Rechter: posterijen moeten verkiezingspost met prioriteit behandelen

De Amerikaanse posterijen moeten alle post die verband houdt met de komende verkiezingen met prioriteit behandelen, en personeel zo nodig overuren laten maken om ervoor te zorgen dat alle verkiezingspost wordt verwerkt. Dat heeft een federale rechter maandag bepaald, meldt persbureau Reuters.

De United States Postal Service moet waar mogelijk alle verkiezingspost behandelen als eersteklas post, en „alle overuren goedkeuren die worden aangevraagd” tussen 26 oktober en 6 november, aldus rechter Victor Marrero in New York. De verkiezingen, waarbij wegens de coronapandemie naar verwachting op grote schaal zal worden gestemd via de post, worden op 3 november gehouden.

Marrero wees er in zijn oordeel op dat bij vorige verkiezingen, tot aan 2018, verkiezingspost doorgaans met prioriteit werd verwerkt, ook als deze was verstuurd als gewone post.

Trumps tegenstanders beschuldigen zijn regering ervan de posterijen met bezuinigingen tegen te werken, in een poging stemmen per post te bemoeilijken. Trump beweert, zonder bewijs, dat stemmen per post fraudegevoelig is. Trump en zijn Republikeinse partijgenoten vrezen dat stemmen per post de opkomst bij de verkiezingen zal stimuleren, wat Democraten ten goede zou kunnen komen.

Regels over briefstemmen zijn de inzet van meerdere rechtszaken in verschillende staten. Vorige week blokkeerde een rechter in de staat Washington omstreden veranderingen aan de federale posterijen, die de bezorging van post landelijk hadden vertraagd. Hij vaardigde op verzoek van veertien staten een rechterlijk bevel uit tegen de regering-Trump en de US Postal Service, om omstreden wijzigingen die in juli zijn afgekondigd op te schorten.

Onder die veranderingen was een zogeheten beleid om ‘post achter te laten’. Volgens die maatregel moesten vrachtwagens op vaste tijden vertrekken, ongeacht of alle post was geladen. Volgens de rechter vormden die wijzigingen een „politiek gemotiveerde aanval” op de efficiëntie van het postbedrijf in de aanloop naar de verkiezingen. Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Rechter Wisconsin: briefstemmen tot zes dagen na verkiezingen meetellen