Thuiskok. Heruitgave

Onlangs kwam ik erachter dat wijn niet vegetarisch is. Om de wijn sneller te filteren en helder te krijgen, gebruiken wijnmakers dierlijke producten als stremsel, gelatine, vislijm of varkensvet bij het maakproces. Ook bieren en vruchtensappen kunnen deze producten bevatten.

Ik vond dat een pijnlijke gewaarwording. Niet eens per se voor mezelf – ik ben een gematigde flexitariër – maar ik heb genoeg vrienden die elk stukje vlees of vis afkeurend bekijken, en tegelijkertijd geen enkele moeite hebben meerdere glazen wijn op een dag te drinken.

Het aantal vegetariërs en flexitariërs heb ik de laatste jaren alleen maar zien toenemen. Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat wat ze eten niet alleen goed is voor henzelf, maar ook voor het voortbestaan van deze wereld.

In 2014 was dat wel anders. Hoewel het nog maar zes jaar geleden is, was vegetarisch eten nog veel meer een niche. En dat Anna Jones besloot haar eerste kookboek Modern vegetarisch toen helemaal vega te maken, was bijzonder. Jones komt, letterlijk, uit de keuken van Jamie Oliver. Ze werkte in een van zijn Fifteen restaurants, bleef jaren bij zijn merk betrokken en begon daarna voor zichzelf.

Nu is er een heruitgave van haar eerste kookboek, en zijn de tijden veranderd. In de supermarkten liggen de schappen vol vleesvervangers. Culinaire bladen brengen elke week nieuwe recepten voor allerlei soorten vegetarische en veganistische gerechten. Interessant dus eens te kijken hoe Jones’ recepten van toen – ze zijn onaangepast overgenomen – de tijd hebben doorstaan. Je kunt stellen dat het niet meer zo vernieuwend is. De galettes met pompoen, portobelloburgers, Aziatische variaties op noedels met groente, gerechten met bloemkool, zoete aardappel of feta, die kennen we nu wel.

Tegelijk staan er nog steeds originele recepten tussen, zoals gevulde groentekoekjes en bourguignon met biet. Het wordt allemaal gepresenteerd in een simpele stijl en opmaak die ook een paar jaar oud lijkt te zijn: geen glimmende pagina’s, knallende foto’s of opvallende inzetjes. Een beetje ouderwets, maar ook simpel, en ik houd er wel van. Alles bij elkaar is het een stevige verzameling van meer dan 200 vegetarische recepten. Voor wie zich wil aansluiten bij de groeiende groep die minder of geen vlees eet, kan hier een eind mee vooruit.