Tabak

NVWA start onderzoek naar sigaretten met verboden mentholsmaak of -geur

Tabak De NVWA onderzoekt sigaretten die mogelijk naar menthol smaken. Dergelijke prettige smaakjes zijn sinds mei verboden in de EU.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een onderzoek begonnen naar sigaretten die mogelijk illegaal naar menthol ruiken of smaken. Dat bevestigt de toezichthouder na vragen van NRC. Mentholsigaretten zijn sinds mei verboden in de Europese Unie, omdat mentholsmaak roken aangenamer maakt terwijl de EU roken juist wil ontmoedigen.

Een sigaret „mag geen andere karakteristieke geur of smaak hebben dan die van tabak”, zegt Reinskje Talhout, tabaksonderzoeker bij het RIVM. Toegevoegde aroma’s zijn niet verboden, maar mogen niet te proeven of te ruiken zijn.

De NVWA wil gedurende het onderzoek niet zeggen om welk merk sigaretten het gaat. Bekend is dat tabaksfabrikant British American Tobacco bij de toezichthouder een klacht heeft ingediend tegen Japan Tobacco International (JTI). Deze fabrikant maakt Camel Activate-sigaretten, waarvan meerdere smaakvarianten bestaan. BAT meent dat concurrent JTI aan „concurrentievervalsing” doet.

De NVWA noemt zijn eigen onderzoek „tijdrovend”, omdat voldaan moet worden aan voorgeschreven Europese procedures. BAT liet zelf ook onderzoek uitvoeren. Dat bestempelde Camel Activate-sigaretten onder meer als ‘fruitig’ en ‘citrusachtig’. Dat is niet toegestaan. RIVM-onderzoeker Talhout noemt de uitkomst van dat onafhankelijke onderzoek „een sterk signaal”.

JTI zegt in een reactie dat het sigaretten met een zeer laag mentholgehalte verkoopt, maar ontkent dat deze producten een „duidelijk waarneembare geur of smaak” hebben.

Tabaksfabrikanten hebben in aanloop naar het mentholverbod van mei alternatieve mentholproducten ontwikkeld. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) vindt dat geen goede ontwikkeling. Hij wil deze producten met smaakjes verbieden. De inzet is om dit najaar een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen.

Sigaret met een luchtje p. E5