Trump wil dat VN China aansprakelijk stellen voor coronacrisis

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Verenigde Naties de Chinese regering aansprakelijk stellen voor de uitbraak van het coronavirus. „De Chinese regering en de Wereldgezondheidsorganisatie [WHO], die praktisch door China wordt gecontroleerd, hebben ten onrechte verklaard dat er geen bewijs is voor overdracht van mens op mens”, zei hij in een vooraf opgenomen videotoespraak bij de 75ste Algemene Vergadering van de VN.

„We moeten het land dat deze plaag op de wereld heeft losgelaten verantwoordelijk houden”, zei Trump afwisselend sprekend over „het China-virus” en „de onzichtbare vijand”. Dinsdagmiddag werd bekend dat er volgens de Johns Hopkins Universiteit inmiddels meer dan 200.000 mensen in de Verenigde Staten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

President Trump herhaalde tijdens zijn toespraak nog maar eens dat China te weinig heeft gedaan om verspreiding van het virus te voorkomen.

De Chinese president Xi Jinping zei in een eveneens vooraf opgenomen boodschap voor de VN-vergadering dat de strijd tegen het virus niet mag worden misbruikt voor politieke doeleinden. Hij zei volgens Reuters „geen intentie te hebben een koude of hete oorlog uit te vechten met welk land dan ook.” Xi beloofde een eventueel Chinees vaccin tegen corona voor iedereen toegankelijk te maken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis