België: ‘contactbubbel’ wordt advies, geen verplichting

De mondmaskerplicht in België wordt opgeheven. Mondmaskers buiten zullen enkel nog op drukke plaatsen op moeten, en niet meer – zoals in onder meer Brusselse gemeenten – overal op straat. Ook de veel bekritiseerde ‘contactbubbel’ wordt aangepast, heeft de Belgische Nationale Veiligheidsraad woensdag besloten.

Sinds juli mocht elk gezin slechts met in totaal vijf andere personen nauw contact hebben. Nu mag elke Belg zelf elke maand maximaal vijf contacten kiezen die binnen de anderhalve meter mogen komen. De ‘bubbel’ is bovendien niet langer verplicht, maar slechts een advies. Ook de verplichte quarantaine, bijvoorbeeld bij terugkomst uit een ‘rode zone’, wordt versoepeld, en teruggebracht van veertien dagen naar een week.

België kleurde woensdagochtend rood op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding. Dat de Veiligheidsraad woensdag toch besloot de maatregelen niet te verstrengen, past bij de aankondiging dat de raad vandaag zou komen met een behapbare strategie voor de langere termijn. België hoopt met de aangepaste maatregelen zo veilig mogelijk te kunnen terugkeren „naar een zo normaal mogelijke situatie”, zei premier Sophie Wilmès op de persconferentie. Met dat doel wordt ook gewerkt aan een vaste ‘epidemiebarometer’, die de ernst van de situatie en de bijbehorende maatregelen overzichtelijk en voorspelbaarder maakt. Eind september krijgt België een corona-app.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet wil optreden tegen desinformatie over coronavaccin