Laatste nieuws Covid-19

Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Nog eens acht regio’s krijgen deze week waarschijnlijk status ‘zorgelijk’

Het aantal regio’s waar het aantal nieuwe coronabesmettingen ‘zorgelijk’ wordt geacht, zal deze week waarschijnlijk stijgen van zes naar veertien. Dat zei premier Mark Rutte vanavond tijdens het coronadebat met de Tweede Kamer. Eerder op de dag zei RIVM-directeur Jaap van Dissel al dat Nederland zich op „een kantelpunt” in de coronacrisis bevindt.

Er zijn drie waakzaamheidsniveau’s voor de ontwikkeling van het virus in een regio is te zien op het coronadashboard van de Rijksoverheid: waakzaam (niveau 1), zorgelijk (niveau 2) en ernstig (niveau 3). Premier Rutte zei dinsdagavond tegen de Kamer dat hij ervan uitgaat dat deze week acht nieuwe regio’s in de categorie ‘zorgelijk’ belanden.

Op dit moment zitten zes regio’s op dat niveau: Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Hollands Midden, Kennemerland, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht. Daar zijn extra maatregelen genomen, zoals het eerder sluiten van de horeca.

Rutte maakte niet duidelijk welke acht regio’s ook de status ‘zorgelijk’ zullen krijgen en ook niet of er nieuwe maatregelen in de maak zijn. Wel zei de premier dat het kabinet samen met de regio’s „druk bezig” is om een tweede lockdown te voorkomen.

Rutte houdt vol dat mondkapjesadvies medische afweging was

Premier Mark Rutte houdt vol dat het RIVM-advies aan personeel in de ouderenzorg om geen mondkapjes te gebruiken, gebaseerd was op een medische beoordeling en niet op schaarste aan materiaal. Rutte: „De sector vroeg aan het RIVM: zijn mondkapjes noodzakelijk? Het antwoord was: medisch gezien niet”, zei Rutte in debat met een uiterst kritische Tweede Kamer vanavond. „Vervolgens is er wel gevraagd ze dan ook niet te gebruiken omdat er schaarste was”.

De mondkapjesrichtlijn die tijdens het begin van de coronacrisis gold, werd halverwege augustus stilzwijgend aangepast. Sindsdien worden mondkapjes in de ouderenzorg wel noodzakelijk geacht, ook bij vluchtige contacten. De Kamer wil weten welk wetenschappelijk onderzoek er aan de verandering van de richtlijn ten grondslag lag.

Volgens Rutte werd er enkel een aanpassing gedaan, omdat de richtlijn onduidelijkheid opleverde. Beschermingsmiddelen in ziekenhuizen waren wel vanaf de uitbraak van het virus verplicht gesteld. Rutte benadrukte dat RIVM-directeur Jaap van Dissel inmiddels heeft toegegeven dat het beter zou zijn geweest als de aanpassing duidelijker was gemeld.

De Tweede Kamer is verder kritisch over de gebrekkige testcapaciteit bij de GGD’s en het gebrek aan maatregelen die een snelle toename van het aantal coronabesmettingen hadden moeten voorkomen. „Wie denkt werkelijk dat het schrappen van het laatste rondje in de kroeg deze trend gaat keren?”, vroeg PvdA-leider Lodewijk Asscher zich retorisch af.

Premier Rutte kondigde aan alle ontwikkelingen scherp in de gaten te houden en weer op regelmatige basis een persconferentie te gaan houden na advies van het Outbreak Management Team (OMT) en overleg met de veiligheidsregio’s. Waarschijnlijk zal dit elke twee weken gaan gebeuren.

Premier Rutte en PvdA-leider Asscher. Foto Bart Maat/ANP

Terugbetalen vliegtickets vanaf begin oktober binnen 7 dagen verplicht

Luchtvaartmaatschappijen moeten geannuleerde vliegtickets vanaf volgende maand binnen zeven dagen terugbetalen. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dinsdag gemeld naar aanleiding van onderzoek en gesprekken met luchtvaartmaatschappijen. Aanleiding waren klachten van passagiers, die het geld voor geannuleerde vluchten niet, of niet op tijd terugkregen. Van maart tot september dienen ruim 1.300 reizigers een klacht in bij de inspectie. Veel passagiers klaagden dat zij een ‘coronavoucher’ aangeboden kregen. De ILT wijst erop dat zeven dagen de termijn is die de Europese regels voorschrijven.

