Britse kroegen om tien uur dicht

Britse kroegen en restaurants moeten vanaf donderdagavond om 22.00 uur hun deuren sluiten. Bezoekers mogen niet meer aan de bar bestellen. Verder spoort de regering de bevolking aan zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Dat zijn de belangrijkste maatregelen waarmee het Verenigd Koninkrijk een tweede coronagolf wil tegengaan. Minister van Kabinetszaken Michael Gove zegt in een toelichting tegen Sky News dat het Britse kabinet de maatregelen „met tegenzin” afkondigt maar dat ze wel hard nodig zijn.

Gove wijst op de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en de toename van het aantal mensen dat moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Eind augustus waren er ongeveer twaalfhonderd nieuwe gevallen, dat is inmiddels opgelopen tot ruim vierduizend per dag. Later op dinsdag geeft de Britse premier Boris Johnson een toelichting aan het Lagerhuis en ‘s avonds spreekt hij het land toe vanuit Downing Street.

De nieuwe regels komen na een waarschuwing van Patrick Vallance. De belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het Britse kabinet zei maandagavond dat er op termijn dagelijks 50.000 nieuwe coronabesmettingen kunnen bijkomen wanneer het Verenigd Koninkrijk geen nieuwe maatregelen zou nemen. Het aantal coronadoden zou in november dan kunnen oplopen tot boven de tweehonderd per dag. Volgens Vallance verdubbelt de epidemie zich op dit moment ongeveer elke zeven dagen. „De uitdaging is om die verdubbeling naar beneden te halen en dat vereist snelheid en actie.”

Een voetganger met een mondkapje bij een kroeg in Londen. Foto Justin Tallis/AFP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie uit felle kritiek op kabinetsaanpak coronacrisis