Clifford (61) bij een bushalte op Amsterdam Avenue, New York City, op 24 maart 2020.

Foto Peter Turnley

Met camera en mondkapje door New York

Wat doe je als je als fotograaf in New York bent tijdens het hoogtepunt van de corona-epidemie? Binnen blijven of erop uitgaan? De Amerikaanse fotojournalist Peter Turnley (65) besloot tot het laatste. Kort nadat hij terugkwam van een reportage op Cuba, kondigde de gouverneur van New York op 20 maart de lockdown af. Winkels en bedrijven (non-essential businesses) moesten de deuren sluiten en inwoners, afgezien van mensen met cruciale beroepen, werd opgedragen binnen te blijven.
Turnley, al veertig jaar fotojournalist, pakte zijn Leica en ging de straat op. Wat hij aantrof was onwerkelijk: verlaten straten, overal stilte, leegte, niets. Ineens zag hij hoeveel daklozen er door Manhattan zwierven. De fotograaf, die vanwege zijn leeftijd best bang was om besmet te raken, besloot de weinige mensen die hij aantrof aan te spreken. „Ik had geen vooropgezet plan, ik vroeg gewoon of ik ze mocht fotograferen.” Wel stelde hij telkens drie vragen: ‘Wat is je naam? Hoe oud ben je? Op welke manier raakt deze crisis je? Zo slenterde hij de stad door. Diezelfde avond maakte hij een selectie van de beelden en postte deze op Facebook en Instagram. De respons op zijn werk, de volgende dag, bleek enorm. ,,Mensen van over de hele wereld konden zich ermee identificeren.”

Fotograaf Peter Turnley in de metro terug naar huis vanuit Coney Island, buiten New York. Foto Michelle Zaffino.

Vanaf die dag ging Turnley iedere dag de straat op. Elke dag fotografeerde hij de pakjesbezorgers, verpleegkundigen, artsen en portiers. „Hardwerkende Amerikanen, mensen met lage inkomens die, ondanks alle risico’s, met toewijding en waardigheid hun werk bleven doen.” En iedere keer tekende hij hun verhalen op. Het gaf hem hoop. Het resultaat van zijn werk is nu tot 27 september te zien op fotofestival Visa pour L’image in Perpignan. En vorige week kwam zijn fotoboek uit, getiteld A New York–Paris Visual Diary. The Human Face of Covid-19. Meer info op www.peterturnley.com.

Erika, een verpleegkundige die werkt met Covid-19-patiënten, Lenox Hill Hospital (10 mei 2020). Foto Peter Turnley

Uitvaart voor Anthony ‘Tony’ Thomas, een bekende ambulanceverpleegkundige in de New Yorkse regio, die overleed aan Covid-19-gerelateerde klachten. Bay Ridge, Brooklyn, New York (30 april 2020). Foto Peter Turnley

Uitvaart van verpleegkundige Anthony Thomas, Bay Ridge, Brooklyn (30 april 2020). Foto Peter Turnley

Buschauffeur op de hoek van 81st Street en Columbus Avenue, New York (4 april 2020). Foto Peter Turnley

Mike Galloway, werkzaam op de spoedeisende hulp, buiten Elmhurst Hospital (29 maart 2020). Foto Peter Turnley

Yanan (30) uit de Chinese stad Wuhan waar het Covid-19-virus werd ontdekt, loopt hard op Brooklyn Bridge, NYC (26 maart 2020). Foto Peter Turnley

Rachelle, eerstehulpverpleegkundige die werkt met Covid-19-patiënten, en Rob op de veerboot naar Staten Island (21 april 2020). Foto Peter Turnley

Upper West Side, New York (9 april 2020). Foto Peter Turnley

Een gezin in de Upper West Side van New York applaudisseert voor zorgpersoneel (1 april 2020). Foto Peter Turnley

Adream, Yonte en Jordan op Times Square, New York (maart 2020). Foto Peter Turnley

Simi, verpleegkundige uit Los Angeles, die werkt met Covid-19-patiënten in Lenox Hill Hospital, New York (10 mei 2020). Foto Peter Turnley

Turnley toont in zijn expositie ‘The Human Face of Covid-19-New York City’ hoe zijn woonplaats op straat eruitzag tijdens de lockdown. Foto Peter Turnley

Bewoners van de Upper East Side in New York spreken hun waardering uit voor het personeel van het naburige Lenox Hill Hospital (12 mei 2020). Foto Peter Turnley