Door de coronacrisis werden in maart vrijwel alle Europese en intercontinentale vluchten geannuleerd. Veel passagiers ontvingen geen geld terug voor hun gemiste vlucht, maar werden gecompenseerd met een voucher. Het kabinet stond dit toe, om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen onderuit zouden gaan. De inspectie werd verzocht om tijdelijk niet te handhaven op de Europese regelgeving voor terugbetaling. Inmiddels wordt er weer toegezien op de naleving van de regels. Sindsdien maakte de inspectie afspraken met KLM, Transavia, TUI, Corendon en Vueling over het wegwerken van hun achterstanden in terugbetalingen.

Lees ook: ‘Nederland overtreedt wet, passagier moet geld van ticket terug kunnen krijgen’

Ook is afgesproken dat de luchtvaartmaatschappijen goed bereikbaar zijn voor klanten en moeten ze passagiers bij annulering de keuze aanbieden tussen een voucher of geld terug. Voor vluchten die voor 1 oktober worden geannuleerd, geldt een langere termijn. Het geld moet in dat geval binnen zestig dagen na de aanvraag teruggestort zijn. Maatschappijen die de regel na 1 oktober niet naleven, kunnen een boete krijgen.

Johnson kondigt striktere maatregelen aan: ‘Ik doe dit niet graag’

In het Verenigd Koninkrijk worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Premier Boris Johnson sprak hierover via televisie de natie toe. Hij wees er in zijn toespraak op dat het aantal besmettingen „exponentieel groeit” en dat het VK zonder twijfel „lastige maanden” te wachten staan. „Ik doe dit niet graag”, zei de premier op televisie, maar volgens hem zijn striktere maatregelen nu nodig.

De regering-Johnson maakte eerder op de dag bekend dat bars, kroegen en restaurants om 22.00 uur hun deuren moeten sluiten. Ook mogen gasten alleen aan tafel bediend worden - staan aan de bar is niet meer toegestaan. Winkelpersoneel moet verplicht een mondkapje gaan dragen en bij huwelijken zijn niet meer dan vijftien gasten toegestaan. De boete die staat op het niet-dragen van een mondkapje, gaat bovendien omhoog naar 220 pond (zo’n 240 euro). De maatregelen blijven waarschijnlijk de komende zes maanden van kracht.

De regels gelden in eerste instantie voor Engeland, maar Johnson zei eerder dat zijn ambtsgenoten in Schotland, Noord-Ierland en Wales ook van plan zijn soortgelijke maatregelen in te voeren. Wales en Schotland hebben al een avondklok voor restaurants en bars ingesteld. Schotland gaat zelfs nog een stapje verder - in het land is het de komende tijd verboden om bij een ander op bezoek te gaan, meldt de BBC. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg vandaag door het hele VK met bijna vijfduizend.

Johnson licht de aangescherpte maatregelen toe. Foto Paul Ellis/AFP

Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis

Het kabinet ligt vanavond scherp onder vuur tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis. De oppositie heeft vooral kritiek op het gebrek aan testcapaciteit en de aangepaste mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg.

Zo was GroenLinks-leider Jesse Klaver fel over de aanpassing van het mondkapjesbeleid van het RIVM, dat stilzwijgend gebeurde. „Ik heb nu het idee dat er gelogen wordt”, zei hij.

Het ministerie van Volksgezondheid zei aan het begin van de coronacrisis meermaals dat schaarste aan beschermingsmiddelen geen rol speelde in het advies aan zorgpersoneel in de ouderenzorg om geen mondkapje te dragen. Eind augustus werd dat advies zonder toelichting aangepast, en werd het dragen van een mondkapje wél aangeraden. Volgens Klaver is het van belang fouten toe te geven om het vertrouwen van de bevolking te behouden.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat de regering niet naar steeds naar anderen moet wijzen. „Premier Rutte geeft voortdurend iedereen de schuld, behalve het kabinet. Het ligt aan de voetbalsupporters, de pret-testers of tante Sjaan, maar niet aan het kabinet.” PVV-leider Geert Wilders spreekt van „een enorme bende” en gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).

Ook fractievoorzitter Rob Jetten van coalitiepartij D66 spoort de regering aan tot een voortvarender aanpak om draagvlak onder de bevolking te behouden: „Mensen houden zich wel aan de regels als de overheid het zelf op orde heeft.”

Trump wil dat VN China aansprakelijk stellen voor coronacrisis

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Verenigde Naties de Chinese regering aansprakelijk stellen voor de uitbraak van het coronavirus. „De Chinese regering en de Wereldgezondheidsorganisatie [WHO], die praktisch door China wordt gecontroleerd, hebben ten onrechte verklaard dat er geen bewijs is voor overdracht van mens op mens”, zei hij in een vooraf opgenomen videotoespraak bij de 75ste Algemene Vergadering van de VN.

„We moeten het land dat deze plaag op de wereld heeft losgelaten verantwoordelijk houden”, zei Trump afwisselend sprekend over „het China-virus” en „de onzichtbare vijand”. Dinsdagmiddag werd bekend dat er volgens de Johns Hopkins Universiteit inmiddels meer dan 200.000 mensen in de Verenigde Staten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

President Trump herhaalde tijdens zijn toespraak nog maar eens dat China te weinig heeft gedaan om verspreiding van het virus te voorkomen.

De Chinese president Xi Jinping zei in een eveneens vooraf opgenomen boodschap voor de VN-vergadering dat de strijd tegen het virus niet mag worden misbruikt voor politieke doeleinden. Hij zei volgens Reuters „geen intentie te hebben een koude of hete oorlog uit te vechten met welk land dan ook.” Xi beloofde een eventueel Chinees vaccin tegen corona voor iedereen toegankelijk te maken.

Coronafonds heeft 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan zieke zorgmedewerkers

Het speciale coronafonds voor zorgmedewerkers die zelf ernstig ziek zijn geworden, heeft inmiddels 1,2 miljoen euro uitgekeerd, heeft de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) dinsdag bekendgemaakt. De uitkeringen zijn gegaan naar dertig zorgverleners die op de intensive care zijn beland en naar nabestaanden van zes overleden zorgverleners.

Het fonds is een initiatief van twee artsen in het UMC Utrecht en wordt gevuld met donaties van bedrijven, particulieren en andere organisaties. De uitkering na een IC-opname bedraagt 30.000 euro en na een overlijden 50.000 euro.

Er zijn tot nu toe 49 aanvragen binnengekomen van mensen „in de frontlinie” van coronazorg die zelf ziek zijn geworden, waarvan er 36 zijn afgehandeld. De meeste aanvragen komen uit Zuid-Holland (12), Noord-Brabant (12) en Gelderland (7).

Er is tot nu toe 4,1 miljoen euro binnengekomen bij ZWiC en het kabinet verdubbelt dat bedrag, waardoor er voorlopig nog meer dan voldoende geld beschikbaar is om zieke zorgverleners financieel bij te staan. De stichting verwacht wel dat de komende periode steeds aanvragen binnen zullen blijven komen.

EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine, EU-top uitgesteld

Omdat EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine moet, wordt de ingelaste topontmoeting van Europese regeringsleiders deze week uitgesteld. Een beveiliger met wie de voorzitter van de Europese Raad vorige week nog in nauw contact stond, is positief getest. Michel zelf testte volgens een woordvoerder gisteren nog negatief, maar gaat ook in quarantaine. De topontmoeting wordt verplaatst naar volgende week.

Tijdens de topontmoeting zouden regeringsleiders onder andere spreken over de spanningen tussen Turkije en Griekenland in de Middellandse Zee en de situatie in Wit-Rusland. Gehoopt werd dat regeringsleiders het een maand na de aankondiging eindelijk eens zouden kunnen worden over sancties tegen Wit-Russische functionarissen. Maandag slaagden ministers van Buitenlandse Zaken er niet in overeenstemming te bereiken over sancties. Cyprus blokkeert die, omdat het land gelijktijdig sancties tegen Turkije wil invoeren.

