Voor het eerst meer dan tweeduizend nieuwe positieve tests gemeld

Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 2.217 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnengekregen. Dat is het hoogste aantal in één dag tot nu toe. Tijdens de coronapiek in maart en april werden dagelijks ruim 1.300 nieuwe gevallen ontdekt. Toen werd wel veel minder getest. Het aantal zieke mensen lag toen waarschijnlijk aanzienlijk hoger dan nu.

Verder heeft het RIVM twee meldingen ontvangen over sterfgevallen door toedoen van het coronavirus. Niet al deze mensen werden ook daadwerkelijk de afgelopen dag positief getest of overleden: soms wordt met vertraging gemeld aan het RIVM.

In totaal liggen maandagmiddag 410 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding: 57 meer dan een dag eerder. 85 mensen met Covid-19 liggen op de intensive care, acht meer dan zondag. Tijdens de piek van de coronacrisis afgelopen voorjaar lagen circa zeventien keer zoveel coronapatiënten op de IC.

„Het aantal opgenomen patiënten, zowel in de kliniek als op de IC, is weer gestegen”, aldus voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers. „De komende week zal dat niet anders zijn. Om de druk gelijkmatig te verdelen worden de patiënten in de drukke regio’s verspreid.”

Het aantal positieve tests loopt sinds begin deze maand op. Eind augustus waren het er nog gemiddeld circa vijfhonderd per dag. Afgelopen week waren dat er gemiddeld al meer dan 1.600. Sinds vrijdag kwamen er telkens ruim 1.800 meldingen binnen bij het RIVM.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden