EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine, EU-top uitgesteld

Omdat EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine moet, wordt de ingelaste topontmoeting van Europese regeringsleiders deze week uitgesteld. Een beveiliger met wie de voorzitter van de Europese Raad vorige week nog in nauw contact stond, is positief getest. Michel zelf testte volgens een woordvoerder gisteren nog negatief, maar gaat ook in quarantaine. De topontmoeting wordt verplaatst naar volgende week.

Tijdens de topontmoeting zouden regeringsleiders onder andere spreken over de spanningen tussen Turkije en Griekenland in de Middellandse Zee en de situatie in Wit-Rusland. Gehoopt werd dat regeringsleiders het een maand na de aankondiging eindelijk eens zouden kunnen worden over sancties tegen Wit-Russische functionarissen. Maandag slaagden ministers van Buitenlandse Zaken er niet in overeenstemming te bereiken over sancties. Cyprus blokkeert die, omdat het land gelijktijdig sancties tegen Turkije wil invoeren.

Dat de top wordt uitgesteld betekent dat nu in de eerste helft van oktober twee ontmoetingen van regeringsleiders plaatsvinden. Op 15 en 16 oktober staat ook al een top gepland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis