Testlijn zorg- en onderwijspersoneel maandagochtend erg druk

Het zogeheten prioriteitsnummer dat de GGD’s maandag voor onderwijs- en zorgpersoneel hebben geopend, is tussen 07.30 en 08.00 uur zeker 1.400 keer gebeld. Dat zegt koepelorganisatie GGD GHOR. Door de toeloop ontstaan wachttijden bij het speciale telefoonnummer (0800-8101) en worden gegadigden voor een coronatest mogelijk gevraagd op een later moment terug te bellen. Rond 12.00 uur verwacht GGD GHOR een totaalbeeld te kunnen geven van hoe de eerste ochtend is verlopen.

Begin deze maand kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een wijziging aan van het testbeleid: zorg- en onderwijspersoneel kon tijdelijk voorrang krijgen op een test op het coronavirus. Dat is volgens De Jonge nodig om die belangrijke groepen aan het werk te houden, terwijl de druk op de testcapaciteit toeneemt. Die is te laag om iedereen die dat wil tijdig te testen op het coronavirus.

Vorige week hebben alle GGD’s in Nederland 192.255 mensen getest op het coronavirus. Dat waren er enkele duizenden minder dan de week ervoor, maar volgens de koepelorganisatie is dat nog altijd het maximale dat de GGD’s met de huidige capaciteit aankunnen.

Verkouden leraren zitten thuis, hele schoolklassen worden naar huis gestuurd en de winter moet nog beginnen. „Ik ben bang dat we straks weer met dichte scholen zitten.” Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Testlijn zorg- en onderwijspersoneel maandagochtend erg druk