Beatrix Ruf weer actief in cultuursector

Oud-directeur Stedelijk Museum Beatrix Ruf gaat een nieuw fonds voor jonge kunstenaars besturen. Het fonds is opgericht door Rob Defares die 10 miljoen euro heeft gedoneerd.

Beatrix Ruf in 2014, toen ze directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam werd. Foto Inge van Mill/ANP
Beatrix Ruf in 2014, toen ze directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam werd. Foto Inge van Mill/ANP

Beatrix Ruf is terug als kunstbestuurder in Nederland. De voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam bestuurt een nieuw kunstfonds, dat maandag is gepresenteerd.

Samen met oprichter Rob Defares leidt Ruf het Hartwig Art Production | Collection Fund, een stichting waaraan Defares 10 miljoen euro heeft gedoneerd. Het fonds financiert projecten van jonge kunstenaars. De resultaten worden geschonken aan de Rijkscollectie, de kunstcollectie van de Nederlandse staat.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) is verheugd over het fonds. „Het ondersteunen van jonge kunstenaars is hard nodig in deze tijd”, zegt zij in een reactie.

De komende jaren wil het fonds steeds maximaal vijf projecten ondersteunen. Omdat door corona de werkomstandigheden zo uitzonderlijk zijn, begunstigt het fonds in het openingsseizoen vijftien projecten.

Lees ook: De laatste dagen van Ruf bij het Stedelijk Museum

Zeven postacademische opleidingen en instellingen met een ‘artist-in-residence’-programma zijn uitgenodigd een longlist samen te stellen van kunstenaars met wie zij recentelijk hebben samengewerkt. Vijftien van hen krijgen een honorarium van 10.000 euro om een kunstwerk te maken. Bovendien is ook nog eens 300.000 euro beschikbaar voor het aankopen van hun werk.

Defares (1961) behoort tot de allerrijkste Nederlanders. Hij vergaarde zijn vermogen met IMC, actief in financiële markten. In 2009 werd IMC donateur van het Stedelijk. Later trad Defares toe tot de raad van toezicht van het Stedelijk en was hij mede-verantwoordelijk voor de benoeming van Ruf. Kort nadat zij in opspraak raakte en in 2018 ontslag nam, zat Defares’ termijn als toezichthouder erop.