Oud-minister van Defensie Mali aangesteld als interim-president

Coup d’état Het is de bedoeling dat Ba N’Daou achttien maanden in functie blijft en dat er daarna verkiezingen gehouden worden.
Malinezen protesteren tijdens onderhandelingen over een overgangsregering.
Malinezen protesteren tijdens onderhandelingen over een overgangsregering. Michele Cattani/AFP

De oud-minister van Defensie en voormalig kolonel Ba N’Daou is aangesteld als interim-president van Mali. Dat meldt persbureau AFP op basis van de Malinese staatstelevisie. N’Daou is gekozen door een commissie van de militaire junta.

Het is de bedoeling dat Ba N’Daou achttien maanden in functie blijft en dat er daarna verkiezingen gehouden worden. De leider van de junta, kolonel Assimi Goïta, is aangesteld als vicepresident. Vrijdag 25 september worden de president en vicepresident beëdigd, aldus Goïta.

Half augustus werd president Ibrahim Boubacar Keïta samen met andere kabinetsleden opgepakt en afgezet in een coup d’état. Hij werd een week later vrijgelaten. De militaire leiders van de staatsgreep kondigde toen een transitieperiode van drie jaar aan waarin het leger grotendeels de macht heeft. De afgelopen weken is gesteggeld of het leger of burgers de macht moeten hebben tijdens de transitieperiode.

De junta stond onder druk van vijftien West-Afrikaanse landen verenigd in samenwerkingsverband ECOWAS om de macht over te dragen. Zo dreigden de landen vorige week met economische sancties en een volledig handelsembargo. Een van de eisen was dat de interim-president een burger en geen militair moest zijn.

Lees ook: Waarom Mali steeds maar staatsgrepen heeft