‘Rijkste 1 procent stoot twee keer zo veel CO₂ uit als armste helft’

Oxfam-rapport De 63 miljoen rijkste mensen ter wereld blijken verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot, meldt Oxfam na onderzoek. „Terwijl een rijke minderheid de klimaatcrisis aanwakkert, betalen vooral de armsten daarvoor de prijs.”
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP XTRA

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking was tussen 1990 en 2015 verantwoordelijk voor ruim twee keer zoveel CO2-uitstoot als de armste helft van de wereld. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Oxfam op basis van een samen met het Stockholm Environment Institute uitgevoerd onderzoek. In de onderzochte periode nam de uitstoot van de rijke toplaag van 1 procent van de wereldbevolking ook drie keer zo snel toe als die van de armste helft.

„Decennia van overheidsbeleid gericht op eindeloze economische groei hebben ons aan de rand van een klimaatramp gebracht”, zegt klimaatexpert Bertram Zagema van Oxfam over de onderzoeksresultaten. „Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert, zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen.”

Lees ook: Nieuwe realiteit: bij verdubbeling CO₂ warmt aarde drie graden op

De ongeveer 63 miljoen mensen die de rijkste 1 procent van de wereldbevolking vormen, zijn verantwoordelijk voor 15 procent van de totale CO2-uitstoot. De armste 3,1 miljard mensen voor zo’n 7 procent.

Steunpakketten

Volgens Oxfam zijn de CO2-emissies tijdens de wereldwijde coronalockdownmaatregelen sterk gedaald, maar stijgen ze ook weer snel nu de beperkingen worden versoepeld. „Overheden moeten ophouden van crisis naar catastrofe te hobbelen”, zegt Zagema. „Zij hebben een unieke kans om onze economieën te veranderen en een betere toekomst voor ons allemaal op te bouwen. Daarom moeten ze harde eisen stellen aan coronasteunpakketten voor bedrijven, waaronder het terugdringen van de CO2-uitstoot.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen eiste GroenLinks-leider Jesse Klaver vorige week dat de 20 miljard euro in het Nationaal Groeifonds gebruikt moet worden voor projecten die ook direct tot een afname van CO2-uitstoot leiden. Premier Rutte (VVD) vond dat te ver gaan, maar zegde wel toe niet te gaan investeren in projecten die het klimaat schaden.

Oxfam stelt dat het mondiale koolstofbudget om de opwarming van de aarde deze eeuw binnen de 1,5 graad Celsius te houden volgens de huidige trend in 2030 is opgebruikt.