Dat de top wordt uitgesteld betekent dat nu in de eerste helft van oktober twee ontmoetingen van regeringsleiders plaatsvinden. Op 15 en 16 oktober staat ook al een top gepland.

Landelijk Coördinatiecentrum gaat bezetting ic-bedden weer bijhouden

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat verantwoordelijk is voor het verdelen van coronapatiënten, start woensdag weer met de inventarisatie van beschikbare ziekenhuisbedden voor patiënten met Covid-19.

Het aantal ziekenhuisopnames is snel aan het toenemen en voorkomen moet worden dat de reguliere zorg weer in het gedrang komt, stelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Uitgangspunt bij een tweede golf covidpatiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen.”

Het LCPS stond sinds eind mei ‘op de waakvlamstand’ en inventariseert bij ziekenhuizen hoeveel ic-bedden er beschikbaar zijn voor coronapatiënten en hoeveel bedden op verpleegafdelingen. Ook houdt het centrum bij hoeveel bedden op de intensive care er zijn bestemd voor mensen met andere aandoeningen. En dat is nu echt weer nodig, zegt Kuipers: „Er bereiken ons al weer verzoeken om ook bovenregionaal patiënten te spreiden nu het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt.”

Er zijn de afgelopen dagen binnen regio’s al wel patiënten overgeplaatst van het ene naar het andere ziekenhuis, maar nog niet tussen regio’s. Het LCPS zat tijdens de eerste fase van de coronacrisis in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, maar wordt nu gevestigd bij de Landelijke Meldkamer Samenwerking in Zeist.

Er verblijven momenteel 91 coronapatiënten op de intensive care, meldt het centrum dinsdag. Dat zijn er zes meer dan de dag ervoor.

De Jonge: oproep artiesten tegen coronaregels is onverantwoord

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) noemt de oproep van een groep Nederlandse artiesten en influencers om de coronamaatregelen niet meer op te volgen „onverantwoord”. Ook wil hij binnenkort met een aantal van hen in gesprek gaan, zo zei hij dinsdag tegen verslaggevers van persbureau ANP.

De Jonge wijst bij zijn kritiek op de druk die het coronavirus legt op de zorg. „Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord. Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen - allemaal”, aldus De Jonge. Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) sprak zich uit tegen de oproep, die hij „uiterst onverantwoord” noemde.

De groep artiesten en influencers plaatste maandagavond op hetzelfde moment een filmpje op Instagram onder de hashtag #ikdoenietmeermee. De actie bleek te zijn opgezet door Willem Engel, oprichter van actiegroep Viruswaarheid. Onder andere Famke Louise, Thomas Berge, Tim Douwsma en rapper Bizzey spraken zich openlijk uit tegen de coronamaatregelen en schreven dat zij hun „bek niet meer” willen houden. Zangeres en vlogger Famke Louise ontving eerder dit jaar overheidsgeld voor haar deelname aan een campagne van het ministerie van Volksgezondheid om jongeren te wijzen op het belang van coronamaatregelen. De Jonge noemde dat dinsdag vreemd. Ook ontving de artieste 31.000 euro aan overheidssteun, net als actievoerder Bizzey die 18.000 euro kreeg om de coronacrisis te doorstaan.

Lees ook: Actiegroep Viruswaarheid betrokken bij anticorona-campagne van BN’ers

Voorbije week 13.471 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM

Het RIVM heeft afgelopen week 13.471 positieve testuitslagen ontvangen, meldt het instituut dinsdag. Dat betekent een stijging van 63 procent vergeleken met de week ervoor, toen er 8.265 positieve tests werden gemeld.

Daarmee is afgelopen week het hoogste aantal positieve tests binnen een week gemeld sinds 1 juni, de datum sinds wanneer iedereen met klachten zich mag laten testen. Bovendien is het de derde week op rij dat het aantal positieve tests sterk toeneemt. Tijdens de coronapiek in het voorjaar lag het aantal vastgestelde besmettingen lager, maar toen werd er ook veel minder getest. Waarschijnlijk waren toen aanzienlijk meer mensen besmet.

De GGD nam tussen 16 en 22 september met 192.255 nagenoeg hetzelfde aantal coronatests af als de week ervoor (195.545). Het percentage positieve tests ligt met 6,1 procent flink hoger dan de week ervoor (3,9 procent). Het reproductiegetal is wel licht gedaald, van 1,38 naar 1,33. Dat betekent dat iedere honderd besmette personen samen 133 anderen besmetten.

Verder werden de voorbije zeven dagen 152 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat waren er een week eerder 92. Afgelopen week zijn 33 patiënten overleden aan de gevolgen van de Covid-19. Een week eerder ging het om veertien overleden patiënten.

Hoewel in alle leeftijdsgroepen het aantal besmettingen stijgt, zijn afgelopen week de meeste besmettingen gemeld in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. Wat betreft de provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, en Groningen koploper.

Van Dissel: we bevinden ons op een kantelpunt in de coronacrisis

Nederland bevindt zich op een „kantelpunt” in de coronacrisis. Dat heeft RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdag gezegd tijdens een technische briefing aan de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Volgens de viroloog is de tweede golf inmiddels in gang gezet.

Het afgelopen etmaal kwamen bij het RIVM zo’n 2.250 nieuwe positieve tests binnen, zei Van Dissel. Ook wijst hij erop dat het reproductiegetal, dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus gemiddeld doorgeeft, in vrijwel heel Nederland boven de 1 ligt. Daarnaast ziet de viroloog het aantal opnames op de intensive care „duidelijk toenemen”, al gaat dit minder hard dan in maart.

Van Dissel zegt uit onderzoek op te maken dat de coronamaatregelen minder goed worden opgevolgd dan voorheen. Zo zouden mensen zich minder goed aan de anderhalve meter afstand houden en weinig gehoor geven aan de oproep om thuis te werken. Dat laatste maakt hij op uit mobiliteitsgegevens die Google bijhoudt.

Jaap van Dissel tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto ANP/Koen van Weel

Zeventien GGD’s hebben bron- en contactonderzoek beperkt

Zeventien van de 25 regionale GGD’s hebben inmiddels hun bron -en contactonderzoek bij positieve coronagevallen beperkt. Oorzaak is de stijging van het aantal besmettingen en het tekort aan menskracht. Dat meldt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR aan NRC. Sinds maandag werken zeventien GGD’s volgens het zogenaamde ‘risicogestuurd’ onderzoek, gisteren waren het er nog maar elf.

Met risicogestuurd bron- en contactonderzoek proberen GGD’s hun beperkte capaciteit zo efficiënt mogelijk in te zetten. Ze vragen dan besmette mensen om zo veel mogelijk zelf in kaart te brengen met wie ze contact hebben gehad, en die ook te informeren over hun besmetting. GGD’s doen dat dan niet meer zelf. Critici zeggen dat het onverstandig is deze verantwoordelijkheid bij mensen zelf te leggen, zeker in een tijd dat coronaregels (ook volgens GGD’s zelf) minder goed worden nageleefd.

Dat twee op de drie GGD’s zijn overgestapt op risicogestuurd onderzoek, is een nieuw teken dat het testbeleid kraakt onder de tweede coronagolf. Het plan van GGD’s om het tekort aan testcapaciteit te verhelpen en zo klaar te zijn voor het griepseizoen, is ook niet afgerond, zo bevestigt de woordvoerder van de GGD. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) had aan de Tweede Kamer beloofd dat dit plan half september gereed zou zijn. Vorige week ontving de minister een mail van André Rouvoet, voorzitter van de GGD GHOR, waarin staat dat het voor de GGD’s „onmogelijk is te voldoen aan het verzoek om een integraal en deugdelijk onderbouwd opschalingsplan”.

Lees ook: ‘Gewaarschuwde gebruiker van CoronaMelder moet ook zonder klachten test kunnen krijgen’

In de mail, die Hugo de Jonge gisteravond naar de Kamer stuurde, noemt Rouvoet daarvoor een aantal redenen: een „exponentiële groei” van het aantal testaanvragen, de „onrustbarende” toename van het aantal besmettingen, de slechtere maatschappelijke naleving van de coronaregels, de tekorten bij laboratoria die afgenomen monsters op het virus moeten testen. Ook de belofte van De Jonge om zorg- en onderwijspersoneel met voorrang te testen „schuurt” met de werkwijze die GGD’s willen hanteren.

