Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis

Het kabinet ligt vanavond scherp onder vuur tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis. De oppositie heeft vooral kritiek op het gebrek aan testcapaciteit en de aangepaste mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg.

Zo was GroenLinks-leider Jesse Klaver fel over de aanpassing van het mondkapjesbeleid van het RIVM, dat stilzwijgend gebeurde. „Ik heb nu het idee dat er gelogen wordt”, zei hij.

Het ministerie van Volksgezondheid zei aan het begin van de coronacrisis meermaals dat schaarste aan beschermingsmiddelen geen rol speelde in het advies aan zorgpersoneel in de ouderenzorg om geen mondkapje te dragen. Eind augustus werd dat advies zonder toelichting aangepast, en werd het dragen van een mondkapje wél aangeraden. Volgens Klaver is het van belang fouten toe te geven om het vertrouwen van de bevolking te behouden.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat de regering niet naar steeds naar anderen moet wijzen. „Premier Rutte geeft voortdurend iedereen de schuld, behalve het kabinet. Het ligt aan de voetbalsupporters, de pret-testers of tante Sjaan, maar niet aan het kabinet.” PVV-leider Geert Wilders spreekt van „een enorme bende” en gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).

Ook fractievoorzitter Rob Jetten van coalitiepartij D66 spoort de regering aan tot een voortvarender aanpak om draagvlak onder de bevolking te behouden: „Mensen houden zich wel aan de regels als de overheid het zelf op orde heeft.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis