Minder sterke daling consumentenuitgaven in juli

Consumenten hebben afgelopen juli 6,2 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De krimp is lager dan in de vier voorgaande maanden. In april, tijdens het begin van de coronacrisis, was er sprake van een recorddaling van 17 procent ten opzichte van april 2019.

Huishoudens gaven in juli vooral minder geld uit aan restaurants, theaters, pretparken en sportscholen en maakten ook minder gebruik van het openbaar vervoer. Het gebruik van deze diensten daalde met 14 procent. Aan telefoon- en internetabonnementen werd wel meer geld uitgeven. Volgens het CBS besteden consumenten vooral meer geld aan duurzame goederen, zoals elektrische apparatuur, woonartikelen en auto’s. Deze bestedingen stegen met 9,8 procent.

Het vertrouwen van consumenten in de economie blijft volgens het CBS erg laag. In september kwam het consumentenvertrouwen uit op min 28, in augustus stond dit op min 29. Het blijft daarmee ver onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (min zes). Het CBS meet dit vertrouwen door consumenten te vragen naar hun oordeel over de economie en hun financiële situatie. Wat opvalt is dat consumenten in september minder geneigd zijn om grote aankopen te doen dan een maand eerder het geval was.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis