Vader krijgt 4,5 jaar celstraf voor mishandeling en verwaarlozing zoon

Kindermishandeling Een 37-jarige man uit Duitsland bond de enkels en polsen van zijn zoon vast met tiewraps en sloot hem regelmatig op in een kist.
Het gerechtshof in Arnhem verhoogde de straf voor de mishandelende man tot 4,5 jaar cel.
Het gerechtshof in Arnhem verhoogde de straf voor de mishandelende man tot 4,5 jaar cel. Foto Jeroen Jumelet / ANP

In hoger beroep is een 37-jarige man uit Duitsland veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor het verwaarlozen en mishandelen van zijn zoon (8) op een camping in Winterswijk. Dat was de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem maandag.

Volgens het gerechtshof heeft de man samen met zijn inmiddels ex-vrouw in juni en juli 2017 de polsen en enkels van de jongen vastgebonden met tiewraps. Ook hebben beide volwassenen de jongen geschopt. Tevens was het kind ondervoed en werd hij regelmatig opgesloten in een kist in de voortent van de caravan waar hij lag in zijn eigen ontlasting. De zaak kwam aan het licht toen de jongen op de camping etend in de tent van andere gasten werd aangetroffen.

In eerste instantie was de man veroordeeld tot drie jaar cel. In tweede instantie vond het OM dat te laag en ging het in hoger beroep. Het gerechtshof verhoogde de straf omdat „onvoldoende recht wordt gedaan aan de ernst van het bewezenverklaarde” in het eerste vonnis.

Het hoger beroep tegen de moeder wordt later behandeld, nadat ze een celstraf in Duitsland heeft uitgezeten voor de mishandeling van een andere zoon. De vader had ook al een celstraf van 2,5 jaar uitgezeten in Duitsland voor de mishandeling van zijn stiefzoon.