Landelijk Coördinatiecentrum gaat bezetting ic-bedden weer bijhouden

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat verantwoordelijk is voor het verdelen van coronapatiënten, start woensdag weer met de inventarisatie van beschikbare ziekenhuisbedden voor patiënten met Covid-19.

Het aantal ziekenhuisopnames is snel aan het toenemen en voorkomen moet worden dat de reguliere zorg weer in het gedrang komt, stelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Uitgangspunt bij een tweede golf covidpatiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen.”

Het LCPS stond sinds eind mei ‘op de waakvlamstand’ en inventariseert bij ziekenhuizen hoeveel ic-bedden er beschikbaar zijn voor coronapatiënten en hoeveel bedden op verpleegafdelingen. Ook houdt het centrum bij hoeveel bedden op de intensive care er zijn bestemd voor mensen met andere aandoeningen. En dat is nu echt weer nodig, zegt Kuipers: „Er bereiken ons al weer verzoeken om ook bovenregionaal patiënten te spreiden nu het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt.”

Er zijn de afgelopen dagen binnen regio’s al wel patiënten overgeplaatst van het ene naar het andere ziekenhuis, maar nog niet tussen regio’s. Het LCPS zat tijdens de eerste fase van de coronacrisis in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, maar wordt nu gevestigd bij de Landelijke Meldkamer Samenwerking in Zeist.

Er verblijven momenteel 91 coronapatiënten op de intensive care, meldt het centrum dinsdag. Dat zijn er zes meer dan de dag ervoor.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis