC de laatste ontwikkelingen bijhoudt rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van woensdag 23 september was:

 • Voor het eerst in ruim drie maanden liggen er meer dan honderd mensen met Covid-19 op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen. Op het coronadashboard van de Rijksoverheid overschrijdt het aantal IC-opnames voor het eerst sinds mei de signaalwaarde.
 • De Nederlandse economie ligt diep in een laagconjunctuur, een fase waarin het slechter gaat met de economie, blijkt uit cijfers van het CBS. Uit die cijfers werd tevens definitief duidelijk dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent is gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019.
 • De gemeente Rotterdam trekt in totaal 21,6 miljoen euro uit om de faillissementen te voorkomen van Diergaarde Blijdorp en evenementencentrum Ahoy. Beide zitten in de problemen vanwege de coronacrisis.
 • Het Leidse biotechbedrijf Janssen start een fase 3 klinische studie met 60.000 proefpersonen met een vaccinkandidaat tegen het coronavirus. Het Amerikaanse moederbedrijf van de Nederlandse farmaceut, Johnson & Johnson, hoopt de resultaten van de laatste testfase eind dit jaar of begin volgend jaar naar buiten te kunnen brengen.

Lees hier het blog van woensdag 23 september terug