Uitspraak over ‘vermoorden’ Baudet volgens Hogeschool uit verband gerukt

College filosofie De Haagse Hogeschool betreurt „de verkeerde indruk” die is gewekt door een docent die filosofeerde over een mogelijke moord op Thierry Baudet. Forum voor Democratie is niet tevreden met die uitleg.
Fractieleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie bij de Algemene Politieke Beschouwingen 2020.
Fractieleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie bij de Algemene Politieke Beschouwingen 2020. Foto Remko de Waal/ANP

De Haagse Hogeschool heeft gereageerd op een videofragment van een filosofiedocent die tijdens een college leek te speculeren over het vermoorden van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Volgens de onderwijsinstelling is het bewuste fragment „uit zijn verband getoond”. De Hogeschool betreurt in een korte verklaring „de verkeerde indruk” die is gewekt. Forum voor Democratie sprak gelijk na het zien van het fragment haar sterke afkeur uit en veroordeelt alle „haat” en „geweldsfantasieën” tegen Baudet.

In een college filosofie stelde de docent studenten de vraag: „Want als ik wél Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet?”. Daarna lijkt ze wat te schrikken van haar eigen woorden: „Sorry, dit wordt opgenomen. Ik moet een beetje voorzichtig zijn met wat ik zeg, natuurlijk.”

Lees ook: Baudet koestert zijn eigen mediazuil

Na de ophef die over het fragment ontstond stelde de Haagse Hogeschool een kort onderzoek in en laat op basis daarvanweten dat de uitspraken van de docent onderdeel uitmaakten van een filosofie college ethiek. „In dit college worden ethische vraagstukken behandeld. In de context van het gehele betoog van de docente is volstrekt duidelijk hoe de vragen, die in het bewuste fragment te zien zijn, zijn bedoeld”, stelt de hogeschool. Verder laat de onderwijsinstelling weten:

„Vanuit ethisch perspectief heeft de docente een voorbeeld gegeven van onjuist redeneren. Er is op geen enkele manier sprake van aanzet tot haat of erger. Wij betreuren het dat deze citaten uit hun verband zijn getoond en daarmee een verkeerde indruk kunnen wekken.”

Een woordvoerder van Forum voor Democratie liet dinsdagavond aan NRC weten niet tevreden te zijn met de uitleg van de Hogeschool: „Waar de Haagse Hogeschool dit als een onschuldig potje filosoferen afdoet, zijn bedreigingen op basis van het waanidee ‘Baudet=Hitler’ aan de orde van de dag.”

Update: Dit bericht is dinsdagavond 22 september om 20.50 uur geactualiseerd met een korte reactie van Forum voor Democratie op de verklaring van de Haagse Hogeschool.