Door deze ontwikkelingen dreigt het testbeleid al aan het begin van deze tweede coronagolf vast te lopen. Goed testen op corona is, schreef minister De Jonge eind augustus aan de Kamer, is „van essentieel belang” om een nieuwe lockdown te voorkomen. Alleen door zieken snel te herkennen en hun contacten te waarschuwen „doorbreken we de keten van besmetting”, aldus de bewindsman.

Reisadvies voor heel Tsjechië naar ‘oranje’

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Tsjechië dinsdag aangescherpt van geel naar oranje, vanwege het oplopende aantal positieve coronatests. Geadviseerd wordt om alleen nog noodzakelijke reizen naar het land te maken en bij terugkeer tien dagen in quarantaine te gaan.

Vorige week werd het reisadvies voor de Tsjechische hoofdstad Praag al aangescherpt. Het aantal geregistreerde besmettingen in Tsjechië neemt de afgelopen weken steeds sneller toe. Maandag meldden de autoriteiten 1.474 nieuwe positieve tests.

Het ministerie paste het reisadvies ook aan voor tien departementen in Frankrijk. Het gaat om Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre et Loire, Landes, Marne, Meurthe et Moselle, Seine Maritime, Tarn en Vienne. Voor veel Franse steden en gebieden gold het oranje reisadvies al, zoals de omgeving van Parijs en Lyon en de Côte d’Azur. De Franse autoriteiten meldden maandag 5.298 nieuwe besmettingen.

Mensen staan in Praag in de rij om getest te worden op het coronavirus. Foto Reuters/David Cerny

Drie op de tien mensen gaan met klachten toch naar hun werk

Drie op de tien mensen zouden bij coronagerelateerde klachten toch naar hun werk gaan. Dat meldt EenVandaag op basis op een peiling onder zijn opiniepanel. Het tv-programma heeft onder meer circa achtduizend zzp’ers en werkenden in loondienst ondervraagd.

27 procent van de ondervraagden zegt bij klachten geen test aan te vragen en wel naar het werk te gaan. Nog eens 3 procent zou zich wel laten testen, maar niet thuisblijven. De rest zou zich laten testen en thuis de uitslag afwachten, of zich niet laten testen maar wel tien dagen thuisblijven.

Volgens EenVandaag wordt van veel ondervraagden verwacht dat zij met klachten toch op het werk verschijnen. 43 procent van de werkenden zou verplicht zijn om thuis te blijven bij lichte verschijnselen. Het RIVM adviseert iedereen met klachten om niet naar het werk te gaan en een test aan te vragen. Premier Rutte stelde vrijdag tijdens een persconferentie dat 10 procent van de coronaclusters terug is te leiden naar de werkvloer.

Veel werknemers zouden zich verplicht voelen op werk te verschijnen, ook met coronaverschijnselen. Getty Images

Britse kroegen om tien uur dicht

Britse kroegen en restaurants moeten vanaf donderdagavond om 22.00 uur hun deuren sluiten. Bezoekers mogen niet meer aan de bar bestellen. Verder spoort de regering de bevolking aan zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Dat zijn de belangrijkste maatregelen waarmee het Verenigd Koninkrijk een tweede coronagolf wil tegengaan. Minister van Kabinetszaken Michael Gove zegt in een toelichting tegen Sky News dat het Britse kabinet de maatregelen „met tegenzin” afkondigt maar dat ze wel hard nodig zijn.

Gove wijst op de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en de toename van het aantal mensen dat moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Eind augustus waren er ongeveer twaalfhonderd nieuwe gevallen, dat is inmiddels opgelopen tot ruim vierduizend per dag. Later op dinsdag geeft de Britse premier Boris Johnson een toelichting aan het Lagerhuis en ‘s avonds spreekt hij het land toe vanuit Downing Street.

De nieuwe regels komen na een waarschuwing van Patrick Vallance. De belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het Britse kabinet zei maandagavond dat er op termijn dagelijks 50.000 nieuwe coronabesmettingen kunnen bijkomen wanneer het Verenigd Koninkrijk geen nieuwe maatregelen zou nemen. Het aantal coronadoden zou in november dan kunnen oplopen tot boven de tweehonderd per dag. Volgens Vallance verdubbelt de epidemie zich op dit moment ongeveer elke zeven dagen. „De uitdaging is om die verdubbeling naar beneden te halen en dat vereist snelheid en actie.”

Een voetganger met een mondkapje bij een kroeg in Londen. Foto Justin Tallis/AFP

De Jonge: genoeg beschermingsmiddelen voor de zorg beschikbaar

Nederland heeft momenteel genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beschikbaar voor de zorgsector. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag aan de Tweede Kamer. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat de spullen inkoopt namens de overheid, heeft volgens de minister ook voldoende voorraad opgebouwd voor tijdens een eventuele nieuwe coronapiek.

Het LCH heeft onder meer ruim 1 miljard chirurgische mondmaskers besteld. Deze bieden meer bescherming dan de niet-medische mondkapjes die verplicht zijn in het openbaar vervoer. Van de bestelde chirurgische maskers zijn er nu 700 miljoen in Nederland. 535 miljoen van deze maskers kunnen direct aan de zorg worden geleverd. Ook zijn inmiddels 289 miljoen van de 695 miljoen bestelde paren handschoenen binnen. Daarnaast wijst De Jonge erop dat zorginstellingen steeds beter in staat zijn hun spullen in te kopen bij eigen leveranciers.

Bij het uitbreken van de pandemie in het voorjaar ontstond er een wereldwijd tekort aan mondkapjes, handschoenen, beschermingsbrillen en -schorten. Ook Nederland kon niet aan voldoende beschermingsmiddelen komen om de zorg te voorzien. Het LCH is in maart opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de spullen in te kopen en een noodvoorraad aan te leggen.

Minder sterke daling consumentenuitgaven in juli

Consumenten hebben afgelopen juli 6,2 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De krimp is lager dan in de vier voorgaande maanden. In april, tijdens het begin van de coronacrisis, was er sprake van een recorddaling van 17 procent ten opzichte van april 2019.

Huishoudens gaven in juli vooral minder geld uit aan restaurants, theaters, pretparken en sportscholen en maakten ook minder gebruik van het openbaar vervoer. Het gebruik van deze diensten daalde met 14 procent. Aan telefoon- en internetabonnementen werd wel meer geld uitgeven. Volgens het CBS besteden consumenten vooral meer geld aan duurzame goederen, zoals elektrische apparatuur, woonartikelen en auto’s. Deze bestedingen stegen met 9,8 procent.

Het vertrouwen van consumenten in de economie blijft volgens het CBS erg laag. In september kwam het consumentenvertrouwen uit op min 28, in augustus stond dit op min 29. Het blijft daarmee ver onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (min zes). Het CBS meet dit vertrouwen door consumenten te vragen naar hun oordeel over de economie en hun financiële situatie. Wat opvalt is dat consumenten in september minder geneigd zijn om grote aankopen te doen dan een maand eerder het geval was.

Het laatste nieuws

Welkom in een blog waar NRC de laatste ontwikkelingen bijhoudt rond de uitbraak van het coronavirus. Het nieuws van maandag 21 september was:

  • Het was maandag druk op het zogeheten prioriteitsnummer dat de GGD’s maandag voor onderwijs- en zorgpersoneel hebben geopend. Tussen 07.30 en 08.00 uur is het nummer zeker 1.400 keer gebeld.
  • Premier Mark Rutte (VVD) zei over voetbalsupporters die zich niet aan de coronaregels houden in stadions: „Gewoon je bek houden als je er zit en naar die wedstrijd kijken. Niet schreeuwen.” Later op de dag zei hij dat hij beter op zijn taalgebruik had moeten letten.
  • Ook bij PostNL en de ANWB heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een fout gemaakt door tegen beloftes in een beroep te doen op de organisaties om medewerkers te vragen de corona-app te installeren.
  • De coronawebsite werkte maandag niet naar behoren. Hierdoor was het niet mogelijk om via coronatest.nl een testafspraak te maken of de uitslag van een test te bekijken.
  • Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 2.217 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnengekregen. Dat is het hoogste aantal in één dag tot nu toe.

Lees hier het blog van maandag 21 september terug