Corona

2.200 nieuwe gevallen

Het RIVM meldde maandag 2.217 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnen 24 uur. Dat is het hoogste aantal in één dag tot nu toe. In maart en april werden dagelijks ruim 1.300 nieuwe gevallen ontdekt. Toen werd wel veel minder getest. Het aantal zieke mensen lag toen waarschijnlijk veel hoger dan nu.

Ziekenhuizen melden maandag 57 coronapatiënten meer dan op zondag. In totaal lagen maandagmiddag 410 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 85 mensen met Covid-19 liggen op de intensive care, acht meer dan zondag. Dit voorjaar lagen circa zeventien keer zoveel coronapatiënten op de IC.

De Brabantse veiligheidsregio’s willen overleg met carnavalsverenigingen, „omdat carnaval niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn”, aldus de burgemeesters van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. „Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten..., dat zal niet het beeld van 2021 zijn.” Carnaval valt in 2021 halverwege februari.

Ook bij PostNL en de ANWB heeft het ministerie van VWS een fout gemaakt door – tegen beloftes in – een beroep te doen op de organisaties om medewerkers te vragen de corona-app te installeren. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA). Twee weken geleden was dit ook het geval bij maaltijdbezorgers, bleek uit berichtgeving van NRC. Eerder benadrukte De Jonge dat werkgevers nooit een dergelijk verzoek mogen doen.

De Tsjechische minister van Volksgezondheid is afgetreden vanwege de aanpak van het coronavirus. Adam Vojtech werd zwaar bekritiseerd omdat de regering deze zomer veel coronamaatregelen introk. Het aantal nieuwe besmettingen per hoofd van de bevolking groeit in Tsjechië het snelst in Europa na Spanje.

Op Bonaire geldt sinds maandag een „zachte lockdown” van tien dagen. Bewoners moeten zo veel mogelijk thuisblijven. Bonaire heeft bij de Nederlandse regering gevraagd om het eiland aan te merken als ‘oranje’ bestemming. Als dat verzoek wordt ingewilligd, moet iedere reiziger die vanaf Schiphol aankomt tien dagen in quarantaine.

Britse kroegen en restaurants moeten vanaf donderdagavond om 22.00 uur hun deuren sluiten. Verder spoort de regering de bevolking aan zoveel mogelijk thuis te gaan werken om de tweede coronagolf tegen te gaan.