Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden

Coronaregels Voetbalsupporters moeten niet schreeuwen in stadions volgens premier Rutte. „Hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op.”
Feyenoordsupporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente, zondag.
Feyenoordsupporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente, zondag. Foto Pieter Stam de Jonge / ANP

Premier Mark Rutte (VVD) hekelt voetbalsupporters die zich niet aan de coronaregels houden in stadions. „Gewoon je bek houden als je er zit en naar die wedstrijd kijken. Niet schreeuwen.” Dat zei een zichtbaar geïrriteerde Rutte maandag tegen een verslaggever van RTL Nieuws.

Afgelopen weekend werden eredivisiewedstrijden, waaronder de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen FC Twente, bijgewoond door fans die zich niet aan de regels hielden en hun ploeg toejuichten. Dat moeten fans niet doen, volgens Rutte: „Hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op.”

Toeschouwers mogen sportevenementen bezoeken, mits ze anderhalve meter afstand houden en niet zingen of schreeuwen. Clubs dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de maatregelen. Burgemeesters kunnen de stadions sluiten als de coronaregels niet worden nageleefd.

Lodewijk Asscher (PvdA) hekelt op Twitter het taalgebruik van Rutte en vindt dat Rutte geen verantwoordelijkheid moet afschuiven. Zo twittert hij: „Regel het testen, het bron- en contactonderzoek, neem regionaal effectieve maatregelen, breng je crisiscommunicatie op orde en je hoeft mensen niet uit te schelden.”

Klaas Dijkhoff, partijgenoot van Rutte, is begripvoller voor de voetbalfans tegenover ANP. „Als voetbalsupporter weet ik dat het heel lastig is in het stadion om je te beheersen. Maar als dit doorgaat, is de consequentie dat we straks niet meer naar het voetbal kunnen.”

Bekijk hier het fragment:

Twitter avatar mvdz_ Marieke v/d Zilver Premier Rutte heeft geen enkel geduld voor juichende voetbalsupporters: ‘je moet gewoon je bek houden.’ https://t.co/cT7U4A90vQ
Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden