Coronafonds heeft 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan zieke zorgmedewerkers

Het speciale coronafonds voor zorgmedewerkers die zelf ernstig ziek zijn geworden, heeft inmiddels 1,2 miljoen euro uitgekeerd, heeft de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) dinsdag bekendgemaakt. De uitkeringen zijn gegaan naar dertig zorgverleners die op de intensive care zijn beland en naar nabestaanden van zes overleden zorgverleners.

Het fonds is een initiatief van twee artsen in het UMC Utrecht en wordt gevuld met donaties van bedrijven, particulieren en andere organisaties. De uitkering na een IC-opname bedraagt 30.000 euro en na een overlijden 50.000 euro.

Er zijn tot nu toe 49 aanvragen binnengekomen van mensen „in de frontlinie” van coronazorg die zelf ziek zijn geworden, waarvan er 36 zijn afgehandeld. De meeste aanvragen komen uit Zuid-Holland (12), Noord-Brabant (12) en Gelderland (7).

Er is tot nu toe 4,1 miljoen euro binnengekomen bij ZWiC en het kabinet verdubbelt dat bedrag, waardoor er voorlopig nog meer dan voldoende geld beschikbaar is om zieke zorgverleners financieel bij te staan. De stichting verwacht wel dat de komende periode steeds aanvragen binnen zullen blijven komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis