Meer islamofobie gemeld sinds invoering boerkaverbod

Gezichtsbedekkende kleding Stichting Meld Islamofobie pleit voor afschaffing van het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Dat zou islamofobie en agressie tegen moslima’s in de hand hebben gewerkt. „Mensen zeggen dat het een dagtaak zou worden om al hun ervaringen te melden.”
Het dragen van gezichtsbedekkende kleding als een boerka of nikab is sinds vorig jaar verboden in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen, politiebureaus, scholen en andere overheidsgebouwen.
Het dragen van gezichtsbedekkende kleding als een boerka of nikab is sinds vorig jaar verboden in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen, politiebureaus, scholen en andere overheidsgebouwen. Foto Bart Maat / ANP

Het verbod op gezichtsbedekende kleding heeft geleid tot een toename van het aantal islamofobe incidenten, in elk geval in de eerste maand na invoer. Bijna de helft van de meldingen die Stichting Meld Islamofobie heeft verzameld in het Zwartboek boerkaverbod, komen uit augustus vorig jaar. De stichting pleit ervoor de wet te heroverwegen. De in het rapport gebundelde meldingen zouden slechts „het topje van de ijsberg” vormen.

De dertig meldingen van augustus 2019 vormden volgens woordvoerder Ibtissam Abaaziz een „enorme piek” voor de stichting, die sinds de oprichting in 2015 zo’n zeshonderd klachten ontving. In Nederland dragen tussen de tweehonderd en vierhonderd vrouwen een nikab (alleen ogen zichtbaar) of boerka (gezicht volledig bedekt). Meldsters – zowel met als zonder gezichtssluier – geven aan sinds het boerkaverbod meer te maken te hebben gehad met belediging, bedreiging of zelfs agressie. Handhaving daarvan zou in de praktijk lastig blijken, omdat de politie volgens de opstellers van het rapport vaak niet goed op de hoogte is van de bepalingen uit de wet.

Wat betekent het gedeeltelijke boerkaverbod voor de vrouwen die het betreft? „Zij worden een soort tweederangsburgers.”

Dagtaak

Doorgaans gebeurden de incidenten op plaatsen waar het verbod helemaal niet van kracht is, zoals in winkels en op straat. Dat leidt volgens de woordvoerder ertoe dat de bewegingsvrijheid van gesluierde vrouwen in sommige gevallen feitelijk is ingeperkt. Abaaziz: „Omdat ze niet meer in zulke situaties terecht willen komen, gaan ze zo min mogelijk naar buiten. Ook „vermijden ze het openbaar vervoer”. De meldingsbereidheid is daarnaast volgens Abaaziz laag. „Mensen zeggen vaak dat het een dagtaak zou worden om al hun ervaringen bij ons te melden.”

Stichting Meld Islamofobie concludeert op basis van haar eigen rapport dat het verbod op gezichtsbedekking niet functioneert en pleit dan ook voor afschaffing. „Het wordt vooral een legitimering om vrouwen die een gezichtssluier dragen uit te sluiten en te discrimineren.”